10 fouten die je niet mag maken met essentiële olie
Essentiële oliën worden tegenwoordig veel gebruikt. Of het nu is om in huis te worden verdampt of om huidproblemen zoals acne te behandelen, essentiële oliën bieden veel mogelijkheden. Maar het gebruik ervan is niet zonder risico. Bij een verkeerd gebruik werken ze huidirritatie en allergische reacties in de hand, of erger. De juiste voorzorgsmaatregelen zijn dus essentieel. Hier zijn 10 fouten die je moet vermijden.
1. Essentiële oliën zijn natuurlijk en dus ongevaarlijk
Essentiële oliën kunnen toxisch zijn voor het menselijk lichaam, in de eerste plaats door de hoge concentratie actieve bestanddelen die erin zitten. Bij een verkeerd gebruik of inname kunnen zich ernstige bijwerkingen voordoen, dus informeer je goed over de eigenschappen en gebruiksaanwijzingen.
2. Geen onderzoek doen naar de Latijnse benaming, het deel van de plant en het chemotype
Binnen elke categorie essentiële oliën bestaan er verschillende varianten. Denk maar aan lavendel, dat in uiteenlopende vormen voorkomt, elk met hun eigen unieke kenmerken. Raadpleeg dus altijd de Latijnse benaming van de olie die je gebruikt, maar ook het deel van de plant waaruit het gewonnen is en het chemotype (de 'chemische' identiteitskaart van de plant). Zo weet je zeker dat de olie die je gebruikt effectief aansluit bij je behoeftes en voorkom je ongewenste effecten.
3. Geen rekening houden met de verschillende toepassingsmethodes
Essentiële oliën mogen nooit op bepaalde gevoelige delen van het lichaam gebruikt worden, zoals de ogen, de neus, de oren of rond de anus en de geslachtsdelen, omdat dan ernstige bijwerkingen optreden door de hoge concentratie actieve stoffen. Daarbij zijn bepaalde producten niet geschikt voor orale inname, maar alleen voor behandeling van de huid (mits je ze verdunt in een plantaardige olie) of als verstuiving.
4. De huid blootstellen aan de zon na een behandeling met essentiële oliën
Bepaalde essentiële oliën, zoals die op basis van citrusvruchten (citroen, pompelmoes, bergamot), zijn overgevoelig voor licht, wat inhoudt dat ze brandwonden of vlekken kunnen veroorzaken op de huid als die blootgesteld wordt aan zonlicht. Gebruik ze dus nooit als je daarna in de zon zit.
5. Geen voorzorgsmaatregelen nemen als dat nodig is
Voor personen met astma, kinderen, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, maar ook mensen die bepaalde medicijnen innemen, is voorzichtigheid geboden bij het gebruik van essentiële oliën. Bepaalde producten kunnen de symptomen van astma erger maken of een negatieve reactie veroorzaken in combinatie met medicijnen. Daarbij zijn essentiële oliën soms schadelijk voor kinderen en een foetus. Raadpleeg daarom altijd een gezondheidsprofessional voor je essentiële oliën gebruikt.
6. Essentiële oliën binnen het bereik van kinderen laten
Bewaar essentiële olie altijd buiten het bereik van kinderen, want het inslikken ervan kan gevaarlijk of zelfs dodelijk zijn door de hoge concentratie actieve stoffen. Sluit flesjes met essentiële oliën altijd goed af en bewaar ze op een veilige plaats.
7.Essentiële oliën oraal toedienen toe aan jonge kinderen
Je mag essentiële oliën nooit oraal toedienen aan kinderen jonger dan 7 jaar, omdat ze aan die leeftijd nog heel gevoelig zijn voor de toxische effecten van bepaalde producten. Dit komt door het feit dat het verteringsstelsel en zenuwstelsel nog niet helemaal ontwikkeld zijn.
8. Essentiële oliën niet correct bewaren
Het is belangrijk dat je essentiële oliën op de juiste manier bewaart om hun geneeskrachtige eigenschappen te behouden. Houd ze altijd in de oorspronkelijke verpakking op een donkere en koele plaats, want anders oxideren de actieve bestanddelen sneller en verliezen ze hun effect. Zelfgemaakte essentiële oliën moeten ook altijd in een donkerbruin flesje bewaard worden, met een duidelijke vermelding van de naam en de datum waarop je het hebt gemaakt.
9. Geen (of de verkeerde actie) ondernemen in het geval van een ongeluk
Als een paar druppels essentiële olie in de ogen terechtkomen, was deze dan zeker niet met water, want dat maakt het nog erger. Gebruik in plaats daarvan een plantaardige olie om de olie te verdunnen en neem direct contact op met een arts. In het geval van inslikken raden we aan om het antigifcentrum te contacteren, ter voorkoming van ernstige bijwerkingen.
10. Het flesje niet goed afsluiten
Essentiële oliën oxideren snel bij contact met zuurstof, dus sluit het flesje na gebruik altijd goed af. Zo voorkom je een verminderende werking, maar ook dat de olie huidirritatie veroorzaakt.
