Essentiële oliën : De basis die je moet weten
Essentiële oliën van goede kwaliteit kunnen waardevol zijn voor de gezondheid, maar dan dien je wel rekening te houden met de dosering, de gebruiksaanwijzing en eventuele contra-indicaties. Alleen dan haal je er het meeste voordeel uit.
Hoe gebruik je essentiële oliën?
Het is in de eerste plaats belangrijk om te weten dat essentiële oliën sterk geconcentreerde producten zijn. Daarbij kunnen sommige, ook al zijn ze 100% van natuurlijke oorsprong, toch schadelijk zijn voor de gezondheid.
Essentiële oliën hebben vaak sterke eigenschappen, maar brengen ook een aantal risico's en specifieke contra-indicaties met zich mee. Zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, mensen met een specifieke aandoening of degenen die medicatie gebruiken, moeten steeds een gezondheidsprofessional raadplegen voordat ze essentiële oliën gebruiken. Bepaalde etherische oliën zijn ook strikt gecontra-indiceerd voor kinderen.
Er bestaan verschillende methoden om essentiële oliën te gebruiken, afhankelijk van hun eigenschappen: of ze gebruikt worden voor een massage of een plaatselijke behandeling, oraal, als actief schoonheidsingrediënt in crèmes of lotions of door atmosferische verspreiding op een zakdoek, door inademing, in huishoudelijke producten, enzovoort.
Belangrijk om te onthouden is dat er contra-indicaties zijn voor bepaalde essentiële olië en dat je deze producten dus niet zomaar mag gebruiken. Zo is voorzichtigheid geboden bij het gebruik van essentiële oliën op basis van natuurlijke bestanddelen die schadelijk kunnen zijn voor de huid (zoals basilicum, Balsam Copaiba, citronella, Eucalyptus, wintergreen, jeneverbes, gember, citroengras, Litsea, zwarte peper, ijzerkruid, enzovoort). Deze oliën moeten altijd verdund worden in een neutrale plantaardige olie voordat ze gebruikt worden bij een massage.
Andere producten, zoals citroen, mandarijn, sinaasappel, pompelmoes en bergamot, kunnen ook foto-sensibiliserend zijn. Het is daarom belangrijk om niet blootgesteld te worden aan UV-straling na het aanbrengen van deze oliën.
Als je essentiële oliën gebruikt in een bad, raden we aan om vijf druppels aan een dispergeermiddel toe te voegen en daarna in het water te gieten. De badtijd is beperkt, blijf niet langer dan 10 tot 15 minuten in een warm bad met etherische olie.
Gebruik je essentiële oliën liever als diffusie? Voeg dan een paar druppels toe aan een diffuser en verspreid de olie in cycli van 10 tot 15 minuten, maximaal drie keer per dag. Zorg ervoor dat de ruimte goed geventileerd wordt.
In welke situaties kan ik essentiële oliën gebruiken?
De toepassingen en voordelen van essentiële oliën zijn te uitgebreid om hier volledig weer te geven. Hier zijn een aantal algemene tips:
- Bij verkoudheid, sinusitis of griep: inhalatie of verspreiding van bepaalde essentiële oliën zoals Eucalyptus Radiata, Tijm met Linalool, Niaouli of Ravintsara kunnen goede resultaten geven.
-
Bij stress, slaapproblemen of angst: kies voor essentiële oliën van Roomse Kamille, Lavendel Officinale of Mandarijn.
-
Bij spierpijn of gewrichtsklachten: essentiële olie van Wintergroen of Citronella is hiervoor geschikt..
-
Bij oververmoeidheid of burn-out: Laurierblad, Rozemarijn met Verbénon of Rozemarijn met Cineool kunnen helpen bij concentratieproblemen en bij fysieke of mentale vermoeidheid.
Geven combinaties van essentiële oliën betere resultaten?
Voor een nog completer werkingspotentieel kan het nuttig zijn om essentiële oliën met elkaar te combineren.
Hoe bewaar je essentiële oliën?
Koop alleen essentiële oliën in ondoorzichtige, donkergekleurde flesjes. De houdbaarheid varieert tussen de drie en vijf jaar. Bewaar ze op een droge en donkere plaats en houd ze buiten het bereik van kinderen en dieren. Essentiële oliën op basis van citrusvruchten (zoals citroen, sinaasappel, pompelmoes, mandarijn,...) zijn minder lang houdbaar.
Zijn essentiële oliën geschikt voor kinderen en baby's?
Bepaalde essentiële oliën zijn niet geschikt voor baby's en jonge kinderen. Het wordt afgeraden om deze producten te gebruiken bij baby's jonger dan drie maanden, en zelfs op die leeftijd blijven veel oliën afgeraden. In alle gevallen mogen essentiële oliën met een neurotoxisch effect (zoals Eucalyptus met menthol, helichrysium, Lavandula spica en lavendel, munt, rozemarijnkamfer) of producten die schadelijk zijn voor de huid (kaneel, citronella, oregano, tijm,...) nooit gebruikt worden.
Bij kinderen mogen essentiële oliën niet oraal gebruikt worden onder de leeftijd van 6 jaar, en vanaf die leeftijd alleen na advies van een specialist.
- Verdun het product voor gebruik op de huid altijd eerst in een plantaardige olie, en voor een kind meer verdunnen dan voor een volwassene.
- Als je de essentiële olie gebruikt in een verstuiver, doe dat dan nooit wanneer het kind zich in de ruimte bevindt. Wacht ook altijd minstens 30 minuten voordat je kind naar bed gaat nadat er in de slaapkamer is verspreid.
Onderstaande essentiële oliën zijn geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar, zolang de gebruiksaanwijzingen en voorzorgsmaatregelen worden gerespecteerd:
- Voor verkoudheden en bronchitis: Niaouli en Ravintsara
- Voor buikpijn: Edelkamille
- Voor ontspanning: Bittere Oranje (Petit grain Bigarade) en Echte Lavendel
- Bij kneuzingen en blauwe plekken: Italiaanse Helichrysium
Welke plantaardige oliën kan ik combineren met welke essentiële oliën?
Er zijn veel plantaardige oliën die kunnen worden gecombineerd met essentiële oliën: zoals zoete amandelolie, jojoba olie, macadamia olie, teunisbloemolie, abrikozenolie, enzovoort.
Deze oliën kunnen gekozen worden op basis van hun eigenschappen om de werking van de etherische oliën te versterken. Ze kunnen ontstekingsremmend, kalmerend, hydraterend, genezend, enzovoort zijn.
- Bijvoorbeeld, jojoba olie is aan te raden voor de gemengde tot vette huid, omdat het de overtollige talgproductie tegengaat en de huid tegelijkertijd voedt.
- Arganolie is dan weer een goede bron van antioxidanten en essentiële vetzuren, is een interessante aanvulling bij etherische oliën tegen veroudering (zoals rozenolie en geraniumolie).
- Arnica olie, dankzij zijn ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen, is ideaal om etherische oliën te verdunnen die worden gebruikt tegen gewrichts- of spierpijn.
