Een luizeninvasie: de symptomen
Hoofdluizen zijn kleine parasieten die zich graag voeden met het bloed van hun gastheer. Er zijn verschillende soorten luizen: hoofdluizen, die zoals de naam al zegt, op de hoofdhuid leven, kleerluizen, die vooral op kleding en beddengoed leven, en schaamluizen (ook wel platluis genoemd). Hun aanwezigheid leidt onvermijdelijk tot bepaalde symptomen die handig zijn om te herkennen, zodat je ze snel kunt behandelen.
De aanwezigheid van hoofdluis herkennen
Hoofdluizen veroorzaken pediculosis, een aantasting van de hoofdhuid die onaangename jeuk veroorzaakt. Hoofdluizen zijn met het blote oog te zien.
Hoofdluizen - of Pediculus humanus capitis - bijten meerdere keren per dag. Als ze bijten, injecteren ze speeksel dat jeuk veroorzaakt. En natuurlijk, hoe meer luizen er zijn, hoe erger de jeuk zal zijn.
De aanwezigheid van hoofdluizen wordt niet onmiddellijk na de besmetting opgemerkt. Sommige mensen zijn beter bestand dan anderen en hebben pas een of twee weken later last van jeuk. Daarom is het een goed idee om het haar van je kind regelmatig te controleren, vooral als er sprake is van luizen op school.
Kleerluizen - of Pediculus humanus corporis - leven niet direct op de huid. Ze nestelen zich in de naden of plooien van kleding en beddengoed en komen alleen op de huid om zich te voeden. Deze parasieten veroorzaken ook jeuk. Het is dus een goed idee om de plekken met jeuk te controleren. De aanwezigheid van kleerluizen kan alleen worden herkend aan kleine bultjes of krabwondjes op de plek waar het insect heeft gebeten, omdat kleerluizen niet op de huid leven. Inspectie van de naden van kleding of beddengoed kan hun aanwezigheid ook bevestigen.
Er moet worden opgemerkt dat dit soort luizen verband houdt met een gebrek aan hygiëne. Deze luizen kunnen complicaties veroorzaken, zoals bacteriële surinfecties door overmatig krabben. Ze kunnen ook besmettelijke ziekten zoals tyfus overbrengen.
Schaamluizen - of Pthirus pubis - staan ook bekend als platluizen. Ook deze luizen veroorzaken vervelende jeuk op behaarde plekken. Schaamluizen laten bruine sporen achter in ondergoed of op de huid, afkomstig van hun uitwerpselen.
Reageren op een hoofdluizenplaag
Zodra de aanwezigheid van deze parasieten is vastgesteld, is het belangrijk om snel te handelen om ze te elimineren en te voorkomen dat ze op andere mensen worden overgedragen. Ze moeten worden uitgeroeid met de juiste behandelingen.
Om de ongemakken veroorzaakt door hoofdluis, zoals hevige jeuk achter het oor en op de hoofdhuid, te voorkomen, is het essentieel om een antiluizenbehandeling te gebruiken. Hoofdluizen gaan immers niet vanzelf weg.
Het haar moet regelmatig worden geïnspecteerd en er moet een speciale anti-luizenkam worden gebruikt als er een besmetting is of als er gevallen op school zijn bevestigd. De luizenkam helpt ook om neten, die doorgaans door een anti-luizenmiddel worden losgeweekt, te verwijderen en te controleren of er nog luizen of neten aanwezig zijn.
Als een van je kinderen luizen heeft, is het belangrijk om het haar van alle gezinsleden te controleren en het delen van persoonlijke voorwerpen zoals mutsen, petten en haarborstels te vermijden.
Beddengoed, mutsen en knuffels moeten idealiter op minstens 60°C gewassen worden. Persoonlijke voorwerpen die niet in de wasmachine kunnen, kunnen enkele dagen geïsoleerd worden in een afgesloten plastic zak.
Kleerluizen worden uitgeroeid door huishoudlinnen, kleding en beddengoed te ontsmetten. Deze desinfectie is meestal voldoende.
De behandeling van schaamluis is bijna identiek aan die van hoofdluis. Het gebruik van condooms beschermt niet tegen besmetting met schaamluis. Intiem contact moet daarom worden vermeden totdat de luizen zijn uitgeroeid. Scheren van schaamhaar is ook aan te raden als er veel neten zijn.