Luizen bestrijden: onze oplossingen

Luizen bestrijden: onze oplossingen

12/08/2019

Luizen (kleerluizen en hoofdluizen) zijn vijand nummer één van kinderen en volwassen. Het zijn parasieten van enkele millimeters groot die bijzonder vervelend kunnen zijn. Deze bloedzuigende insecten, of rode luizen, voeden zich met het bloed van hun slachtoffer, via kleine beetjes op de hoofdhuid. Volwassen vrouwtjes leggen eitjes, de zogenaamde neten.

Nu het nieuwe schooljaar voor de deur staat, veroorzaken deze insecten al de nodige kopzorgen bij kinderen … en hun ouders. We schatten dat ongeveer 40% van de leerlingen last heeft van deze vervelende diertjes. Hoe kunt u luizen efficiënt bestrijden? Welke behandeling is geschikt voor kinderen en volwassenen? Zijn luizenkammen voldoende om luizen te bestrijden? Bestaat er een natuurlijke en niet-agressieve luizenbehandeling?

Hoe worden luizen overgedragen?

Hoofdluizen worden overdragen via rechtstreeks en nauw contact tussen de haren en het hoofd van personen. De diertjes kunnen zich ook via onrechtstreeks contact verplaatsen door bijvoorbeeld een kam, hoed, oortjes of haarborstel van iemand anders te gebruiken.

Kleerluizen worden meestal via seksueel contact en gebrek aan hygiëne overgedragen. De grote dramatische gebeurtenissen uit onze geschiedenis zoals oorlogen, verhuizingen van bevolkingsgroepen, grote hongersnoden en natuurrampen hebben een rol gespeeld in de verspreiding van deze luizen.

In tegenstelling tot wat vele mensen denken, kunnen luizen niet springen en vliegen. Ze kunnen wel snel kruipen. De luizen die op mensen voorkomen zijn overigens van een andere soort dan de luizen die op huisdieren of vogels verschijnen. Het is dan ook onmogelijk dat u via dieren door luizen besmet wordt. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat deze hinderlijke diertjes zich vlug verspreiden door het contact tussen kinderen op school. Ze besmetten niet alleen elkaar maar nemen de luizen ook meer naar huis.

Hoe vermijdt u het risico op een luizenbesmetting?

Algemene richtlijnen om het risico te vermijden

U kunt het risico op een luizenbesmetting tot een minimum herleiden door met een aantal kleine dingen rekening te houden. Gebruik steeds uw eigen haarborstels en -kammen. Luizen kunnen zich namelijk verspreiden door het uitwisselen van voorwerpen die in contact komen met het haar.

Geef ook nooit uw muts, jas, sjaal of sweater met capuchon aan iemand anders. Als een persoon uit uw omgeving luizen heeft, is het van belang om het probleem aan te pakken. Maak uw haren, vooral als u lang haar hebt, totdat deze insecten volledig uit uw omgeving verdwenen zijn. Onderzoek regelmatig uw hoofdhuid.

Preventie op school om verspreiding te voorkomen

Kinderen zijn waarschijnlijk de grootste slachtoffers van luizen. Deze hinderlijke diertjes komen dan ook vaak voor in scholen. Het is belangrijk om bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen. Let er bijvoorbeeld op dat jassen op kapstokken niet over elkaar hangen en berg sjaals en mutsen apart op. Zorg er ook voor dat kinderen geen haarborstels of mutsen van elkaar gebruiken. Kinderen met lange haren maken hun haren best vast bij een luizenplaag. Het is ook belangrijk om steeds de ouders te informeren als er zich een plaag voordoet.

Preventie in huis

De beste preventie in huis blijft het regelmatig controleren van de haren van uw kinderen en dan vooral op de meest warme plekken van de hoofdhuid. Door de haren lok per lok op te tillen en aandachtig te kijken, kunt u snel controleren of uw kind last heeft van luizen.

U kunt het haar van uw kind eventueel ook regelmatig kammen met een luizenkam. Een of twee keer per week is meer dan voldoende.

Hoe kunt u de aanwezigheid van luizen vaststellen?

De aanwezigheid van luizen kan vrij eenvoudig vastgesteld worden. Hoewel de insecten slechts 3 mm groot zijn, is het belangrijkste symptoom van hun aanwezigheid ongetwijfeld een intense jeuk op de hoofdhuid en/of het lichaam. Bovendien kan het gebeuren dat de jeuk pas in een later stadium optreedt.

Denkt u dat u luizen hebt? Controleer dan onmiddellijk hun aanwezigheid door aandachtig uw haren te onderzoeken, vooral ter hoogte van de nek en de oren, de warmste plekken van het hoofd. Zodra u weet dat u of uw kind luizen heeft, dient u ze meteen te verwijderen door aangepaste producten te gebruiken.

De verschillende oplossingen om luizen efficiënt te bestrijden

In tegenstelling tot hoofdluizen zijn kleerluizen wel degelijk het gevolg van een slechte hygiëne. Deze luizen hebben een bruine kleur en veroorzaken een jeukend bultje. Dit soort luizen kan het best bestreden worden door huishoudlinnen, kleding en beddengoed te ontsmetten door ze te wassen op een temperatuur boven 50 °C. Als dat niet volstaat, is een bezoek aan de huisarts en het gebruik van insecticiden noodzakelijk.

Er bestaan tal van producten om luizen te bestrijden. Gebruik deze producten nooit als voorzorgsmaatregel maar enkel als u effectief last hebt van luizen.

Insecticiden om luizen te bestrijden

In de apotheek kunt u luizenshampoos op basis van insecticiden kopen. Deze producten dienen een week na de eerste behandeling opnieuw aangebracht te worden. Ze worden echter niet meer als eerste behandeling gebruikt omdat luizen steeds meer resistent worden aan deze producten.

Producten zonder insecticiden om luizen te bestrijden

De meest gebruikte producten zonder insecticiden worden gemaakt op basis van dimethicone, een substantie op basis van silicone. Deze gelachtige oplossing vormt een afsluitend laagje over de luizen waardoor de ademhalings- en uitscheidingsorganen afgesloten worden. De luizen kunnen niet ademen en hun metabolisme wordt geblokkeerd.

De nieuwste luizendodende producten worden gemaakt op basis van oligodescene olie. Deze olie doodt de luizen en neten door ze te verstikken en uit te drogen. Ze hebben daarnaast een zogenaamde Lice Protection Factor (LPF) die het haar drie dagen tegen luizen beschermt. Deze nieuwe producten maken de haren minder dof. Ze zijn bovendien eenvoudiger uit te wassen en beter biologisch afbreekbaar dan producten op basis van siliconen.

Op basis van oligodescene olie en LPF: Elimax Luizen- en netenshampoo  Flacon 250 ml

Een luizenkam om luizen te bestrijden

Een luizenkam kan gebruikt worden als aanvulling op andere producten zoals een luizenshampoo of witte azijn. Een luizenkam gebruikt u het best met een papieren zakdoekje en een tandenstoker om de babyluizen tussen de tanden van de kam te verwijderen. Luizen die in contact komen met water stoppen overigens met bewegen. Een behandeling met een luizenkam is erg eenvoudig. Druk de kam goed tegen de hoofdhuid en kam de haren vanaf de haarwortel lok per lok uit.

Is nazorg nodig?

Het is aangeraden om na de eerste luizenbehandeling een week te wachten en de behandeling nadien te herhalen om mogelijke eitjes te verwijderen.

Hoofdluizen kunnen niet lang overleven buiten het haar. Het is dan ook niet echt noodzakelijk om het haar extra te reinigen. Het is wel belangrijk dat u voorwerpen die met deze diertjes in contact zijn gekomen, zoals hoeden, kammen, haarborstels en hoofdkussens, goed reinigt met warm water.

 


De keuze van onze apothekers:

Luizenkammen:

Behandeling om neten en luizen te doden:

1) Op natuurlijke wijze:

2) Zonder neurotoxische insecticide: 

- op basis van siliconenolie (dimethicone)

- op basis van oligodescene olie

 

Aline LégipontAline Légipont - Hoofdapotheker

In 1996 met grote onderscheiding afgestudeerd aan de Universiteit van Luik in de richting farmaceutische wetenschappen. Verantwoordelijk voor het farmaceutische team van Newpharma.

Aanbevolen producten