De invloed van het exposoom op jouw huid

De invloed van het exposoom op jouw huid

12/04/2021

UV-stralen, stress, vermoeidheid, luchtvervuiling, roken en je dieet hebben invloed op je huid en kunnen deze aantasten. Al deze factoren die je huid van buitenaf beïnvloeden wordt ook wel “het Exposoom” genoemd. Het is het geheel aan blootstellingen waaraan een individu gedurende zijn hele leven aan wordt blootgesteld. Dit zijn onder andere interne en externe factoren, alsook de reactie van het menselijk lichaam op die factoren. Het lichaam is het grootste orgaan dat wordt blootgesteld hieraan en de negatieve gevolgen hiervan ondervindt.

Het exposoom kan zorgen voor ontstekingen, roodheid en gevoeligheid, maar ook voor rimpels, het verlies van stevigheid en pigmentvlekken. Vooral het gezicht, de hals, de decolleté en de handen zijn blootgesteld aan het exposoom en hebben daardoor ook meer risico op de negatieve effecten ervan. Maar hoe zorg je ervoor dat deze agressoren, waar we bijna dagelijks in mee aanraking komen, zo weinig mogelijk invloed hebben op de kwaliteit van jouw huid?

Eén van de beste ingrediënten voor de verzorging van je huid zijn antioxidanten. Het is een algemene term voor verschillende groepen van organische moleculen. Je kan ze terugvinden in verschillende soorten voedsel, zoals bessen en bladgroentes, maar ze komen ook van nature voor in de huid. Een voorbeeld van zo’n antioxidant is resvertarol. Dit ingrediënt is in het bijzonder interessant omdat het de natuurlijke bescherming van de huid versterkt. Je kan het onder andere terugvinden in druiven. Deze stof wordt gelinkt aan het verbeteren van het vermogen van de huid om te reageren op oxidatieve stress. En stress, zoals eerder vernoemd, is één van de externe factoren die deel uitmaakt van het exposoom, die een negatieve invloed kan hebben op je huid.

Daarnaast is het gebruik van een zonnebrand erg belangrijk. In Vitro testen tonen aan dat een hydraterende zonnebrand en Resveratrol de impact van luchtvervuiling op de huid helpen bestrijden. Het is daarom belangrijk om de huid dagelijks tegen de zon te beschermen, vooral al je je lange tijd in de zon begeeft.

Aanbevolen producten