Alles wat u moet weten over vitamine D
Vitamine D, ook wel calciferol genoemd, speelt een belangrijke rol in de gezondheid van beenderen en in het goed functioneren van het cardiovasculaire, musculaire en cellulaire systeem. Vooral zonlicht zorgt voor vitamine D. Daardoor is een tekort aan vitamine D niet ongewoon, zeker in streken met een koud klimaat. Voeding speelt op zijn beurt ook een belangrijke rol in de opname van vitamine D.
De impact van vitamine D op het lichaam
Vitamine D is vooral bekend om zijn beschermende werking op het beendergestel. Zo is het interessant voor het voorkomen van osteoporose. Ze zorgt ervoor dat calcium vastgehouden wordt in de beenderen en bepaalt de beenderdichtheid.
Zoals andere vitamines speelt vitamine D ook een rol in de neurale bescherming tegen cognitieve aftakeling verbonden met het ouder worden. Vitamine D is dus vooral aan te raden voor oudere mensen.
Ook is vitamine D belangrijk voor sportmensen, want het bevordert spiersamentrekkingen en vernieuwt spiervezels.
Het bevordert ook de werking van het immuunsysteem.
Tekorten aan vitamine D
Een tekort aan vitamine D kan rachitis uitlokken bij kinderen en adolescenten. Bij volwassenen zorgt een tekort voor demineralisatie van het skelet en voor osteoporose.
Bij oudere personen gaat een tekort aan vitamine D gepaard met spierverlies en dus met een afname van spierkracht, met een verhoogd risico op vallen tot gevolg.
Vitamine D: blootstelling aan de zon
Blootstelling aan de zon zorgt dat vitamine D in het metabolisme wordt opgenomen. Het volstaat om het gezicht, de hals, de handen en de onderarmen tussen april en oktober twee of drie keer per week gedurende 15 minuten aan de zon bloot te stellen om alvast 80% van de nodige hoeveelheid vitamine D op te nemen. Dit gemiddelde kan variëren in functie van het huidtype of het klimaat waarin men leeft.
Aanbevolen dosering voor vitamine D
De aanbevolen dagelijkse inname van vitamine D in microgram is als volgt:
10 van 0 tot 1 jaar;
15 van 1 jaar tot 70 jaar;
20 vanaf 70 jaar;
15 voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.
Let er steeds op de aanbeveling van uw arts te respecteren.
Vitamine D in voeding
Het is mogelijk om vitamine D, in lage doseringen, uit voeding te halen. Kies hierbij voor vette vis en oliën, zoals levertraan, haring, makreel, sardines, zalm, forel en tonijn, maar ook voor melk, eieren, chocolade en champignons.
Newpharma stelt een reeks producten voor op basis van vitamine D om een goede gezondheid te bewaren. We nodigen u uit om de raadgevingen van gebruikers te raadplegen alvorens een product aan te kopen. Vergeet niet om aandachtig de bijsluiter te lezen na de aankoop en voor het eerste gebruik. Raadpleeg bij twijfel uw arts of apotheker.