Hoe gebruik je essentiële oliën correct en veilig?
Essentiële of etherische oliën zijn geconcentreerde producten gewonnen uit planten. Ze staan bekend om hun talloze gezondheidsvoordelen en geneeskrachtige eigenschappen. Aan de andere kant is het wel belangrijk dat je ze op de juiste manier gebruikt, want juist die hoge concentratie actieve bestanddelen brengt ook risico's met zich mee. Raadpleeg altijd een gezondheidsspecialist voor je etherische oliën zelf gebruikt. We vertellen je in dit artikel alles over de eigenschappen en gebruiksaanwijzingen van essentiële oliën en hoe je er zo veel mogelijk voordeel uit haalt.
Het mechanisme achter essentiële oliën
Wanneer een etherische olie in contact komt met de huid, dringt hij eerst door de epidermis. Daarna lost de olie op in de dermis en wordt hij opgenomen door het bloed. Zodra het product zich in het lichaam bevindt, heeft het, afhankelijk van het type, een bepaald effect op het zenuwstelsel, het ademhalingssysteem of de vertering. Daarna wordt de olie verwerkt door de lever en de nieren.
Enkele richtlijnen voor het gebruik van essentiële oliën op de huid
Bepaalde etherische oliën zijn geschikt voor gebruik op de huid na oplossing in een plantaardige olie. Nog andere kan je zelfs rechtstreeks op de huid aanbrengen:
- Etherische olie van echte lavendel (Lavandula Officinalis) heeft een verzachtend effect op de huid na verdunning. Hij wordt vaak gebruikt tegen huidaandoeningen (zoals allergieën of eczeem) en insectenbeten. Daarnaast kalmeert de olie het zenuwstelsel en helpt op die manier tegen angst, stress en slaapproblemen.
- Bij gewrichtspijn of ontstekingen is etherische olie van Gaultheria procumbens (Amerikaanse wintergroen) aangeraden. Los de olie op in een plantaardige massageolie en breng het aan op gespannen spieren.
- Etherische olie van Spijklavendel (Lavandula latifolia) kan aangebracht worden op een insectenbeet of een kleine brandwonde, een blaasje, een wondje of een blaar.
- In sommige gevallen helpt essentiële olie van Lavandula officinalis ook tegen angst en stress. Breng de olie hiervoor aan op de plexus solaris, halverwege de borst en de navel.
- Als je last hebt van een blauwe plek of hematoom (bloeduitstorting), breng dan een beetje etherische olie van de kerrieplant (Helichrysum italicum) lokaal aan.
Oplossingen en voorzorgsmaatregelen:
-
Gebruik altijd een neutrale basis voor het oplossen van een etherische olie. Denk maar aan jojobaolie, zachte amandelolie of zonnebloemolie. Pas daarna is de mengeling geschikt voor aanbrenging op de huid of een massage. Houd je hierbij ook altijd aan de volgende richtlijn: 1 ml essentiële olie (ongeveer 20 tot 40 druppels) voor 30 ml plantaardige verdunningsolie.
Specifieke voorzorgsmaatregelen
-
Je brengt essentiële oliën met een fotosensibiliserend effect (zoals bergamot, citroen en sinaasappel) beter niet rechtstreeks aan op de huid, want dan kunnen er brandwonden ontstaan bij rechtstreeks contact met zonlicht.
-
Gebruik etherische oliën nooit onverdund in een bad, maar meng ze altijd met een andere olie om de concentratie te verlagen.
Welke essentiële oliën kan je oraal toedienen?
We raden aan om altijd advies in te winnen bij een gezondheidsprofessional voor je etherische oliën oraal inneemt of toedient. Niet alle oliën zijn daar immers voor geschikt.
In bepaalde situaties is de orale inname van etherische oliën een uitstekende methode, maar houd je ook dan altijd aan de richtlijnen van een professional om neveneffecten te voorkomen.
Over het algemeen is het oraal toedienen van 1 of 2 druppels etherische olie (verdund met een medium, zoals een neutrale tablet, een stukje suiker of brood of een lepel honing) voldoende. Je gebruikt de meeste etherische oliën ook beter nooit langer dan 7 dagen aan een stuk.
Bepaalde essentiële oliën zijn toxisch en mogelijk levensbedreigend als ze mondeling worden ingenomen, zelfs in heel kleine hoeveelheden. We geven je een (niet complete) lijst van essentiële oliën die je nooit oraal mag innemen:•
- Kruidnagel (Syzygium aromaticum)
- Kaneelschors (Cinnamomum verum)
- Bergamot (Citrus bergamia)
- Citroen (Citrus limon, niet gedistilleerd)
- Pompelmoes (Citrus paradisi)
- Noord-Amerikaanse levensboom of thuja (Thuya occidentalis)
- Alsem (Artemisia herba-alba, Artemisia vulgaris)
- Hyssop (Hyssopus officinalis)
- Polei (Mentha pulegium)
- Echte salie (Salvia officinalis)
- Boerenwormkruid (Tanacetum vulgare)
Diffusie en inhalatie van etherische oliën
Voeg etherische oliën toe aan een diffuser om ze te verstuiven in de kamer. Laat ze gedurende 10 tot 15 minuten in het apparaatje zitten, tot drie keer per dag. Verlucht de ruimte altijd goed en houd je aan de gebruiksaanwijzingen.
Als je etherische oliën rechtstreeks wilt inhaleren, voeg dan een paar druppeltjes toe aan een kom met kokend water. Houd je gezicht erboven en inhaleer de stoom gedurende vijf tot tien minuutjes. Je kunt ook eventueel een paar druppeltjes essentiële olie op een zakdoekje doen en op die manier inademen.
- Sommige etherische oliën helpen tegen een verstopte neus of ademhalingsproblemen. Sprenkel een druppeltje eucalyptusolie over een zakdoekje en inhaleer voorzichtig.
- Tijdens de winter helpen een paar druppeltjes etherische olie van ravintsara of eucalyptus in een diffuser om de lucht in huis zuiver te houden.
Algemene voorzorgsmaatregelen en testen op allergieën
Etherische oliën mogen dan wel 100% natuurlijk zijn en worden misschien al honderden jaren gebruikt, toch zijn er ook risico's aan verbonden. In sommige gevallen en bij een verkeerd gebruik hebben ze een toxisch effect op het lichaam.
Gebruik dus alleen etherische oliën die je goed kent en informeer je altijd over hun Latijnse benaming, het deel van de betreffende plant waarvan ze afkomstig zijn en het chemotype.
Gebruik etherische oliën altijd en alleen op de voorgeschreven manier en in de voorgeschreven dosis. Bepaalde lichaamsdelen, zoals de neus, ogen, oren en het scrotum, zijn extra gevoelig voor deze producten en mogen er nooit mee behandeld worden. Sommige fotosensibiliserende etherische oliën mogen trouwens ook niet aangebracht worden op de huid na blootstelling aan de zon.
Als je een etherische olie gebruikt voor je huid, los het product dan altijd op in een plantaardige olie en probeer het eerst eens uit op je elleboog. Controleer de huid de eerste 48 uur op eventuele reacties, zoals roodheid, jeuk of vlekjes. Als die er niet zijn, is de olie over het algemeen veilig voor gebruik.
Voor mensen met astma of die een medische behandeling volgen, kinderen, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en zelfs dieren gelden specifieke voorzorgsmaatregelen bij het gebruik van etherische oliën. Houd flesjes met essentiële olie altijd buiten het bereik van kinderen. Deze producten zijn ten slotte afgeraden voor orale toediening bij baby's jonger dan 7 maanden.
Etherische oliën als natuurlijke smaakversterker bij gerechten
Bepaalde etherische oliën voegen smaak toe aan gerechten, zolang je ze correct gebruikt en juist doseert. Een paar druppeltjes volstaan meestal om voedingsproducten, zoals vinaigrette of sommige desserts, wat meer karakter te geven.
Een of twee druppels essentiële citroenolie geven een citroentaart een natuurlijke, maar intense nasmaak.
Conclusie: etherische oliën zijn goud waard, als je ze correct gebruikt
Etherische oliën zijn ongelofelijk goed voor de gezondheid, maar het is wel belangrijk dat je ze verantwoord gebruikt. Houd je dus altijd aan de voorgeschreven dosis en de aanbevolen toepassingsmethode. Raadpleeg bij twijfel een specialist, want zo voorkom je risico's en bereik je het gewenste effect. Mits een juist gebruik bewijzen deze geneeskrachtige stofjes elke dag opnieuw hun nut voor je gezondheid.
