Acetylcysteine Apotex 30 Bruistabletten 600mg

van APOTEX

  Aan mijn Favorieten toevoegen
9,81 
gratis levering Bij aankoop van minstens 4 producten
In voorraad!
+
Tijdelijk niet beschikbaar
We zullen u via e-mail contacteren zodra dit artikel weer op voorraad is.
Veuillez indiquer une adresse e-mail valide
Uw aanvraag werd geregistreerd

INDICATIES

A. Chronische aandoeningen
In geval van chronische bronchitis (met behoud van een minimale longfunctie; +/ 50 % van de normale waarde) is een behandeling op lange termijn met acetylcysteïne geïndiceerd om het risico op en de ernst van de exacerbaties te verminderen.
Indien ze niet efficiënt blijkt, de behandeling stoppen na 3 maanden.
In geval van mucoviscidose kan een orale behandeling wegens haar grotere soepelheid een behandeling met aërosol aanvullen.

B. Acute aandoeningen
Voorgesteld als symptomatische behandeling voor het fluïdiseren van muceuze en mucopurulente secreties bij aandoeningen van de bovenste en onderste luchtwegen.

SAMENSTELLING

NACTOP® 200 zakjes (granulaat zonder suiker): Acetylcystein. 200 mg - aspartam. - beta-caroten (E160) - arom. aurant. S dry 289 - sorbitol. q.s. pro dos. una (1g)

NACTOP® 600 bruistabletten: acetylcystein. 600 mg, natr. hydrogenocarbonas - acid. citricum - aspartam - ar. citron (derog. 42/913) pro tablet. compres. una
(1,9 g).

POSOLOGIE EN WIJZE VAN GEBRUIK

Posologie

Aandoeningen van de luchtwegen

- Volwassenen en kinderen ouder dan 7 jaar
400 tot 600 mg per dag in 1 tot 3 innamen, bv.
- 1 bruistablet van 600 mg éénmaal per dag.
- 1 zakje van 200 mg twee tot driemaal per dag.

- Kinderen van 2 tot 7 jaar
400 mg (120 tot 600 mg) per dag in 2 of 3 innamen bv.
- 1 zakje 200 mg tweemaal per dag.

- Kinderen jonger dan 2 jaar
200 mg (70 tot 360 mg) per dag in 2 of 3 innamen bv.
- een half zakje van 200 mg tweemaal per dag.

Mucoviscidose

- van 0 tot 2 jaar: 70 tot 360 mg per dag, bv.
- 50 mg (een kwart zakje van 200 mg), driemaal per dag.

- van 2 tot 6 jaar: 120 tot 600 mg per dag, bv.
- 100 mg (een half zakje van 200 mg), driemaal per dag.

- ouder dan 6 jaar: 600 mg per dag, bv.
- 1 zakje van 200 mg, driemaal per dag.

Als algemene regel dient de posologie te worden aangepast op grond van de verkregen resultaten en de toestand van de patiënt. De behandelingsperioden kunnen van enkele weken tot enkele maanden gaan en kunnen onderbroken worden door perioden zonder behandeling, waarvan de duur afhankelijk is van de algemene toestand van de patiënt.

Gebruiksaanwijzing

De vereiste hoeveelheid in een half glas water of een andere nietalcoholische drank (b.v. melk, fruitsap) oplossen. Op die manier verkrijgt men een bereiding met een aangename smaak die als dusdanig kan worden ingenomen. Gedeeltelijk gebruikte zakjes mogen tot een volgende inname worden bewaard (het is raadzaam de andere helft binnen de 24 uur te gebruiken). Oplossingen moeten evenwel onmiddellijk worden gebruikt.
Bij kleine kinderen kan de verkregen oplossing met een lepel worden toegediend of in de zuigfles worden gemengd.
De eventuele aanwezigheid van een zwavelgeur bij het openen van het zakje wijst niet op ontaarding van het produkt maar is kenmerkend voor het actieve bestanddeel.

Kenmerken:
Merk APOTEX
Categorie Pastilles - Tabletten, Generieke geneesmiddelen
Prijs 9,81 
Gewicht 84 gr

CONTRA-INDICATIES

Gekende overgevoeligheid voor acetylcysteïne of voor een ander bestanddeel van het produkt.

BIJZONDERE VOORZORGEN

1. Omzichtigheid is geboden bij asthmapatiënten waarbij acetylcysteïne, toegediend via aërosol, bronchospasmen kan uitlokken.

2. Als de patiënt niet kan ophoesten, moeten de luchtwegen door posturale drainage of zo nodig door aspiratie vrij worden gehouden.

3. Bij patiënten met hartdecompensatie en arteriële hypertensie dient rekening te worden gehouden met de aanwezigheid van natriumzouten in de bruistabletten. Een bruistablet met 600 mg acetylcysteïne bevat ongeveer 5,9 mEq natrium.


4. NACTOP® 200 en NACTOP® 600 bevatten aspartaam, een zoetmiddel dat niet mag worden toegediend aan patiënten met fenylketonurie.

ZWANGERSCHAP EN LACTATIE

- Zwangerschap
Hoewel tot dusver nooit bijwerkingen tijdens de zwangerschap werden beschreven, is voorzichtigheid geboden bij gebruik van dit produkt tijdens de zwangerschap.

- Lactatieperiode
Bij gebrek aan beschikbare gegevens is voorzichtigheid geboden bij gebruik van acetylcysteïne tijdens de lactatieperiode.

ONGEWENSTE EFFECTEN

Het is weinig waarschijnlijk dat ongewenste effecten worden opgemerkt na orale toediening.
Enkele gevallen van overgevoeligheid werden beschreven na i.v. gebruik van hoge doses acetylcysteïne als antidotum bij paracetamolintoxicatie (waarschijnlijk is het een pseudoallergische reactie, het voorgestelde mechanisme is een vrijstelling van histamine). De symptomen van deze reactie zijn o.a. braken, nausea, rash, urticaria, vertigo, bronchospasmen, tachycardie.
In zeldzame gevallen, vooral na gebruik van acetylcysteïne in aërosoltoestellen, kunnen bronchorroe, bronchospasmen, rhinorroe en stomatitis waargenomen worden.

OVERDOSERING

De toxiciteit van acetylcysteïne is gering. Bij toediening van hoge doses kunnen de hoger beschreven bijwerkingen optreden. In voorkomend geval volstaat een symptomatische behandeling.

INTERACTIES

a. Door zijn chelerende eigenschappen kan acetylcysteïne de biologische beschikbaarheid van zouten van zware metalen zoals goud, calcium en ijzerzouten verlagen. Bij gebrek aan exacte gegevens hieromtrent is het raadzaam de inname van acetylcysteïne en deze zouten te spreiden of een andere toedieningsweg te kiezen.

b. Acetylcysteïne na orale toediening verlaagt de biobeschikbaarheid van oraal toegediende cefalosporines.
Oraal toegediend acetylcysteïne interfereert niet, wat betreft biobeschikbaarheid, met amoxycilline, erythromycine, doxycycline, bacampicilline, thiamfenicol en amoxycilline in associatie met clavulaanzuur.
* Voor de cefalosporines moet men hun inname spreiden van de inname van acetylcysteïne of hen op een andere wijze toedienen.
* de associatie met andere antibiotica is niet gedocumenteerd.

Dit is een geneesmiddel, geen langdurig gebruik zonder medisch advies, bewaren buiten bereik van kinderen, lees aandachtig de bijsluiter. Vraag raad aan uw arts of apotheker. In geval van bijverschijnselen, neem contact met uw huisarts.