Psoriasis: een chronische huidziekte met talrijke oorzaken

Psoriasis: een chronische huidziekte met talrijke oorzaken

16/10/2018

Psoriasis is een huidziekte die een bijzondere impact kan hebben op mensen die eraan lijden, vooral omwille van onesthetische laesies. In dit artikel zullen we deze ziekte en de oorsprong ervan in meer detail uitleggen.

Wat is psoriasis ?

Psoriasis is een chronische huidziekte die bij een groot aantal mensen van alle leeftijden voorkomt. Het kan zowel mannen als vrouwen treffen. De ziekte manifesteert zich door droge en rode plaques op verschillende delen van het lichaam. Deze plaques zijn dik, goed afgelijnd en bedekt met korstjes, ook wel schilfers genaamd, die te herkennen zijn aan hun witachtige tint. Ze komen meestal voor op bepaalde delen van het lichaam (zoals de ellebogen, knieën, onderrug, benen of de hoofdhuid). Deze zeer sterke verdroging van de huid veroorzaakt jeuk of soms een pijnlijk branderig gevoel.

Psoriasis is een terugkerende ziekte die niet besmettelijk is. Het is een ontstekingsziekte die zich uit in opflakkeringen. De duur en frequentie van deze opflakkeringen verschillen van persoon tot persoon. Psoriasis verschijnt doorgaans aan het begin van de adolescentie of na de leeftijd van 50 jaar.

In milde vormen kan deze aandoening als belastend ervaren worden. De ernstigere vormen van psoriasis, die vaak invaliderend zijn, kunnen zeer moeilijk te verdragen zijn en leiden soms tot psychologische problemen zoals depressie.

Oorsprong van psoriasis

Een verstoring van de celvernieuwing is de oorzaak van deze huidonsteking. De plaques ontstaan door een aanzienlijke en versnelde vernieuwing van de bovenste huidlaag. Deze versnelling leidt tot psoriasisaanvallen met onvoorspelbare frequenties en perioden, die van persoon tot persoon verschillen. De huidlaesies verschijnen en verdwijnen meer of minder spontaan.

De precieze oorzaak van psoriasis is niet echt bekend.

Onderzoek heeft aangetoond dat deze dermatologische aandoening een genetische predispositie heeft. Hoewel psoriasis niet altijd van generatie op generatie wordt doorgegeven. Dit betekent dat hoewel genetische factoren een rol kunnen spelen, andere elementen zoals omgevingsfactoren en levensstijl ook van invloed kunnen zijn op het ontstaan van de ziekte.

Verschillende psoriasis bevorderende factoren zijn vastgesteld, waaronder :

  • Overmatig alcohol- en/of tabaksgebruik 
  • Stress
  • Huidtrauma's 
  • Overmatige blootstelling aan de zon 
  • Overgewicht
  • Het gebruik van bepaalde medicijnen 
  • Bepaalde NKO-infecties

Een streptokokkeninfectie kan psoriasis guttata (ook wel druppelpsoriasis genoemd) veroorzaken (een van de soorten psoriasis bij kinderen). Psoriasis kan verschillende vormen aannemen. Hoewel deze chronische ziekte niet volledig te genezen is, kunnen de symptomen behandeld worden met lokale of orale medicatie. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar om de symptomen van psoriasisaanvallen te verlichten en de periodes van remissie te verlengen. Daarnaast kunnen deze behandelingen aangevuld worden met fototherapie, waarbij gebruik gemaakt wordt van ultraviolet licht.

Ongeacht de vorm die psoriasis aanneemt, is het belangrijk om de psychische gevolgen voor de betrokken persoon niet te onderschatten. We moedigen getroffen mensen aan om informatie in te winnen bij een arts of apotheker. Het is belangrijk om zowel de fysieke als mentale impact van psoriasis serieus te nemen.