Hoe kies je de juiste zonnebrandcrème ?

Hoe kies je de juiste zonnebrandcrème ?

23/04/2018

Hoe lichter je huid, hoe kwetsbaarder ze is. Hoewel dit basisprincipe juist is, is het te simplistisch om de juiste zonbescherming voor jouw specifieke huidtype te bepalen. Daarom zetten fabrikanten zoveel informatie op de tubes van zonnebrandcrèmes.

De taal op de etiketten is op zijn zachtst gezegd specifiek. Cosmeticamerken gebruiken volop technische termen zoals SPF, IP en UV-index op hun etiketten. We zullen elk aspect bespreken om je te helpen de optimale zonbescherming te kiezen voor jouw huidtype.

Inhoudsopgave

  1. Stap 1 : Identificeer je fototype
  2. Stap 2 : De zonbeschermingsindices interpreteren
  3. Stap 3 : de SPF vinden die overeenkomt met je fototype

 

Stap 1: Identificeer jouw fototype om te achterhalen hoe gevoelig je bent voor de UV-stralen van de zon

Het doel van effectieve zonbescherming is om de huid te beschermen tegen schadelijke zonnestralen. Als het niet overeenkomt met jouw huidskleur, biedt het mogelijk niet voldoende bescherming. Om dit beter te begrijpen, is het belangrijk te weten dat er zes fototypen zijn. Ze omvatten de volgende fysieke kenmerken:

Fototypes Kenmerken Beschermingstijd zonder zonbescherming
I Zeer lichte huid met sproeten
Zeer lichte ogen
Rood of blond haar
5 tot 10 minuten maximaal
II Lichte huidskleur met enkele sproeten
Blauwe, groene of grijze ogen
Blond of lichtbruin haar
10 tot 20 minuten maximaal
III Gemiddelde huidskleur
Bruine of grijze ogen
Kastanjebruin haar
20 tot 30 minuten maximaal
IV Doffe tot zeer donkere huidskleur
Bruine ogen
Bruin of zwart haar
40 minuten maximaal
V Donkere huidskleur
Zwarte ogen
Zwart haar
60 minuten maximaal
VI Zwarte huidskleur
Zwarte ogen
Zwart haar
90 minuten maximaal

Wat zijn chemische zonnefilters en minerale zonnefilters?

Chemische filters zijn organische moleculen die ultraviolet licht absorberen.

Minerale crèmes bevatten filters van minerale oorsprong die op het huidoppervlak blijven liggen en de zonnestralen als een spiegel weerkaatsen.

Een zonnecrème van goede kwaliteit combineert zowel UVB-absorberende als UVA-absorberende filters.

 

Hoe zonbeschermingsfactoren interpreteren

Om te bepalen welke zonnecrème of spray je huid tegen de zon kan beschermen, kijk je naar de zonbeschermingsfactor (SPF) die als getal op het etiket staat. Deze factor wordt onder verschillende benamingen vermeld, maar ze betekenen allemaal hetzelfde: 

  • IP =Beschermingsindex
  • FPS =Zonbeschermingsfactor
  • SPF = Sun Protection Factor = Zonbeschermingsfactor
  • IP = FPS = SPF

Hoe hoger de zonbeschermingsfactor (SPF), hoe effectiever de zonnecrème als barrière tegen UVB- stralen werkt en hoe beter je huid beschermd wordt.Een zonnecrème met een SPF van 30 biedt bijvoorbeeld aanzienlijk meer bescherming dan een met SPF 15. Voor mensen met een zeer lichte huid kan een zonnecrème met SPF 15 als vrijwel nutteloos beschouwd worden. 

Wat zeggen de gezondheidsautoriteiten?

In 2006 heeft de Europese Commissie een lijst met aanbevelingen voor fabrikanten van zonnecrèmes opgesteld. Het doel is om de informatie op etiketten te harmoniseren, zodat consumenten ze gemakkelijker kunnen vergelijken en betere keuzes kunnen maken.

  • Laag beschermingsniveau: IP 6 tot 10.
  • Middelhoog beschermingsniveau: IP 15, 20 en 25.
  • Hoog beschermingsniveau: IP 30 en 30+.
  • Zeer hoog beschermingsniveau: IP 50 en 50+.

Houd er rekening mee dat de term ‘Sunblock’ niet langer gebruikt wordt. Omdat geen enkele zonnecrème 100% van de UV-stralen filtert, wordt deze term niet meer gebruikt.

Er bestaan echter wel zonbeschermingsproducten met een IP-waarde van 100+. Deze worden vooral gebruikt bij zonneallergie of actinische keratose.

 

Zoek de zonbeschermingsfactor die bij jouw fototype past

Afgezien van het specifieke geval van zonnecrème voor baby's, is het verband tussen huidskleur en zonbeschermingsfactor aangetoond. Hoe meer lichtgekleurde lichaamskenmerken je hebt (huid, ogen en haar), hoe hoger de SPF die je kiest.

Maar pas op voor weerkaatsing

Er is nog een criterium dat moet worden genuanceerd. Weerkaatsing is een factor die de werkingssnelheid van ultraviolette stralen vertienvoudigt. Dus bij het skiën op besneeuwde pistes of op zee in de felle zon moeten zelfs donkere huiden zich meer tegen de zon beschermen en sterkere zonbescherming gebruiken.

  • skiën of op zee = maximale weerkaatsing
  • maximale weerkaatsing = maximale zonbeschermingsfactor voor iedereen, zelfs donkere huiden!

Welke zonbescherming is geschikt voor elk fototype, afhankelijk van de hoeveelheid zonnestraling?

De onderstaande tabel toont de zonbeschermingsfactor voor elk fototype, afhankelijk van de hoeveelheid zon waaraan de huid wordt blootgesteld.

Fototypes Mate van zonnestraling
   Hoe kies je de juiste zonnebrandcrème ? - Online apotheek - 1  Hoe kies je de juiste zonnebrandcrème ? - Online apotheek - 2Hoe kies je de juiste zonnebrandcrème ? - Online apotheek - 3  Hoe kies je de juiste zonnebrandcrème ? - Online apotheek - 4Hoe kies je de juiste zonnebrandcrème ? - Online apotheek - 5Hoe kies je de juiste zonnebrandcrème ? - Online apotheek - 6
I Hoge bescherming (IP30-30+) Zeer hoge bescherming (IP 50-50+)  Zeer hoge bescherming (IP 50-50+)
II Gemiddelde bescherming (IP15-20-25) Hoge bescherming (IP30-30+)  Zeer hoge bescherming (IP 50-50+)
III Lage bescherming (IP 6-10) Gemiddelde bescherming (IP15-20-25) Hoge bescherming (IP30-30+) 
IV Lage bescherming (IP 6-10) Gemiddelde bescherming (IP15-20-25) Hoge bescherming (IP30-30+) 
V Lage bescherming (IP 6-10) Lage bescherming (IP 6-10)  Gemiddelde bescherming (IP15-20-25)
VI Lage bescherming (IP 6-10) Lage bescherming (IP 6-10) Gemiddelde bescherming (IP15-20-25)

Hoe zit het met specifieke zonneproducten?

Wat betreft pure zonbescherming heeft de beschermingsindex (IP) meer prioriteit dan geslacht. Of je nu een man of een vrouw bent, je huidskleur bepaalt de zonbeschermingsfactor die je nodig hebt. Aan de andere kant kan je een meer specifieke samenstelling vinden die gekoppeld is aan geslacht en leeftijd. Een gerichte zonnecrème zal meer rekening houden met de behoeften van je huid, of je nu een man of een vrouw, een volwassene of een kind bent.

De voordelen van zonneproducten per leeftijd

Na verloop van tijd keert de curve om, waardoor het nadeel voor de één een voordeel voor de ander wordt. Na hun vijftigste ervaren mannen de voordelen van testosteron. De dikkere hydrolipidenfilm van hun huid biedt van nature bescherming tegen veroudering en uitdroging.

Het geval van kinderen - en nog meer dat van babyzonnecrèmes - is bijzonder. Het doel is om de kwetsbare huid van de allerkleinsten te beschermen, ongeacht hun fototype. Maximale bescherming is vereist voor alle kinderen.

  • Zonbescherming voor kinderen is verrijkt met hydraterende en waterbestendige bestanddelen.
  • Een anti-verouderingszonnecrème is verrijkt met hydraterende en antirimpel-ingrediënten.

Voordelen van zonneproducten volgens textuur

Als je twijfelt tussen een zonnecrème, lotion of spray, dan is de keuze eenvoudig: het is allemaal een kwestie van gebruiksgemak.

  • Zonnecrème is gemakkelijk voor het gezicht en komt met een gematigde snelheid uit de tube voor een betere controle.
  • Een spray, met zijn druppelachtige verdeling, maakt het gemakkelijker om zonbescherming op iemand anders aan te brengen, zoals bij baby’s en kinderen.
  • Zonnegel en zonneolie, die vloeibaarder zijn dan zonnecrème, zijn ideaal om grote huidoppervlakken te bedekken, zoals armen en benen.
  • After sun lotion verzacht en hydrateert de huid.

De voordelen van hypoallergene zonneproducten

Als je huid pigmentvlekken heeft of je bent vaak verbrand door de zon, moet je zeker niet te zuinig zijn! Je hebt maximale bescherming nodig tegen de zon. Neem de juiste voorzorgsmaatregelen bij zonnig weer door een T-shirt, zonnebril en hoed te dragen, en gebruik hypoallergene zonneproducten met een zeer hoge beschermingsfactor.

Als je allergisch bent voor de zon, heb je daar natuurlijk ook last van. Je arts heeft je waarschijnlijk dermocorticoïden voorgeschreven. Maar cortisonen en de zon gaan niet samen. Breng je behandeling altijd 's avonds aan, zodat de crème niet direct in contact komt met de zon, anders loop je het risico op pigmentverkleuring. Denk er overdag aan om je huid altijd te beschermen met een IP100+ factor en ga naar schaduwrijke plaatsen als de zon op zijn hoogtepunt is.

Combineren met zonnecrème

Bepaalde voedingssupplementen die rijk zijn aan antioxidanten kunnen extra bescherming tegen UV-stralen bieden. Ze zijn geen vervanging voor uitwendige zonbescherming en moeten daarom altijd samen met een zonnecrème worden gebruikt.

Gebruik het onderstaande schema om uit te zoeken welke zonnecrème het beste bij jou past:

 Hoe kies je de juiste zonnebrandcrème ? - Online apotheek - 7

Aanbevolen producten