1.600.000 tevreden klanten
FR / NL
Home > Nieuws & Tips > Witte tanden zonder tandarts: het kan!

Witte tanden zonder tandarts: het kan!

20/11/2017

Er zijn maar weinig volwassenen die van zichzelf over stralend witte tanden beschikken. Het drinken van koffie, thee of wijn laat nu eenmaal sporen na. Om over roken maar niet te spreken. Een tandarts kan de tanden witter maken door ze bijvoorbeeld te bleken. Een andere manier is het plaatsen van facings, waarbij er een laagje composiet of porselein op de tanden wordt geplakt. Toch is het ook mogelijk om wittere tanden te krijgen zonder naar een specialist te gaan. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Tandenpoetsen met een whitening tandpasta
  • Tanden bleken met een speciale thuiskit
  • Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes zoals kokosolie en baking soda

Tanden witter maken tijdens het poetsen

whitening tandpastaGoed tandenpoetsen is essentieel voor een stralend en gezond gebit. En die poetsbeurt is meteen een mooi moment om de tanden witter te maken met een whitening tandpasta. Deze tandpasta's bevatten microdeeltjes die een kleine laag van het tandglazuur afschuren. Hierdoor verdwijnt de gelige aanslag die wordt veroorzaakt door voedingsmiddelen en sigaretten. De natuurlijke witte kleur van de tanden wordt nu vanzelf weer zichtbaar. Het is overigens wel aan te raden om de whitening tandpasta met mate te gebruiken. Dit voorkomt dat het tandglazuur te veel wordt aangetast.

Zelf thuis de tanden bleken

Bleken is een populaire én effectieve methode om gele tanden een paar tinten witter te maken. Maar bij de tandarts is zo'n behandeling toch vrij prijzig. Gelukkig zijn er ook tandenbleeksets verkrijgbaar die speciaal bedoeld zijn voor thuisbehandelingen. Tanden bleken thuis gebeurt doorgaans met flexibele bitjes die gevuld worden met een bleekgel. De gel bevat diverse bestanddelen, waarvan carbamideperoxide en/of waterstofperoxide de bekendste zijn. Dit zijn namelijk de bestanddelen die ervoor zorgen dat de gele kleur wordt afgebroken. Toch is het ook mogelijk om de tanden te bleken zonder peroxide. Deze peroxidevrije bleekgels bevatten meestal natriumbicarbonaat. Dit is wat minder agressief dan carbamideperoxide of waterstofperoxide waardoor het zeer geschikt is voor mensen met gevoelige tanden. Om het middel optimaal zijn werk te laten doen, moet het 20 à 30 minuten intrekken. Bij sommige tandenbleeksets gebeurt dit met behulp van een LED-lamp. Het idee hierachter is dat de gel dan nóg beter door de tanden wordt opgenomen.

Aloude huis-, tuin- en keukenmiddeltjes

witte tanden kokosolieTegenwoordig zijn er heel wat verschillende whitening tandpasta's, tandenbleeksets en andere handige producten verkrijgbaar. Toch zijn er ook een aantal huis-, tuin- en keukenmiddeltjes die zeer effectief kunnen zijn. Kokosolie is zo'n middel dat op een natuurlijke manier voor witte tanden zorgt. Het werkt heel simpel: spoel de olie ongeveer 15 minuten door de mond, en spuug het goedje daarna uit. In die 15 minuten hebben de afvalstoffen zich kunnen hechten aan de kokosolie. Het resultaat is een frisser en witter gebit.

Tandenpoetsen met baking soda is een andere veelgebruikte methode. Het neutraliseert de zuren in de mond waardoor het een reinigend effect heeft. Daarnaast schuurt het poeder lichtjes zodat de grauwe aanslag wordt weggepoetst. Het is wel verstandig om dit baking soda maximaal één keer per twee weken te gebruiken. Anders bestaat het risico dat het tandglazuur wordt aangetast.

witte tanden citroensapEen mengsel van zout en citroensap is een goed alternatief voor baking soda. Het zout haalt tandsteen en andere vervelende vlekken weg, en het citroensap zal de tanden witter maken. Een extra tip van tandartsen: wacht na het eten minimaal een half uur met tandenpoetsen. Door de suikers en zuren in het eten is het tandglazuur namelijk nog erg kwetsbaar.

Wat is het eindresultaat?

De één heeft van nature wittere tanden dan de ander. Hierdoor is het eindresultaat bij iedereen weer anders. Daarnaast is de wittere kleur niet blijvend, want door sigaretten, koffie en thee ontstaat er vanzelf weer nieuwe aanslag. Het is dus zaak om de behandeling regelmatig te herhalen. Al blijft voorzichtigheid geboden. Te vaak bleken en poetsen kan het tandglazuur immers aantasten en de tanden gevoeliger maken.

Aanbevolen producten