Thymovar Thymol 15g Geprepareerd Textiel Plaatje Tegen Varroase Honingbijen Zakje 10 Plaatjes

van ANDERMATT BIO VET

Voor de behandeling van varroase op de honingbij door de varroamijt (Varroa destructor)

Aan mijn Favorieten toevoegen
35,59 
gratis levering Bij aankoop van minstens 2 producten
In voorraad!
+
Tijdelijk niet beschikbaar
We zullen u via e-mail contacteren zodra dit artikel weer op voorraad is.
Veuillez indiquer une adresse e-mail valide
Uw aanvraag werd geregistreerd
Eigenschappen:
Deze geneesmiddel is aanbevolen voor de behandeling van varroase op de honingbij (Apis mellifera) door de varroamijt (Varroa destructor).

Thymol is een phenol en treedt van nature op in etherische olie-fracties van vele plantensoorten. Het exacte werkingsmechanisme is niet volledig bekend. Het kan direct op de mijt inwerken door inademing of diffusie op bepaalde weefsels op onbekende plaatsen (Het zenuwstelsel van de mijt kan worden aangetast).
Door verdamping van de plaatjes wordt de lucht in de kast verzadigd met thymol. De thymol wordt ingeademd of geabsorbeerd door onbekende opname door de Varroa mijt en bestrijdt de mijt. Een concentratie hoger dan 5 microgram thymol per liter lucht in het bijenvolk doodt de mijten op de honingbijen.

Indicaties:
Doeldiersoorten: honingbij (Apis mellifera)
Voor de behandeling van varroase door de varroamijt (Varroa destructor)

Contra-indicaties:
Behandel niet vaker met Thymovar dan twee maal per jaar.
Niet gebruiken wanner de maximum dagtemperatuur boven de 30°C is.

Actieve samenstelling:
15 g thymol per plaatje

Gebruiksaanwijzing:
Kast type Thymovar plaatjes
1e toediening 2e toediening
Grote kast/ 1 kamer 1 1
Grote kast/ 2 kamers 2 2
Dadant 1 ½* 1 ½*
*Plaatjes kunnen met een schaar in tweeën geknipt worden.

Toediening van de plaatjes in de open kasten gezien van bovenaf:


Grote kast - 1 kamer


Grote kast - 2 kamers


Dadant

Toediening:
Zodra de honingbakken van de volken zijn afgenomen vindt toepassing plaats door 1 - 2 plaatjes boven op de toplatten van de ramen te leggen. Overeenkomstig de figuren en de tabel (zie boven) dienen het aantal plaatjes aangepast te worden aan de grootte van de volken. In het geval van een volk op 2 bakken worden de plaatjes bovenop de ramen van de bovenste bak gelegd. De plaatjes dienen dichtbij, maar niet direct bovenop het open of gesloten broed, gelegd te worden (bij voorkeur op 4 cm afstand). Let er op dat er een vrije ruimte van tenminste 5 mm tussen de plaatjes en dekplank blijft. Sluit de kast zoals gebruikelijk.

Open bodems dienen over de gehele oppervlakte gesloten te worden.
Verwijder de plaatjes na 3 - 4 weken (21 - 28 dagen) en doe nieuwe plaatjes erop voor de 2e behandeling.
Verwijder deze weer 3 - 4 weken (21 - 28 dagen) daarna.

Temperatuur:
Verminderde productwerking treedt op als de gemiddelde temperatuur beneden de 15°C komt tijdens de behandeling. De beste werking wordt verkregen als de maximum dagtemperatuur tussen de 20°C en de 25°C is, ten tijde van de behandeling.

Geïntegreerde plaagbestrijding:
De werking kan variëren tussen de volken vanwege externe omstandigheden (temperatuur, herbesmetting etc.). Daarom dient Thymovar toegepast te worden in een geïntegreerd bestrijdingen programma, waarbij tellingen van de mijtenval regelmatig dient plaats te vinden. Volken met een gemiddelde mijtval van meer dan 1 mijt per dag, 2 weken nadat de laatste Thymovar behandeling is gegeven, dienen een extra winter- of voorjaarsbehandeling te ondergaan (met bij voorkeur een andere werkzame stof) tegen varroamijten.

Wachttijd(en):
Honing: Nul dagen

Voorzorgsmaatregelen:
Bewaren onder 30°C.
Tegen direct zonlicht beschermen.
Niet in de koelkast of de vriezer bewaren.
Dien het middel niet toe gedurende of ten tijde van de honing (nectar) verzamelen door de bijen. Slinger geen ramen in het voorjaar welke in het najaar behandeld zijn geweest.

Speciale voorzorgsmaatregelen voor gebruik bij dieren:
Indien het middel direct voorafgaand aan of gedurende de honingoogst toegediend wordt, dan kunnen residuen in de honing toenemen. Onvoldoende werking kan optreden indien de gemiddelde buitentemperatuur beneden de 15°C is.
Alle bijenvolken op dezelfde bijenstand dienen tegelijkertijd behandeld te worden om roverij te voorkomen.
Plaats nooit plaatjes vlak naast een suikervoerbak omdat dit de opname van suikerwater zal doen afnemen.
Behandeling bij maximumtemperaturen boven de 30°C leidt tot een toename van stress en sterfte bij de volwassen bijen en het broed.

Speciale voorzorgsmaatregelen, te nemen door degene die het geneesmiddel aan de dieren toedient:
In verband met mogelijke contactdermatitis en irritatie van de huid en ogen, dient direct huid en oogcontact vermeden te worden. In het geval van huidcontact was de betrokken lichaamsdelen met water en zeep. In het geval van oogcontact spoel de ogen overvloedig met schoon stromend water en win medisch advies in.
Bij het toedienen van het product dient de bijenhouder ondoorlaatbare handschoenen te dragen en eveneens de gebruikelijke bescherming in acht te nemen
Behandel niet tijdens de honingdracht om mogelijke smaakaantasting te voorkomen.

Inhoud:
1 zakje x 10 plaatjes
Kenmerken:
Merk ANDERMATT BIO VET
Categorie Diergeneesmiddelen
Prijs 35,59 
Gewicht 228 gr
Dit is een geneesmiddel, geen langdurig gebruik zonder medisch advies, bewaren buiten bereik van kinderen, lees aandachtig de bijsluiter. Vraag raad aan uw arts of apotheker. In geval van bijverschijnselen, neem contact met uw huisarts.