Omega 6: essentiële vetten

Omega 6: essentiële vetten

30/01/2019

Wat zijn omega 6-vetzuren?

Omega 6-vetzuren worden ook wel gamma-linoleenzuur of GLA genoemd. Ze maken deel uit van de groep meervoudig onverzadigde vetzuren. Omega 6-vetzuren zijn de bron van vele vitale stoffen, waaronder prostaglandines. Ze zijn te vinden in het celmembraan.

Waarin vind je omega 6?

Spijsoliën en noten zijn bijzonder rijk aan omega 6 (linolzuur). Dat geldt in het bijzonder voor zonnebloemolie, raapzaadolie, druivenpitolie, maïsolie, notenolie, soja- en tarwekiemolie. De oliën van hennep en saffloer bevatten de meeste omega 6-vetzuren. In kleinere hoeveelheden vind je ze ook in varkensvlees en gevogelte (gevoed met maïs of soja). Omega 6-vetzuren zitten ook in bepaalde soorten orgaanvlees en vette vis. Bij een evenwichtig voedingspatroon is het in principe niet nodig om omega 6-supplementen in te nemen. Toch kan het, op aanraden van je arts, wel degelijk nodig zijn om extra omega 6-vetzuren te gebruiken wanneer je deze onvoldoende consumeert.

Wat zijn de voordelen van omega 6-vetzuren?

Omega 6-vetzuren dragen bij aan het voorkomen van hart- en vaatziekten doordat ze helpen bij de beheersing van het cholesterolgehalte.

Wat zijn de gevaren van een overdosis omega 6?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie lijkt het erop dat ons dagelijkse voedingspatroon teveel omega 6 bevat, zeker als we onze consumptie vergelijken met die van omega 3. Daarbij kunnen omega 6-vetzuren, als je er teveel van binnenkrijgt, leiden tot een ontsteking in het lichaam of tot aandoeningen aan hart en bloedvaten. Ook kunnen ze het risico op diabetes doen toenemen. Anderzijds kan een tekort aan omega 6 de groei belemmeren en huiduitslag veroorzaken. In het geval van baby’s, jonge kinderen of bij zwangere vrouwen verdient het de voorkeur om je door een arts of apotheker te laten adviseren wat de aanbevolen dosering is.

Aanbevolen producten