1.330 ouders praten vrijuit over luizen! (enquête 2018)

11/09/2018

Bij de start van het nieuwe schooljaar duikt elk jaar opnieuw een actueel thema op, tot schrik van alle ouders: de terugkeer van de luizen!

Koud zweet, hoofdjes inspecteren, beddengoed verversen, systematische preventie… Newpharma heeft meer dan 1.000 ouders ondervraagd om na te gaan wat zij van de beestjes denken, en het resultaat is duidelijk.

58% van de ouders heeft schrik voor luizen

Volgens de peiling van Newpharma is bijna 37% van de Belgen doodsbenauwd, op het randje van paniek, bij het idee dat hun kind met luizen thuiskomt. Ongeveer 21% heeft hiervoor wat minder schrik.

Peurs poux

Maar wat doen ouders tegenover dit hardnekkig probleem?

15% van de ouders weet niet wat doen bij luizen

Terwijl 77% van de Belgen meteen preventieve maatregelen neemt zodra het woord ‘luis’ valt in hun omgeving, weet 15% ondanks alles niet wat te doen.

Poux dans l'entourage

Welke preventieve oplossingen zijn beschikbaar?

Er zijn tal van strategieën: geregelde inspectie van de hoofdhuid (76%), lavendelolie (meer dan 49%), toevlucht tot afstotende producten (40%)... Er zijn heel wat oplossingen in omloop.

Solutions préventives anti-poux

61% van de kinderen toch al luizen gehad

Ondanks dat arsenaal aan oplossingen heeft 61% van de kinderen toch al luizen gehad.

Pourcentage poux

Kortom: werkt preventie doeltreffend? Wat zijn de beste behandelingen?...Als het over luizen gaat, hebben ouders veel vragen. Hoe waarheid van fictie onderscheiden?

 • Een preventieve behandeling kan het opduiken van luizen voorkomen.
  NIET WAAR.
  Preventieve behandelingen zijn niet 100% doeltreffend, en luizen worden steeds resistenter.

 • Luizen houden niet van de geur van lavendel.
  WAAR. Lavendelolie kan gebruikt worden om luizen uit te roeien. Als neurotoxisch product mag het echter slechts in beperkte hoeveelheid gebruikt worden op het hoofd van een kind.

 • Bij luizen moet lang haar geknipt worden.
  NIET WAAR.
  Kinderen met lang haar kunnen dus gerust zijn: het is niet nodig om ze te knippen wegens luizen, een doeltreffende behandeling volstaat.

"Er bestaan preventieve oplossingen zoals lavendel of andere hiertoe ontwikkelde sprays, maar geen enkele oplossing zal 100% doeltreffend zijn. Als er luizen opduiken in de omgeving van uw kind, raden we aan om zijn of haar haren elke week te inspecteren en de gepaste maatregelen te nemen", verklaart Stéphanie Paulissen, apotheker bij Newpharma.

Anti-luizenshampoo: dé oplossing tegen luizen?

De meest populaire oplossing tegen luizen zijn behandelingen tegen parasieten, althans voor 81% van de Fransen. Op de tweede plaats komt het wassen van lakens, kleren, knuffels enzovoort (73%) en daarna het gebruik van anti-luizenmiddelen op bedartikelen en kleren...

Solutions anti-poux

Maar, wat is de beste oplossing?

"Wilt u de luizen bestrijden, dan is een shampoo op basis van siliconen de beste oplossing. Die zal de luizen en de neten verstikken zonder de hoofdhuid te irriteren en zonder tot resistentie te leiden. De behandeling kan uit voorzorg 15 dagen later nog eens overgedaan worden. Gebruik een luizenkam om elke haarlok te controleren (vanaf het onderste deel van de schedel naar boven). Doe dit geregeld om zeker te zijn dat geen enkele luis de behandeling heeft overleefd."

Is het echt nuttig om kleren en beddengoed te wassen?

Stéphanie Paulissen beantwoordt deze vraag als volgt: "Luizen gedijen in een vochtige atmosfeer bij een temperatuur van 30°C. Ze kunnen dus niet langer dan 2 dagen overleven op kleren of beddengoed. Ze zullen dan automatisch afsterven. In tegenstelling tot populair geloof, is het dus niet noodzakelijk om alles te wassen. We raden echter wél aan om haarborstels, kammen en badhanddoeken te wassen."

Luizen komen bijna altijd met velen, maar het is perfect mogelijk om ze te overwinnen!

Right Arrow  Startpagina van uw online apotheek