Onderzoek: deze 100 ziektes zochten de Belgische internetgebruikers het meest op in 2018

Onderzoek: deze 100 ziektes zochten de Belgische internetgebruikers het meest op in 2018

31/01/2019

Welke ziektes werden door de Belgen het meest opgezocht in de zoekmachines? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, voerde Newpharma een onderzoek uit op basis van ongeveer 1.300 ziekten. Hoewel deze vraag op het eerste gezicht onbeduidend mag lijken, roept ze een aantal reflecties op en biedt ze verrassende resultaten.

Algemene vaststellingen

De top 10 ziektes van de Top 100 zijn:

Nr.  Ziekte Maandelijks zoekvolume
1 Fibromyalgie 22.200
2 Chlamydia 18.100
3 Burn-out 15.700
4 Psoriasis 14.800
5 Zona 14.800
6 Aambeien 12.100
7 Lupus 12.100
8 Autisme 9.900
9 Lumbago 9.900
10 Appendicitis, Blaasontsteking, Endometriose, Impetigo, Klierkoorts, Netelroos, Schurft 8.100

De top 100 van de meest gezochte ziektes is hier beschikbaar.

1. Fibromyalgie (22.200 maandelijkse zoekopdrachten)

Definitie van Gezondheidsnet.nl: Fibromyalgie is een chronische pijnaandoening die op vele manieren kan optreden. De symptomen kunnen een doffe of scherpe pijn zijn, die mild of ernstig kan zijn. De aandoening treft vaak de nek, de schouders, de rug, de heupen en de knieën. De symptomen kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals stress en fysieke activiteit. Fibromyalgie kan leiden tot slaapstoornissen, vermoeidheid en psychische stress 1.

Fibromyalgie werd in september 2017 erkend als ziekte. De pers wijdde een groot aantal artikelen aan dit onderwerp. Nog diezelfde maand maakte Lady Gaga via sociale netwerken bekend dat zij aan deze ziekte lijdt. Deze onthulling leverde talrijke persartikelen op, en daarmee ook zoekactiviteiten van internetgebruikers op deze zoekterm. Vanaf oktober daalde het zoekvolume weer.

Evolutie van de interesse voor het zoek fibromyalgie in België

Bron : https://trends.google.be/trends/explore?date=today%205-y&geo=BE&q=fibromyalgie 

2. Chlamydia (18.100 maandelijkse zoekopdrachten)

Definitie van Gezondheidsnet.nl: De bekendste en meest voorkomende soa is chlamydia. Veel mensen weten niet direct dat ze besmet zijn, omdat ze geen symptomen hebben. Dat maakt deze soa extra verraderlijk. Juist door de onzichtbaarheid, kan deze infectie zich snel verspreiden. De oorzaak is een bacterie, Chlamydia trachomatis, die kan voorkomen in het slijmvlies van de penis, vagina en anus. Deze soa is zeer besmettelijk en overdraagbaar door elke vorm van seksueel contact 2.

Chlamydia is een geslachtsziekte die zowel voorkomt bij mannen als bij vrouwen en die een abnormale afscheiding (bij vrouwen) en pijn bij het plassen en in de onderbuik veroorzaakt. Deze aandoening wordt ook wel eens de stille ziekte genoemd, want 50% van de besmette mannen en maar liefst 70% van de besmette vrouwen ondervindt geen symptomen.

Chlamydia is de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (SOA) bij mensen onder de 28 jaar 3. Eén op de twintig meisjes tussen 15 en 25 jaar wordt door chlamydia getroffen. De ziekte blijft gestaag toenemen in België 4. Ze wordt door de Belgen veelvuldig opgezocht in de zoekmachines en staat op de tweede plaats van de rangschikking.

3. Burn-out (15.700 maandelijkse zoekopdrachten)

Definitie van Gezondheidsnet.nl: Burn-out is een vorm van overspannenheid waarbij je je uitgeput voelt. Je bent zo moe dat je op je werk of thuis niet goed meer functioneert. Je kunt allerlei fysieke en psychische klachten hebben. Je hebt bovendien al meer dan een half jaar last van deze klachten 5

Burn-out is een depressie die veroorzaakt wordt door een te hoge werkdruk. Mensen met een burn-out zijn oververmoeid, niet meer gemotiveerd op het werk en hebben het gevoel dat ze hun job niet goed kunnen uitvoeren en dus falen.

Burn-out is een term waarover we de afgelopen jaren veel te horen kregen, zoals Newpharma al aangaf in haar onderzoek naar de top 100 van de meest opgezochte geneesmiddelen op het internet in België. In januari 2018 wijdden veel media artikelen of reportages aan het onderwerp. In de dagen na de publicatie door de pers werd een toename van zoekopdrachten geconstateerd. Het zoekwoord is derde in de lijst van de meest gezochte ziektes in België.

4. Psoriasis (14.800 maandelijkse zoekopdrachten)

Definitie van Gezondheidsnet.nl: Psoriasis is een van de meest voorkomende chronische huidziektes, die vooral voorkomt bij volwassenen. De naam psoriasis komt van het Griekse woord 'psore', dat 'schub' betekent. Mensen met psoriasis hebben namelijk rode plekken met witte of grijzige schilfers, die op schubben kunnen lijken. De huidafwijkingen jeuken of kunnen pijn doen. Ook gewrichtsklachten en afwijkingen aan de nagels komen regelmatig voor. Psoriasis is niet besmettelijk, maar kan wel erg vervelend zijn. De ziekte is chronisch, met periodes waarin de klachten verminderen of juist erger worden 6.

Psoriasis is een weinig bekende huidaandoening. Kenmerkend zijn de rode schilferende plekken die het vaakst voorkomen op de ellebogen, knieën en de hoofdhuid. 3% van de Belgen wordt erdoor getroffen, dat wil zeggen één persoon op 30 7. De aanname dat de term ter informatie wordt opgezocht, wordt hier ondersteund. Eveneens werd tijdens de Wereld Psoriasis Dag in oktober 2017 een lichte stijging van de zoekopdrachten vastgesteld.

5. Zona (14.800 maandelijkse zoekopdrachten)

Definitie van Gezondheidsnet.nl: Gordelroos is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus: varicella-zoster. Jaarlijkt komt een infectie met dit virus bij ongeveer 3 op de 1000 mensen voor. Het wordt vooral gezien bij oudere patiënten. De huiduitslag beperkt zich vaak tot een kant van het lichaam en gaat meestal vanzelf weer over 8.

Zona (ook gordelroos genoemd) komt veel voor en treft 20% van de mensen die waterpokken hebben gehad, oftewel één op vijf 9. Het virus duikt op wanneer iemand ziek of vermoeid is en nestelt zich in een zenuw/de zenuwen of zenuwknoppen.

6. Aambeien (12.100 maandelijkse zoekopdrachten)

Definitie van Gezondheidsnet.nl: In de overgang van de endeldarm naar de anus zitten zwellichamen. Deze zwellichamen bestaan uit sponsachtig weefsel met bloedvaatjes, overdekt met een laagje darmslijmvlies. Ze helpen de sluitspier om de darmuitgang goed af te sluiten, zodat er geen gas of vocht kan ontsnappen. Hoewel ze dus heel nuttig zijn, kunnen de zwellichamen en hun bloedvaatjes ook voor veel ongemak zorgen. Als ze te veel opzwellen, krijg je last van aambeien of in medische termen hemorroïden. Het zijn een soort spataderen, maar dan in de endeldarm 10.

Dit is een aandoening die een groot deel van de bevolking treft. Het gaat om verwijdingen van de bloedvaten die ontstaan in de anus of in het onderste deel van de darm (rectum) als gevolg van een zwangerschap, constipatieproblemen of de leeftijd. De ziekte treft vooral zwangere vrouwen en 50% van de mensen ouder dan 50 11.

7. Lupus (12.100 maandelijkse zoekopdrachten)

Definitie van Plus Magazine:  Lupus is een chronische auto-immuunziekte. Dat betekent dat het immuunsysteem 'bij vergissing' gezonde lichaamscellen en weefsels aanvalt, zonder dat er antigenen aanwezig zijn. Als dit gebeurt, worden de antilichamen autoantilichamen genoemd. Als gevolg hiervan ontstaan ontstekingen en worden cellen en weefsels beschadigd. Daardoor kunnen de symptomen van lupus zich ontwikkelen 12.

In de meeste gevallen wordt lupus gekenmerkt door huiduitslag in het gezicht (in de vorm van een masker rond de mond) en door gewrichtspijnen.

De aankondiging van het onderwerp door Selena Gomez zorgde voor een drastische stijging van het aantal zoekopdrachten op lupus. De zangeres lijdt aan deze ziekte en kondigde in september 2017 aan een niertransplantatie te  hebben ondergaan. Dit genereerde veel belangstelling van de pers en een groter zoekresultaat op het zoekwoord met 271.000 zoekopdrachten voor de maand september 2017 13.

Evolutie van de interesse voor het zoek lupus in België

Bron: https://trends.google.fr/trends/explore?date=2017-02-01%202018-10-09&geo=BE&q=lupus 

8. Autisme (9.900 maandelijkse zoekopdrachten)

Definitie van Gezondheidsnet.nl: Autisme is een aangeboren ontwikkelingsstoornis. Kinderen die autisme hebben ontwikkelen zich anders dan hun leeftijdsgenoten, op een ander tempo en in een andere volgorde. Hun hersenen verwerken alle informatie die binnenkomt op een andere manier. Dit kan verschillende per persoon heel verschillende gevolgen hebben 14.

Er bestaan verschillende soorten autisme. In alle gevallen gaat het om een ontwikkelingsstoornis die communicatieproblemen met zich meebrengt.

De zoekterm autisme leverde de afgelopen 12 maanden 9.900 maandelijkse zoekopdrachten op. Een groot aantal Franse autistische kinderen ziet zich gedwongen naar België te verhuizen. België telt namelijk een groot aantal gespecialiseerde scholen; een actueel onderwerp dat dit jaar verschillende keren ter sprake kwam in de media. De studie wijst eveneens uit dat het aantal zoekopdrachten op autisme steeg in maart en april 2018, de periode van de Wereld Autisme Dag (2 april).

9. Lumbago (9.900 maandelijkse zoekopdrachten)

Definitie van Gezondheidsnet.nl: Spit is heftige pijn in de onderrug (tussen de onderste ribben en billen). Dit wordt veroorzaakt door verkramping van de rugspieren. Vaak trekt de pijn ook door naar de bovenbenen. Spit is de meest voorkomende en minst ernstige vorm van lage pijn in de rug. De medische naam voor spit is lumbago. Dat betekent pijn in de lendenen 15.

In de meeste gevallen is lumbago het gevolg van een verkeerde beweging.

Rugklachten komen veel voor en treffen in België 8 op 10 mensen. Volgens het Sint-Pieter Universitair Ziekenhuis in Brussel lijdt één op de twee mensen aan acute lage rugpijn 16. Het zoekvolume op deze zoekterm bleef over de bestudeerde 12 maanden stabiel.

10. Appendicitis, Blaasontsteking, Endometriose, Impetigo, Klierkoorts, Netelroos, Schurft (8.100 maandelijkse zoekopdrachten)

Deze ziektes zijn gelijk geëindigd op de 10e plaats van de ranglijst met 8.100 maandelijkse zoekresultaten.

De meest opgezochte ziektes

Nr.  Categorieën Maandelijks zoekvolume % Top 100
1 Infectieziekten 131.930 24,20%
2 Huidziekten 79.700 14,62%
3 Ziekten van het bewegingsapparaat of het bindweefsel 78.960 14,48%
4 Ziekten van het spijsverteringsstelsel 41.040 7,53%
5 Nier-, urinaire of geslachtsziekten 40.800 7,48%
6 Ziekten van de bloedsomloop 40.700 7,46%
7 Psychische aandoeningen 38.200 7,01%

Infectieziekten: 24,20% van de ziekten van de Top 100  (131.930 maandelijkse zoekopdrachten)

Een kwart van de meest opgezochte ziektes van de top 100 zijn infectieziekten. Deze omvatten bacteriële infecties, virale infecties, parasieten en schimmels 17. Goedaardige ziekten als de griep, faryngitis en sinusitis bevinden zich hieronder. Maar ook meer ernstige ziekten zoals longontsteking, de ziekte van Lyme of HIV zijn vertegenwoordigd.

De helft van de infectieziekten in de ranglijst zijn veelvoorkomende ziekten die iedereen kunnen treffen. De griep, verkoudheid of koortsblaasjes zijn hiervan enkele voorbeelden.

Tot deze categorie behoren drie bekende seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s): het papillomavirus, HIV en syfilis.

 • Het papillomavirus is een zeer besmettelijke infectieziekte waar 80% van de seksueel actieve mannen en vrouwen naar alle waarschijnlijkheid minstens eenmaal in hun leven mee te maken krijgt 18. De ziekte staat op de 47e plaats van de Belgische ranglijst.
 • HIV bevindt zich op de 52e plaats van de ranglijst.
 • Ten slotte kan worden geconstateerd dat syfilis toeneemt in België. In 2014 werden 859 gevallen waargenomen in Vlaanderen 19. De term neemt de 66e plaats in binnen de rangorde.

Huidziekten: 14,62% van de gezochte ziekten van de Top 100 (79.700 maandelijkse zoekopdrachten)

Huidziekten zijn de op één na meest voorkomende vorm van ziekte in België. Psoriasis, gordelroos (zona), vitiligo of acne zijn hier enkele voorbeelden van.

 • Zoals eerder vermeld zijn gordelroos en psoriasis veelvoorkomende ziekten. Gordelroos (zona) treft één op vier personen, terwijl psoriasis 3% van de Belgen treft, of één op 30 personen.
 • Wereld Vitiligo Dag vindt plaats op 25 juni. Deze werelddag van de ziekte vitiligo genereert een groot aantal persartikels over het onderwerp. In juni was een verdubbeling te zien van het aantal zoekopdrachten op deze term. De ziekte bevindt zich op de 38e plaats van de ranglijst.

Ziekten van het bewegingsapparaat of bindweefsel: 14,48% van de gezochte ziekten van de Top 100 (78.960 maandelijkse zoekopdrachten)

Het bewegingsapparaat bestaat uit botten en gewrichten. Het bevat eveneens de daaraan gekoppelde spieren, pezen en ligamenten 20.

Artrose, hallux valgus, scoliose en lumbago zijn ook opgenomen in de ranglijst.

 • In België lijden 8 op de 10 mensen aan rugklachten 21. Deze vaststelling helpt om te begrijpen waarom ziektes als lumbago of ischias in de lijst staan.
 • Artrose is een ziekte die 000 Belgen treft. Yves Henrotin, voorzitter van de Artrosestichting (Fondation Arthrose), verklaart dat de ziekte in 2050 in België 1,4 miljoen mensen zal treffen 22. Ze staat op de 28e plaats van de ranglijst.
 • De aandoeningen van het bewegingsapparaat die in de Top 100 vermeld staan, hebben het hele jaar door constante zoekvolumes.

Focus op kankers

Veel mensen worden - direct of indirect - getroffen door kanker. Het woord "kanker" maakt inmiddels deel uit van de dagelijkse woordenschat en de ziekte treft elke dag nieuwe mensen. Gemiddeld worden in België één op de drie mannen en één op de vier vrouwen vóór hun 75e verjaardag door deze ziekte getroffen 23. Toch verschijnt ze pas onderaan de ranglijst van de Top 100 van meest gezochte ziekten in België. En dat ondanks het groot aantal mensen dat erdoor getroffen is. In de rangschikking vinden we eerst de termen "darmkanker" en "leukemie". Longkanker (97e op onze ranglijst) en prostaatkanker (98e plaats) en volgen daarna.

De kankers die de meeste mensen treffen, zijn borstkanker bij vrouwen en prostaatkanker bij mannen.

 • Borstkanker treft een op de negen vrouwen voor hun 75e verjaardag 24. Het is een van de meest voorkomende vormen van kanker in België. De ziekte bevindt zich niet in onze top 100, maar levert niettemin 1.910 maandelijkse zoekopdrachten op.
 • Prostaatkanker treft in het algemeen mannen vanaf de leeftijd van 50 jaar. Jaarlijks worden 200 gevallen gediagnosticeerd. Het is de vierde meest voorkomende kanker in België 25. Prostaatkanker bezet de 96e positie en genereert 2.410 maandelijkse zoekopdrachten.

Longkanker is de meest dodelijke vorm.  De diagnose wordt vaak pas gesteld in een vergevorderd stadium van de ziekte 26.

Borstkanker blijft niettemin de meest dodelijke vorm van kanker onder vrouwen. Bij 17% van de vrouwen binnen de Europese Unie die sterven aan kanker is borstkanker de boosdoener.  Toch kan deze vorm van kanker steeds beter worden behandeld en eerder worden gediagnosticeerd 27.

Nr.  De meest gezochte kankers in België Maandelijks zoekvolume
1 Darmkanker 2.900
2 Leukemie 2.900
3 Longkanker 2.410
4 Prostaatkanker 2.410
5 Kanker 2.400
6 Borstkanker 1.910
7 Keelkanker 1.910
8 Pancreaskanker 1.640
9 Lymfeklierkanker 1.610
10 Baarmoederhalskanker 1.610

De ziekten van de 21e eeuw

Sommige ziekten hebben een zoekvolume dat de afgelopen jaren aanzienlijk is toegenomen. Omdat ze vaker voorkomen of tot de modetermen behoren, wordt er steeds vaker gezocht op bepaalde ziekten uit onze lijst.

Endometriose, een steeds grotere zorg voor vrouwen

Endometriose is een gynaecologische aandoening die bijna één op de tien vrouwen treft. Het is ook de belangrijkste oorzaak van onvruchtbaarheid. De term wordt sinds 2015 in toenemende mate gezocht (https://trends.google.be/trends/?geo=BE). Deze ziekte, die vaak door artsen over het hoofd wordt gezien, werd onlangs als zodanig erkend. Organisaties als EndoHome en Endometriose Stichting zijn sindsdien ontstaan met als doel vrouwen bewust te maken van deze vaak miskende ziekte. In de grafiek is bij de maand maart 2018 een piek zichtbaar. Deze maand wordt gelinkt aan de wereldwijde mars tegen endometriose.

Evolutie van de interesse voor het zoek endometriose in België

Bron : https://trends.google.be/trends/explore?date=all&geo=BE&q=endometriose 

Burn-out: een maatschappelijk probleem

Zoals vermeld in een vorige studie van Newpharma, namelijk over de top 100 van de meest opgezochte geneesmiddelen, is burn-out, ook bekend als het burn-outsyndroom, een probleem dat steeds meer Belgen treft. In 2017 trof het 28.000 mensen 28 en het risico op burn-out is in drie jaar tijd gestegen van 10% naar 17% 29. De term raakte in zwang en vele organisaties werden opgericht  om bij te dragen aan de preventie van burn-out en aan de beheersing van stress op het werk.

Evolutie van de interesse voor het zoek burn out in België

Bron : https://trends.google.be/trends/explore?date=all&geo=BE&q=burn%20out 

Tot slot

Deze studie toont ons dat de termen waarnaar de afgelopen maanden het meest gezocht is, de volgende zijn:

 1. Fibromyalgie (22.200 maandelijkse zoekopdrachten)
 2. Chlamydia (18.100 maandelijkse zoekopdrachten)
 3. Burn-out (15.700 maandelijkse zoekopdrachten)
 4. Psoriasis (14.800 maandelijkse zoekopdrachten)
 5. Zona (14.800 maandelijkse zoekopdrachten)

We stellen vast dat 24% van de meest gezochte ziekten infectieziekten (bacteriën, virussen, schimmels) zijn.

Tijdens deze analyse is een bevinding naar voren gekomen: naar sommige ziekten wordt meer gezocht dan naar andere, om verschillende, soms verrassende redenen.

De ziektes van beroemdheden doen ons nadenken

Van sommige ziektes nam in de loop van dit jaar het zoekvolume toe. Dat is het geval bij  fibromyalgie en lupus. Reportages of aankondigingen van beroemdheden (Lady Gaga en Selena Gomez) zijn van invloed geweest op de belangstelling van de Belgen voor deze ziekten. Zij wilden meer weten over deze ziektes, die vaak nog onbekend zijn.

Informatie inwinnen via de tv en de pers

Veel artikelen en documentaires zijn gewijd aan burn-out en autisme. Ook op de jaarlijkse werelddag die aan een ziekte gewijd is, verschijnen er persartikelen (zoals over psoriasis of autisme). Dit verklaart de toename van zoekopdrachten naar dit onderwerp. 

Actuele ziektes

Ten slotte zijn er ziekten waarnaar vandaag veel wordt gezocht, maar die voorheen onbekend waren. Zo zijn endometriose en burn-out sinds enkele jaren populaire termen, aangezien deze aandoeningen steeds meer mensen treffen. Dat verklaart dus de groeiende interesse van de Belgen.

Bacteriën, virussen, rugpijn en eczeem

Infectieziekten, huidziekten en ziekten van het bewegingsapparaat vertegenwoordigen 53% van de Top 100 van meest gezochte ziekten. De ziekten die in deze studie duidelijk naar voren komen, zijn degene die het grootste deel van de bevolking treffen. De griep, sinusitis of waterpokken zijn hiervan enkele voorbeelden. Rugpijn treft 8 van de 10 Belgen. Dit verklaart de aanwezigheid van lumbago, ischias of scoliose in de top 100. Tot slot zijn ook psoriasis of eczeem veelvoorkomende ziekten in België. Zij springen ook duidelijk uit de rangschikking naar voren.

De grote afwezigen

Sommige ziektes, zoals de griep of een verkoudheid, leverden niet de resultaten op die we verwacht hadden in deze analyse. Zo vinden we de griep pas terug op de 33e plaats in de rangschikking, met 5.400 maandelijkse zoekopdrachten, en bekleedt verkoudheid de allerlaatste positie (108e plaats met 2.400 maandelijkse zoekopdrachten) en dat terwijl het veelvoorkomende ziektes zijn. 

De zoekopdrachten voor deze ziekten wisselen per seizoen (het zoekvolume is groter in de winter dan in de zomer) waardoor het gemiddelde volume over een jaar voor deze zoektermen niet hoog genoeg is om helemaal bovenaan in de lijst te staan.  

Het feit dat er enkel op naam van de ziekte wordt gezocht, laat zien dat de persoon hier niet al te zeer bekend mee is en er meer over te weten wil komen. Kanker komt niet voor in de top van meest gezochte termen, daar deze ziekte reeds bekend is. Als bepaalde veelvoorkomende ziekten als kankers of de griep niet bovenaan de ranglijst staan, dan is dat wellicht ook omdat de Belgen eerder op zoek gaan naar precieze termen rond de ziekte, zoals “symptomen griep” of “symptomen darmkanker” die respectievelijk 3.600 en 1.600 maandelijkse zoekresultaten opleveren. Laten we niet vergeten dat onze hypothesen enkel de exacte naam van de ziekte in beschouwing nemen. De zoekresultaten van meer precieze termen hebben we dus niet meegeteld.  

Nieuwe zoekgewoonten

De studie van Newpharma toonde een terugkerende bevinding aan: Belgen zoeken vandaag vooral naar vereenvoudigde namen van ziekten. Zo werd een cerebrovasculair accident (in de volksmond beter bekend als beroerte) veelvuldig gezocht op de afkorting "CVA" en veel minder vaak op de zoekterm "cerebrovasculair accident".

Deze bevinding verklaart ook waarom de ziekten Alzheimer en Parkinson niet duidelijk uit deze studie naar voren komen. De meest gezochte termen zijn "Alzheimer" met 8.100 maandelijkse zoekopdrachten tegenover 260 zoekopdrachten voor "ziekte van alzheimer" en "Parkinson" met eveneens 8.100 maandelijkse zoekopdrachten tegenover 1.000 zoekopdrachten voor "ziekte van parkinson". Om aan onze hypothesen te kunnen voldoen, hebben wij deze "alzheimer" en "parkinson"  zoektermen niet in onze resultaten opgenomen 30. Het is echter duidelijk dat deze twee ziekten in het dagelijks leven vaak “Alzheimer” en “Parkinson” worden genoemd zonder dat daar de term ziekte aan voorafgaat. Dat wordt immers bevestigd door de zoekopdrachten in de zoekmachines.

Opmerking

Zoals in de hypotheses al werd vermeld, zijn de resultaten verzameld per taal en niet per regio (gewesten). Sommige ziektes hebben dezelfde naam en spelling in het Frans en het Nederlands (bijvoorbeeld: lupus, zona of fibromyalgie), maar het onderzoek werd voor elke taal afzonderlijk uitgevoerd. Die ziektes staan in een vergelijkbare volgorde in het Frans en het Nederlands omdat de zoekopdrachten en bezorgdheden van Franstalige en Nederlandstalige Belgen gelijk zijn. We merken hetzelfde bij ziektes die een andere naam dragen in het Frans en in het Nederlands. Bijvoorbeeld: "ziekte van Crohn" staat als 17de in de Nederlandstalige top 100 in België, terwijl "maladie de Crohn" op de 15de plaats in de Franstalige rangschikking staat.

Methodologie

Data-analyse

Het onderzoek werd uitgevoerd op basis van 1.356 ziekten. Ze zijn afkomstig van een vereenvoudigde lijst die werd voorgesteld door het Universitair Ziekenhuis van Leuven evenals door diverse populaire websites. Deze laatste bevatten de meest gangbare namen van ziektes om het begrip voor de lezers te vergemakkelijken 31.

De 1.356 ziektenamen werden omgezet in 2.116 zoektermen. Om deze zoektermen te kunnen formuleren werden hypothesen opgesteld:

 • Neem enkel de exacte naam van de ziekte, zonder spelfouten.
 • Termen die een "é", "è" en "ï" bevatten, werden gedifferentieerd: ze werden eenmaal met accent in beschouwing genomen en eenmaal zonder. Omdat dit verschillende resultaten opleverde, werden ze samengevoegd. Bij het zoeken op (Franstalige) zoektermen in de zoekmachine wordt het immers steeds gebruikelijker om de accenten weg te laten.
 • Wanneer dit mogelijk was, werd een meervoud van de ziektes geselecteerd (de sleutelwoorden "depressie" en "depressies" werden in aanmerking genomen, terwijl er van het sleutelwoord "lupus" slechts één vorm was).
 • Er werden geen lidwoorden voor de naam van een ziekte geplaatst (voor "kanker" bijvoorbeeld hebben wij enkel het sleutelwoord "kanker" genomen en niet "een kanker" of "de kanker").
 • Indien de ziekte meerdere woorden bevat:
  • Als het een orgaan betreft: we houden rekening met de ziekte in zowel één als in twee woorden (maagkanker heeft zodoende de sleutelwoorden "maagkanker" en "kanker maag").
  • Als het meerdere organen betreft: we onderscheiden het enkelvoud en het meervoud (borstkanker heeft zodoende de volgende sleutelwoorden: "borstkanker", "kanker borst" en "kanker borsten").
 • De zoekopdrachten werden uitgevoerd met behulp van Google Keyword Planner (hulpprogramma dat het maandelijkse zoekvolume van zoektermen in Google weergeeft).
 • De zoekresultaten van de tool Keyword Planner zijn afkomstig uit heel België en niet enkel uit Nederlandstalig België.
 • De gevonden zoekresultaten zijn een gemiddelde over de afgelopen 12 maanden, dat wil zeggen van september 2017 tot augustus 2018. De zoekopdrachten werden uitgevoerd in de loop van de maand september 2018.
 • Wij hebben tijdens eerdere tests vastgesteld dat het hulpprogramma Keyword Planner meerdere malen voor een sleutelwoord A een zoekresultaat aangaf dat gelijk was aan het zoekresultaat voor een sleutelwoord B, dat lijkt op A. Het is mogelijk dat het hulpprogramma geen zoekvolume voor bepaalde zoektermen vindt. Het besluit dan vervolgens om deze woorden het zoekvolume van een vergelijkbare zoekterm toe te schrijven. Er is daarom besloten om deze resultaten uit te sluiten om te voorkomen dat hetzelfde aantal zoekopdrachten dubbel wordt geteld.
 • Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer "kanker borst" en "kanker borsten" beide een volume hebben van 3.000 zoekopdrachten. Dit betekent dat het hulpprogramma Keyword Planner een volume heeft gevonden van 3.000 zoekopdrachten voor één van de sleutelwoorden en dit heeft opnieuw heeft uitgebracht voor het tweede sleutelwoord omdat er geen gekoppeld volume was. In dat geval is het geregistreerde volume 3.000 en niet 6.000 (3.000+3.000) voor kanker borst.

Selectie van de gegevens

 • De 108 meest gezochte ziektes in de zoekmachines werden geëxtraheerd. In plaats van 100 werden er 108 ziekten geselecteerd. De laatste 10 ziekten van de ranking hadden immers eenzelfde zoekvolume. De ziektes met hetzelfde zoekvolume werden alfabetisch gerangschikt in de lijst.
 • De namen van symptomen en stoornissen werden uitgesloten van het onderzoek om uitsluitend de namen van ziektes te behouden ("dyslexie" of "dyspraxie" werden bijvoorbeeld verwijderd).
 • De zoekvolumes van synonieme zoektermen werden niet opgeteld ("aambeien" en "hemorroïden" hebben bijvoorbeeld hun eigen zoekvolume).
 • De lijst met gezochte ziekten evenals de indeling in ziekte-types werd geverifieerd door Aline Légipont, leidinggevend apotheker bij Newpharma, en haar team van apothekers.
 • De ziektes werden gecategoriseerd op basis van de WHO- en IPCP classificatie en sommige categorieën werden van geval tot geval aangepast.

Bronnen:

1. Gezondheidsnet : Fibromyalgie
2. Gezondheidsnet : Chlamydia: verraderlijke soa
3. Gezondheidsnet : Chlamydia: verraderlijke soa 
4. SENSOA : Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's): feiten en cijfers
5. Gezondheisnet : Burn-out: als je al een halfjaar overspannen bent
6. Gezondheidsnet : Psoriasis
7. Janssen : 300.000 Belgen lijden aan psoriasis
8. Gezongheidsnet : Jeuk en pijn bij gordelroos
9. Huidziekten.nl : GORDELROOS (HERPES ZOSTER)
10. Gezondheidsnet : Wat zijn aambeien?
11. Medisch Centrum Leeuwarden : Behandeling van aambeien en rectum prolaps
12. Plus Magazine : Lupus
13. CNN : 10 health questions that had you Googling this year
14. Gezondheidsnet : Wat is autisme precies?
15. Gezondheidsnet : Spit schiet er opeens in
16. UMC Sint-Pieter : Rugkliniek
17. World Health Organization : Infectious diseases
18. Stichting tegen Kanker : Infecties en vaccinatie
19. SENSOA : Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's): feiten en cijfers
20. Gezondheidsnet : Bewegingsapparaat (motorische systeem, motoriek)
21. De Morgen : "8 op de 10 heeft last van rugpijn"
22. RTBF : Arthrose : 1,4 million de Belges touchés en 2050
23. Stichting tegen Kanker : KANKER IN CIJFERS
24. Stichting tegen Kanker : BORSTKANKER - ALGEMEEN
25. Stichting tegen Kanker : PROSTAATKANKER - ALGEMEEN
26. Nieuwsblad : Grootschalige screening op longkanker kan duizenden levens redden: “Geen reden om nog te wachten”
27. Breast Cancer Matters : Breast cancer: A disease with many faces
28. Nieuwsblad : Burn-out velde vorig jaar 28.000 Belgen
29. Metro : Dertigers lopen meer risico op burn-out
30. De zoektermen voor deze ziekten zijn "ziekte van alzheimer", "ziekte alzheimer", "ziekte van parkinson" en "ziekte parkinson".
31. Lijst van ziekten van de Christelijke Mutualiteit evenals de website Wikipedia.

   Startpagina van uw online apotheek