Tekort aan magnesium? Zo eet je het weg!

20/11/2017

Te weinig magnesium in je lichaam is geen fijne ervaring. Je krijgt bijvoorbeeld stijve spieren en kuitkrampen. Ook vermindert je stressbestendigheid. Daarnaast kan een langdurig tekort ernstige gezondheidsproblemen als gevolg hebben, waaronder hartklachten en diabetes. Gelukkig is het magnesiumgehalte meestal eenvoudig aan te vullen met de juiste voeding. Eet in dat geval vooral de volgende voedingsmiddelen, want ze zitten barstensvol magnesium.

Fruit en groenten rijk aan magnesium

Magnesiumtekort Spinazie AvocadoEet je graag salades, gekookte groenten en stamppot? Dan heb je een magnesiumtekort zo aangevuld. Groene bladgroenten zijn namelijk uitstekende leveranciers van dit mineraal. Vooral spinazie bevat veel magnesium. Ook boerenkool en peulvruchten zijn aanraders bij een magnesiumtekort. Van de fruitsoorten is banaan een absolute topper. Dit zoete stuk fruit zit bomvol vitamines en mineralen met als bonus een hoge dosis magnesium. De exotische avocado behoort ook tot de royale magnesiumleveranciers. Lunch dus met een salade van spinazie en avocado en eet een banaan tussendoor. Dineer ten slotte met boerenkoolstamppot of een eenpansgerecht van peulvruchten.

Ook rijk aan magnesium: noten en vis

Magnesiumtekort NotenBehalve groenten is vis een goede bron van magnesium. Vooral vette soorten, zoals makreel, zijn echte magnesiumbommen. Verder kun je je magnesiumgehalte op peil snacken met noten. Neem een handje amandelen of cashewnoten, want deze bevatten extra veel magnesium. Zoek je nog iets lekkers voor bij de thee of koffie? Een stuk pure chocolade geeft je ook een flinke dosis magnesium.

Eet brood, maar dan volkoren

Echte broodeters moeten zeker brood blijven eten bij een magnesiumtekort. Alleen moet het wel volkorenbrood zijn. Volkoren granen zijn namelijk rijk aan magnesium. Combineer een volkoren boterham met een geprakte banaan of een stuk gerookte makreel voor een extra hoge magnesiuminname.

Zoals je ziet, is magnesium rijkelijk aanwezig in heel veel soorten voedingsmiddelen. Eet je gevarieerd, dan heb je een grote kans dat je voeding voldoende van dit belangrijke mineraal bevat. Krijg je toch symptomen van een magnesiumtekort? Dan weet je nu hoe je dit snel weer kunt aanvullen!

Aanbevolen producten