Vitamine C: beschrijving, dosering en voeding
De meest bekende vitamine, die ook wel bekend staat als ascorbinezuur, heeft vele voordelen voor het welzijn en de gezondheid. Hier is een overzicht van zijn positieve effecten op het lichaam, de aanbevolen dosering en het voedsel waarin hij aanwezig is.
Vitamine C: zijn rol in uw welzijn
Vitamine C staat bekend om zijn positief effect tegen vermoeidheid en is een ideaal hulpmiddel in geval van verminderde moraal of fysieke moeheid. Net als veel andere vitamines wordt hij aanbevolen om uw immuunsysteem te versterken, vooral tijdens seizoensgebonden veranderingen.
Vitamine C draagt bij aan honderden processen in het lichaam. Eén van deze hoofdfuncties is het lichaam helpen bij de aanmaak van collageen, een eiwit dat essentieel is voor de vorming van het bindweefsel van de huid, ligamenten en botten.
Vitamine C is een antioxidant, net als vitamine E. Dat betekent dat het helpt tegen vrije radicalen.
Vitamine C-tekorten: speciale gevallen
Tabak is de vijand van vitamine C. Elke sigaret die wordt geconsumeerd, verlaagt de hoeveelheid vitamine C in het lichaam.
Vooral mensen met kanker hebben een tekort aan vitamine C, omdat het lichaam geen vitamine C kan absorberen en omdat ze moeite hebben met eten.
Een groot tekort aan vitamine C kan cognitieve stoornissen als gevolg hebben. De belangrijkste oorzaken voor een tekort zijn alcoholisme, ondervoeding, frequente stress, een lage consumptie van verse groenten en fruit, en een zeer intensieve sportbeoefening.
Vitamine C: dosering volgens leeftijd
De vereiste dagelijkse inname van vitamine C is:
60 tot 100 mg voor kinderen;
110 mg voor adolescenten;
110 mg voor volwassen vrouwen en mannen;
120 mg voor zwangere vrouwen;
130 mg voor vrouwen die borstvoeding geven;
120 mg voor ouderen;
140 mg voor rokers.
Voedingsmiddelen rijk aan vitamine C
Vitamine C zit uitsluitend in groenten en fruit. De voedingsmiddelen die het best kunnen worden geserveerd zijn onder andere: kiwi, kool, citrus, peper, waterkers en aromatische kruiden.
Vitamine C is uiterst kwetsbaar en vergaat gemakkelijk. Bewaar voedsel niet te lang, vooral als de groenten en het fruit worden blootgesteld aan licht, om de vitamine C in levensmiddelen zo goed mogelijk te houden. Natte omgevingen kunnen zorgen dat vitamine C oplost. Het is beter om groenten en fruit te wassen, te schillen en kort te koken om de vitamine C te bevorderen.
Newpharma biedt producten aan op basis van vitamine C. We nodigen u uit om de meningen van klanten die het product eerder gebruikt hebben te raadplegen voordat u een product koopt. We raden u aan de gebruiksaanwijzing zorgvuldig te lezen na uw aankoop en voordat u het product voor de eerste keer gebruikt. Raadpleeg bij twijfel uw arts of apotheker.