1.600.000 tevreden klanten
FR / NL
Home > Nieuws & Tips > Pers > Alles over jodiumtabletten

Alles over jodiumtabletten

07/03/2018

In het kader van een nieuw nucleair noodplan, stelt de regering gratis jodiumtabletten ter beschikking in de apotheken. Wat zijn de voordelen van deze jodiumpillen en wie is hier het meest bij gebaat? Zijn ze verkrijgbaar in alle apotheken? Allemaal vragen die Newpharma hieronder zal beantwoorden.

Waarom jodiumpillen nemen bij een nucleair ongeval?

Bij een kernongeval komt er radioactief jodium in de lucht terecht. Als dit jodium ingeademd of ingeslikt wordt, kan het schildklierkanker veroorzaken. Om te vermijden dat de schildklier het radioactief jodium opneemt, wordt aangeraden om jodiumtabletten te slikken zodat de schildklier verzadigd geraakt met niet-radioactief jodium. Het radioactief jodium verlaat vervolgens het lichaam via de urine. Daarom worden er nu jodiumpillen verdeeld onder de bevolking.

Wie heeft baat bij jodiumtabletten?

Bij een nucleair ongeval zijn er twee groepen mensen die zeker baat hebben bij jodiumpillen:

  1. De mensen die binnen een straal van 20 kilometer van de nucleaire sites van Doel, Tihange, Borselle en Mol-Dessel wonen of binnen 10 kilometer van het Nationaal Instituut voor Radio-elementen in Fleurus.

  2. Wanneer je op meer dan 20 kilometer van de nucleaire sites woont, hebben verder enkel risicogroepen en de verantwoordelijken van kindercollectiviteiten (crèches, scholen…) baat bij de pillen. Risicogroepen zijn:

    • Kinderen onder 18 jaar
    • Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven                         

Deze groepen worden beschouwd als "kwetsbaar" omdat ze het grootste risico lopen om schildklierkanker te ontwikkelen na blootstelling aan radioactief jodium.

Wanneer jodiumtabletten innemen?

Jodiumpillen mogen ENKEL geslikt worden wanneer de bevoegde instanties het aanbevelen. Je moet de tabletten dus NOOIT innemen als er geen duidelijk gevaar is.

Hoeveel jodiumpillen moet je innemen?

De overheid voorziet 1 doosje tabletten voor maximum 4 personen. De dosering is afhankelijk van de leeftijd. Het is dus belangrijk om de bijsluiter te lezen.

Zijn jodiumtabletten ook verkrijgbaar in een online apotheek?

Nee, jodiumtabletten zijn enkel verkrijgbaar in een fysieke apotheek en dus niet online. De producten op basis van jodium die in de online apotheken verkocht worden, verschillen van de pillen die je dient te nemen bij een kernongeval. Zo zit er meer kaliumjodide in de tabletten dan in de producten op basis van jodium. Om een voorbeeld te geven: een jodiumtablet bevat 65 milligram kaliumjodide, voor een product op basis van jodium zoals Iodite is dat 130 microgram.