Wat doe je als je condoom niet goed past?

24/05/2017

Vandaag de dag zijn er ongeveer 2,4 miljard mannen seksueel actief. Dat zijn dus 2,4 miljard penissen, elk met een andere grootte en vorm. Het is dan ook logisch dat er geen universeel condoom bestaat dat voor elk soort penis geschikt is. In ruil vind je condooms in alle kleuren en maten. Belangrijk daarbij is dat je een condoom kiest dat goed past. Als het condoom te los zit, zal het immers onvoldoende bescherming bieden tegen soa’s (seksueel overdraagbare aandoeningen) en tegen een zwangerschap. Wanneer je condoom dan weer te strak zit, kan het scheuren, het gevoel in je penis doen afnemen of huidirritatie veroorzaken. Opletten geblazen dus!

Welke zijn de meest voorkomende problemen met condooms?

1. Het condoom zit te strak

Hoewel condooms rekbaar zijn, kan een te strak en dus uitgerekt condoom ervoor zorgen dat het bloed niet meer goed circuleert. Het gevoel in de penis kan daardoor afnemen en de erectie kan verdwijnen. Een condoom moet goed passen, maar mag dus niet te strak zitten.

2. Het condoom zit te los

Wanneer een condoom te los zit, kan het afglijden tijdens het vrijen, waardoor het nog onvoldoende bescherming biedt. Bovendien leidt een loszittend condoom tot minder wrijving tijdens de seks en dus tot minder genot.

3. Het condoom is te kort

Wanneer het condoom is uitgerold en niet lang genoeg blijkt te zijn, neemt het risico op een zwangerschap of soa toe. Het condoom kan zo immers makkelijk van de penis getrokken worden tijdens het vrijen of zelfs scheuren, zeker bij een penis met een bovengemiddelde omtrek.

4. Het condoom is te lang

De meeste condooms zijn altijd wat langer dan de gemiddelde penis, zodat ze geschikt zijn voor verschillende penislengtes. Dat een condoom te lang is, vormt normaal gezien geen probleem, want het overschot blijft opgerold aan de bovenkant zitten. Voor mannen met een penis die breder is dan gemiddeld kan dit echter wel oncomfortabel aanvoelen, aangezien het opgerolde stuk dan meer druk uitoefent.

Maar geen zorgen! Laat deze probleempjes jouw hoogtepunt niet verstoren en ga op zoek naar het juiste condoom. Probeer daarom verschillende soorten condooms uit het Durex-gamma en kies dan het condoom dat jou op het lijf – of op de penis – geschreven is.

Daarnaast is het van groot belang dat wanneer je condoom scheurt of eraf glijdt tijdens het vrijen, je dat condoom meteen vervangt door een nieuw exemplaar. Enkel zo blijf je beschermd. Wanneer je niet zeker weet of je condoom voldoende bescherming geboden heeft, raadpleeg dan je apotheker voor een noodanticonceptiemiddel.

Of je nu veel of weinig ervaring hebt met condooms, het is in beide gevallen nuttig om onze handleiding “hoe breng ik een condoom aan?” eens door te nemen. Zo ben je zeker van een goede bescherming. Veilige seks boven alles!

Ontdek de producten van Durex:

Durex Classic Natural Durex Feeling Ultra Sensitive Durex Real Feeling


Durex logo
Durex Classic
Natural
Durex Feeling
Ultra Sensitive
Durex
Real Feeling
Alle producten 
van Durex
Aanbevolen producten