De zwangerschapstest, een praktisch hulpmiddel voor een snel resultaat
Het gebruik van een zwangerschapstest is een betrouwbare en praktische methode om te weten of je zwanger bent. Sommige vrouwen voelen al in de eerste weken na de bevruchting de onmiskenbare symptomen van zwangerschap, bij anderen zijn die signalen een stuk minder duidelijk. Het uitblijven van de menstruatie, misselijkheid, gevoelige borsten, stemmingswisselingen, een verminderde eetlust of juist een onbedwingbare honger en extreme vermoeidheid, het zijn slechts enkele van de typische tekenen dat je zwanger bent.
Hoe werkt een zwangerschapstest?
De zwangerschapstest is populair omdat hij zo gebruiksvriendelijk is. De test spoort de aanwezigheid van HCG (Human Chorionic Gonadotropin) op in de urine. Dit is een hormoon dat eerst wordt aangemaakt door het bevruchte eitje en daarna door de placenta. De meeste zwangerschapstests zijn 99% betrouwbaar vanaf de dag waarop normaal gezien de menstruatie begint.
Bepaalde extra gevoelige tests geven zelfs een nauwkeurig resultaat tot 6 dagen voor de menstruatie. Het gaat hierbij om de zogenaamde vroege zwangerschapstests, die het resultaat meestal weergeven in weken. Sommige daarvan zijn zelfs bedoeld voor gebruik vanaf 8 dagen na de seksuele interactie, omdat ze al bij veel kleinere hoeveelheden HCG in de urine een positief resultaat geven.
Hoe betrouwbaar is een zwangerschapstest precies?
Voor je een zwangerschapstest gebruikt, is het belangrijk dat je onderzoek doet naar de betrouwbaarheid, het gebruiksgemak en of het resultaat gemakkelijk juist geïnterpreteerd kan worden. Dit geldt trouwens voor alle soorten tests binnen elke prijscategorie.
Zwangerschapstests die HCG opsporen in de urine zijn meestal 99% betrouwbaar, zolang ze correct worden toegepast volgens de gebruiksaanwijzingen van de fabrikant.
Zelfs als de test heel betrouwbaar is, bestaat het risico op een vals positief of negatief resultaat nog altijd. Bijvoorbeeld als de test op de verkeerde manier gebruikt wordt, defect is of door andere factoren een verkeerd resultaat geeft (het gebruik van bepaalde medicijnen, de urine die te verdund is, enzovoort). De beste manier om te controleren of je effectief zwanger bent met een test, is door middel van een bloedtest bij de dokter.
Hoe voer je een zwangerschapstest uit?
De meeste zwangerschapstests hebben de vorm van een stiftje of stokje dat je gedurende een aantal seconden onder je urine moet houden, net zoals bij een ovulatietest. Een andere goede methode is het onderdompelen van het absorberende gedeelte van de test in een droog en proper reservoir met urine.
Na een paar seconden verschijnt het resultaat op de test. We raden aan om de zwangerschapstest 's morgens te doen na het opstaan, want dan is de urine geconcentreerder en geeft de test een nauwkeurige weergave van de hoeveelheid HCG. Volg altijd de gebruiksaanwijzingen van de test om fouten of een verkeerd resultaat te vermijden.
In onze online apotheek vind je verschillende soorten zwangerschapstesten, voor elke situatie en voor een betrouwbaar resultaat.