Acne bij volwassenen: oorzaken en behandeling

Acne bij volwassenen: oorzaken en behandeling

16/02/2018

Acne wordt meestal geassocieerd met de puberteit. Maar wist je dat puistjes ook bij volwassenen vaak voorkomen? Ook twintigers, dertigers en zelfs veertigers kunnen last hebben van een glimmende en onzuivere huid. Gelukkig valt daar iets aan te doen. Lees hier meer over de oorzaken en behandeling van acne bij volwassenen.

Wat is acne?

Acne bestaat in diverse gradaties. In milde gevallen kun je last hebben van een glimmende huid met wat mee-eters, gerstekorrels en zo nu en dan een puist in het gezicht. In extremere gevallen kan de huid bezaaid zijn met rode, pijnlijke bubbels en puisten. Dit is te wijten aan onderhuidse ontstekingen. Wacht bij ernstige acne zeker niet te lang met de behandeling. Zo voorkom je dat de huid beschadigd raakt en dat er littekens ontstaan.

Hoe ontstaat acne?

Acne is het gevolg van verstopte talgkliertjes. Hierdoor ontstaan mee-eters en gerstekorrels. Soms veroorzaken de bacteriën die zich in de talgklieren bevinden ook ontstekingen. Dit uit zich in pukkels of puistjes. Hoe komt het dat de talgklieren verstopt raken? Vijf mogelijke oorzaken:

  1. Hormonen
    Acne bij volwassenen ontstaat vaak door een veranderde hormoonhuishouding. Of specifieker: door een toegenomen productie van androgenen (mannelijke hormonen). Het gevolg is dat de talgklieren meer en dikkere talg gaan produceren. De huid kan ook gaan schilferen. Hormonale acne kent vele oorzaken, zoals de menstruatie, de anticonceptiepil, zwangerschap, menopauze en/of stress.

  2. Make-up
    Door het gebruik van cosmetica kunnen de talgklieren verstopt raken. Ook een allergische reactie op bepaalde gezichtsverzorgingsproducten kan puistjes veroorzaken.

  3. Huidirritaties
    Acne is soms ook het gevolg van huidirritaties, die bijvoorbeeld kunnen ontstaan na het scheren of bij het dragen van een helm. Ook vervuiling van de lucht kan, zeker in combinatie met een vette huid, een rol spelen.

  4. Medicatie 
    Van sommige geneesmiddelen is bekend dat zij acne kunnen verergeren. Voorbeelden zijn: antidepressiva, prednison en anti-epilecta. Daarnaast kan ook het gebruik van androgenen (zoals anabolen) ook acne veroorzaken.

  5. Erfelijke aanleg 
    Afgezien van de eerdergenoemde factoren is acne bij volwassenen voor een deel ook erfelijk bepaald. Zo kan je de aanleg voor een vette huid al in je genen meedragen. Onder invloed van hormonen, stress en/of vervuiling ontstaat er dan sneller acne.

Tips en behandeling

Enkele handige tips voor het bestrijden van puistjes en mee-eters:

  • Acne bij volwassenen: oorzaken en behandeling - Online apotheek - 1Behandel je huid met zachtheid. Reinig de huid 's ochtends en 's avonds met een mild reinigingsproduct zoals een micellaire lotion. Dep voorzichtig en voorkom wrijven. Verzorg de huid met huidverzorgingsproducten die speciaal zijn afgestemd op de vette en onzuivere huid. Bescherm je huid tegen de zon met een zonnebrandcrème (SPF 20-50). En bovenal: weersta de verleiding om de puistjes uit te knijpen!

  • Wees voorzichtig met make-up. Kan je het gebruik van fond de teint of poeder vermijden, dan is dit veruit het beste. Wil je de puistjes toch liever wat camoufleren, kies dan voor niet-comedogene make-up. Dat is make-up die de poriën niet verstopt. 

  • Gebruik geen scheermesjes. Het gebruik van scheermesjes kan de huid beschadigen, waardoor ze kwetsbaarder wordt. Als je huid gevoelig is voor acne kies je beter voor een scheerapparaat.

  • Vraag advies aan je huisarts of dermatoloog. Zeker als je last hebt van ernstige acne is het raadzaam om medische hulp in te schakelen. Zo voorkom je dat de klachten verergeren. Je huisarts of dermatoloog zal samen met jou een behandelplan opstellen, zodat je snel weer kan genieten van een stralende huid.
Aanbevolen producten