1.600.000 tevreden klanten
FR / NL
Home > Nieuws & Tips > Pers > Enquête: De Belgen en de morning-afterpil

Enquête: De Belgen en de morning-afterpil

09/08/2018

"Een zwoele zomernacht"… Iedereen weet waartoe het kan leiden, de zomer is nu eenmaal een periode die zich uitstekend leent tot het bevrijden van lichaam en geest. Het is ook een van de redenen waarom er statistisch gezien meer geboortes zijn in de lente. Maar, niet alle seksuele contacten hebben per se als doel een kind te verwekken. Ook een grotere laksheid en een zekere drang veroorzaakt door de omgeving zorgen soms voor een onaangename verrassing voor zomerse geliefden.

Newpharma heeft daarom de bevolking bevraagd om meer te weten over haar gewoontes en kennis met betrekking tot de morning-afterpil. 2.530 vrouwen namen deel aan de enquête.

37% van de respondenten geeft aan de morning-afterpil al genomen te hebben, een derde van hen deed dit al twee tot drie keer. Aan het andere uiterste schat ongeveer 3% meerdere keren per jaar een beroep te doen op dit noodanticonceptiemiddel.

Fréquence prise pilule lendemain

Bij iets meer dan 34% ligt het vergeten van de gewone pil aan de basis van de inname van de morning-afterpil, onmiddellijk gevolgd door een probleem met het condoom (31%) en onbeschermde seks (28%).

Contexte prise de pilule du lendemain

Een kleine meerderheid van de ondervraagden weet dat de pil, zoals de naam al aangeeft, zo snel mogelijk en liefst binnen de 24u (afhankelijk van het actieve bestanddeel) genomen moet worden. Meer dan een derde van de 2.530 vrouwen denkt dat en/of weet eenvoudigweg niet of de morning-afterpil een gekende zwangerschap kan onderbreken. Er is blijkbaar verwarring met de abortuspil, die enkel verkrijgbaar is bij een arts die gemachtigd is om abortus uit te voeren, en dat alleen tijdens de eerste 7 weken van de zwangerschap.

Pilule lendemain et grossesse déclarée

Pilule et enceinte

Het blijkt uit dit onderzoek dat:

6% gelooft dat het ook een middel is om zich te beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s).

MST et pilule du lendemain

8% van de respondenten denkt dat de morning-afterpil bescherming biedt tot de volgende menstruatie. Een ander anticonceptiemiddel is dan ook niet nodig.

Pilule protège jusqu'aux prochaines règles

10% denkt dat de morning-afterpil een anticonceptiemiddel zoals een ander is.

Moyen de contraception et pilule du lendemain

"Uit deze laatste enquête van Newpharma blijkt nogmaals dat informatie voor en educatie van de patiënt een absolute must is,” besluit Mike Vandenhooft, mede-oprichter en CMO van Newpharma. “Daarom buigen onze doorwinterde apothekers zich voor de verzending over elke bestelling en treden ze zeer regelmatig in contact met onze klanten om hen te informeren, hen te waarschuwen indien nodig en zelfs een verdachte of voor de gezondheid potentieel gevaarlijke bestelling te weigeren".

Right Arrow   Startpagina van uw online apotheek