De goede voornemens van de Belgen

De goede voornemens van de Belgen

03/01/2019

Aan zichzelf denken, gewicht verliezen, minder roken … Op de vooravond van het nieuwe jaar neemt 70% van de Belgen zich gemotiveerd en vol goede wil nieuwe voornemens ten harte. Wat zijn hun gezondheidsprioriteiten om het nieuwe jaar goed te starten? Kunnen ze zich aan hun doelen houden? Newpharma stelde hun de vraag.

Twee derde van de Belgen verlangt naar verandering


Voornemens

Op de vraag “Maak je goede voornemens om het jaar goed te starten?” antwoordt meer dan twee derde van de Belgen (70%) ja. 12% van de ondervraagden geeft aan “regelmatig” goede voornemens te maken, 9% “altijd” en 49% “soms”. 30% van de Belgen maakt geen enkel voornemen.

Maar hoe zit het er enkele weken later mee?

De meerderheid van de ondervraagden (56%) geeft aan dat ze zich “soms” op lange termijn aan hun goede voornemens houden. 29% geeft aan zich “vaak” eraan te houden. 5% houdt zich er “altijd” aan. 10% van de Belgen geeft toe dat ze zich ondanks alles nooit aan hun goede voornemens voor het nieuwe jaar houden.

Top 5 goede voornemens

 Top 5 voornemens

Terwijl de meeste goede voornemens gericht zijn op een betere levensstijl, vergeten de respondenten ook hun mentale welzijn niet. Om het nieuwe jaar goed in te zetten, staan gewicht verliezen (38% van de antwoorden) en beginnen met sporten (35% van de antwoorden) aan het hoofd van de rangschikking.

In dezelfde lijn als gewicht verliezen, komt gezonder eten naar voren als het derde meest geciteerde voornemen (25% van de antwoorden). Positiever in het leven staan (25%) volgt op de voet. De top 5 wordt afgesloten door het verlangen om stress te verminderen, een voornemen dat duidelijk gelinkt is aan het bovengenoemde positivisme.

Ten slotte bekleden, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, de voornemens om te stoppen met roken (15%) en om minder alcohol te drinken (8%) slechts respectievelijk de 8e en de 13e positie, na de wens om het geheugen te trainen (11%) en om minder tijd voor een scherm door te brengen (12%)!

"Een nieuw jaar is een periode van verandering en vernieuwing. Belgen willen het positief inzetten door zowel hun lichaam als hun geest te verzorgen. Wereldwijd groeit het bewustzijn voor een betere levensstijl."

Mike Vandenhooft, CMO en medeoprichter van Newpharma.

 *Studie uitgevoerd door Newpharma in december 2017 bij 1.021 personen.

 Startpagina van uw online apotheek