Tips voor de behandeling van een koortslip
09/09/2024Heb je last van pijnlijke of jeukende blaasjes rond de mond? Dan heb je misschien een koortslip. Bij een koortslip is de huid op of rond de lippen geïnfecteerd. Er ontstaan koortsblaasjes, meestal aan de rand van de lippen.
Een koortslip is een infectie die wordt veroorzaakt door het zogenaamde herpes simplex virus (afgekort HSV). De medische term voor koortslip is herpes labialis. De aandoening is niet ernstig, maar de koortsblaasjes zijn wel besmettelijk en kunnen hinderlijk zijn. Een koortslip geneest meestal vanzelf na ongeveer tien dagen.
Hoe vaak komt een koortslip voor?
Een koortslip komt vaak voor. Ongeveer één op de drie mensen krijgt er wel eens last van. Bij een aantal mensen keert het virus zelfs herhaaldelijk terug, en verschijnen de blaasjes steeds op dezelfde plaats.
Oorzaken van een koortslip
Wie last krijgt van een koortsblaas, is drager van het herpus simplex virus. De besmetting met dit virus vindt meestal al in de kindertijd plaats. Het kan worden overgedragen door zoenen, knuffelen, via de handen of via gebruiksvoorwerpen. Na besmetting blijft dit virus levenslang in het lichaam aanwezig. Meestal merk je daar weinig van, maar door bepaalde oorzaken kan het virus geactiveerd worden. Dat geldt bijvoorbeeld bij:
- een verlaagde weerstand
- stress
- koorts
- vermoeidheid
- ziekte
- menstruatie
- een operatie
- zon of de zonnebank
- extreme koude, zoals vriesweer
Besmetting voorkomen
Een koortsblaas is besmettelijk vanaf de eerste tinteling. Het besmettingsgevaar is pas geweken nadat de open blaasjes zijn opgedroogd. Bij een koortslip is het belangrijk om niet aan de blaasjes te krabben. Door de lippen niet met de vinger aan te raken, voorkom je dat het virus zich naar andere zones kan verspreiden. Zeker als je een baby verzorgt, is het belangrijk om regelmatig je handen te wassen. Je kunt de baby ook beter niet knuffelen. Vermijd verder zoenen, orale seks en het gebruik van dezelfde handdoeken, toiletartikelen, glazen of bestek als je partner of gezinsleden.
Tips om koortsblaasjes te voorkomen of te behandelen
Gebruik een lippenbalsem met zonnefilter op zonnige dagen. Bij koud en guur weer is het ook belangrijk om de lippen gehydrateerd te houden.
Zodra de eerste symptomen verschijnen, kun je een antivirale crème op basis van aciclovir gebruiken om het ontstaan van de koortsblaas te beperken.
Je kunt ook pleisters gebruiken om de koortslip te maskeren. Deze hebben geen antivirale werking, maar ze maskeren de koortsblaas, bevorderen een snellere genezing en verminderen het risico op besmetting. Ze maken het ook mogelijk om make-up erover aan te brengen, want het wordt niet aangeraden om make-up direct op de koortsblaas te gebruiken, omdat dit de blaas kan besmetten.
Natuurlijke oplossingen op basis van essentiële oliën kunnen ook worden overwogen. Essentiële olie van tea tree wordt in het bijzonder aanbevolen vanwege de antivirale werking. Breng het elke 2 uur rechtstreeks aan op de herpes, totdat de blaasjes volledig verdwenen zijn.
Gebruik geen alcohol om de blaasjes te drogen, want dat vertraagt het genezingsproces.
Als je opgedroogde blaasjes of korstjes hebt, kun je een helende zalf of crème gebruiken om het genezingsproces te ondersteunen. Je kunt het zo vaak aanbrengen als je wilt. Breng de crème voorzichtig aan, zonder te wrijven. Vergeet niet om na het aanbrengen je handen grondig te wassen en af te drogen.
Als de koortsblaas hevige pijn veroorzaakt, kun je zo nodig een pijnstiller nemen.
Tot slot, als alle bovenstaande remedies niet werken en je last hebt van intense pijn of terugkerende blaasjes, kun je orale antivirale medicatie voorgeschreven krijgen. Vraag je huisarts om advies.