Hoe zorg je goed voor je huid?

Hoe zorg je goed voor je huid?

20/09/2019

Huidtypes, geen rechtlijnige definitie...

Het is bijzonder moeilijk om te bepalen welk huidtype u hebt en misschien is het zelfs niet eens zo relevant … Uw huid kan bijvoorbeeld te vet, te droog of te gevoelig zijn. Dat hangt echter af van de geanalyseerde zones (zo kunt u aan uw ellebogen een bijzonder droge huid hebben, terwijl uw voorhoofd een heel vette huid heeft), het tijdstip van de analyse (het is een gekend fenomeen dat een huid die in de winter droog is in de zomer vet kan zijn) en de manier waarop de huid geanalyseerd wordt (er bestaan geen strikte criteria om te bepalen wanneer een huid bijvoorbeeld normaal of te droog is).

Bovendien komen de symptomen soms bij verschillende huidtypes voor … Personen met een vette huid hebben bijvoorbeeld vaak last van irritaties (deze personen hebben dus ook een geïrriteerde huid). Dat komt doordat de vetzuren van het sebum oxideren (als ze geen infecties veroorzaken) en de huid beginnen irriteren.

Het huidtype beschrijft dus de neiging van de huid om normaal, gevoelig, droog of vet te zijn. U kunt het een beetje vergelijken met het onderscheid tussen een lichte, honingkleurige of donkere huid. We hebben echter meerdere huidtypes op ons lichaam (onze benen zijn bijvoorbeeld droger dan ons voorhoofd). Net als een lichte huid die donkerder kan worden in de zon, kan een normale huid bijvoorbeeld ook gevoelig worden …

Het is daarom belangrijk een onderscheid te maken tussen de gebruikelijke toestand van de huid (het huidtype) en de toestand van uw huid op het moment van de analyse.

Algemeen genomen kunnen we echter zeggen dat de huid (op de plaats en het moment van de analyse):

 • droog is als ze er mat uitziet (als het licht er niet in weerspiegeld wordt), zelfs met dunne witte groefjes (hele kleine rimpeltjes);
 • vet is als ze glanst en de neiging heeft om mee-eters en zwarte puntjes aan te maken;
 • gevoelig is als zelfs de kleinste invloeden (contact met cosmetica, de warmte en/of de kou, …) rode vlekjes of tintelingen veroorzaken.

De belangrijkste manieren om de huid te verzorgen

Een droge huid wordt verzorgd met occlusieve producten (inverse emulsies zoals Nivea blauw), beschermende bestanddelen (paraffines, plantaardige oliën, ...) of hydraterende ingrediënten (glycerine, hyaluronzuur, ...).

Een vette huid wordt verzorgd door het overtollige sebum te controleren.

Hier worden vaak zinkzouten voor gebruikt maar het is niet eenvoudig om het sebumgehalte te controleren. De vette huid kan ook verzorgd worden door het glanzende aspect te verminderen met matterende cosmetica (poeders zoals zetmeel bijvoorbeeld).

Een gevoelige huid wordt eerst en vooral verzorgd door de oorzaak weg te nemen

(contact met geoxideerde plantaardige oliën, met allergene parfums, overtollig sebum, …) en nadien zachte actieve bestanddelen, kalmerende producten en regulerende producten (zoals BISABOLOL, PANTHENOL, …) aan te brengen.

De normale huid, niet zo onrealistisch als het lijkt

De criteria verschillen maar we kunnen gerust stellen dat de helft van de mensen een normaal huidtype heeft. De huid is niet te droog, niet te vet, niet te gevoelig, … Kortom, de gedroomde huid die in het dagelijkse leven voor weinig kopzorgen zorgt. Mensen die geen normale huid hebben gaan vaak wanhopig op zoek naar oplossingen. Sommige werken uitstekend, andere dan weer heel wat minder.

Er bestaan nochtans een aantal eenvoudige regels om te vermijden dat de huid evolueert van een lichtjes hinderlijke huid (een iets te droge huid in de winter, een iets te fel glanzende huid in de zomer, …) naar een onhoudbare situatie met irritaties, rode vlekjes, mee-eters, een pijnlijk droge huid, … Een problematische huid kunnen we immers allemaal missen als kiespijn.

Om deze eenvoudige regels goed te begrijpen, dient u te weten dat de meeste huidtypes een aantal producten probleemloos verdragen (alkalinezeep, NATRIUMLAURYLSULFAAT van wasgels, RETINOL uit antirimpelcrèmes, ..). Heel wat personen – ongeveer de helft – ondervindt echter problemen met zijn/haar huid. Die personen dienen aangepaste producten te gebruiken.

We geven u een aantal algemene richtlijnen om de juiste verzorgingsproducten te kiezen:

 1. meestal ligt de zuurtegraad van de huid tussen pH 5 en pH 6; door meer alkaline producten (zoals vaste zeep met een zuurtegraad van pH 9 of pH 10) te gebruiken, geraakt de huid uit balans;
 2. NATRIUMLAURYLSULFAAT is een irriterend bestanddeel (hoewel, zoals we eerder al vermeld hebben, de meeste mensen er niet al te veel hinder van ondervinden);
 3. de Europese wetgeving verplicht om de meest problematische allergenen op het etiket te vermelden, om te vermijden dat personen die hiervoor gevoelig zijn cosmetica met dergelijke bestanddelen kopen (dat betekent ook dat de meeste personen ze zonder problemen kunnen blijven gebruiken, een beetje zoals met het eten van pinda’s: personen met een pinda-allergie kunnen producten met pinda’s vermijden, terwijl andere personen ze probleemloos kunnen blijven consumeren);
 4. een groot aantal huidallergieën ontstaat door een ongepast contact met substanties die niet op de huid horen en/of er in overvloed aanwezig zijn (denk maar aan uw mecanicien die u met zwarte handen vol modder begroet, een reinigende behandeling met een mengeling van grof zout en alcohol, …).

Er zijn slechts vier algemene regels om de grootste problemen te vermijden.

Voor het reinigen van een problematische huid:

 1. gebruiken we producten met een fysiologische pH (een lichtjes zure pH rond de pH 5.0) en vermijden we vaste zeep;
 2. vermijden we NATRIUMLAURYLSULFAAT;
 3. vermijden we cosmetica met allergenen waar we gevoelig voor zijn (zoals we pinda’s vermijden als we er allergisch voor zijn);
 4. net zoals met paddenstoelen experimenteren we niet als we de producten niet kennen [en vertrouwen we niet op kwakzalvers].

Er bestaan tal van zachte wasgels zoals douchegels. De meeste douchegels zijn overigens bijzonder goed (zelfs de douchegels met NATRIUMLAURYLSULFAAT … hoewel deze iets te sterk zijn voor de gevoelige huid). Als u uw huid echter op de zachtst mogelijke manier wilt behandelen, zijn reinigende emulsies de beste keuze.

Om uw huid te verzorgen en er een normale huid van proberen te maken:

 1. controleert u uw huid en bepaalt u wat ze nodig heeft (meestal is dat vocht en een zachte behandeling);
 2. besteedt u aandacht aan de totale verzorging van de huid door voor goede producten te kiezen (het maakt bijvoorbeeld niet uit als u de beste crèmes kiest maar uw huid dagelijks wast met een douchegel die u slecht verdraagt);
 3. moet u niet vergeten dat het huidtype kan verschillen naargelang het moment of de plaats … het is dus niet uitgesloten dat u uw wangen met een hydraterende verzachtende verzorging behandelt, terwijl u voor uw neus een verzorgend product voor een vette huid kiest;
 4. dient u geen geloof te hechten aan de fabeltjes op het internet en te vertrouwen op de vakkennis van laboratoria en de Europese veiligheidsnormen die tot de strengste ter wereld behoren;
 5. moet u niet vergeten dat een groot aantal chronische problemen (rode vlekjes, jeuk, een schilferende huid, …) veroorzaakt kunnen worden door schimmels die de kwetsbare huid aantasten; raadpleeg in dat geval uw apotheker die u een efficiënte behandeling tegen deze schimmels kan voorschrijven;
 6. dient u steeds het advies van een dermatoloog te vragen als het probleem zich blijft voordoen en geen enkele oplossing soelaas biedt; hij kan de juiste diagnose vaststellen en een geschikte behandeling bepalen.

 

Hoe zorg je goed voor je huid? - Online apotheek - 1Aline Légipont - Hoofdapotheker

In 1996 met grote onderscheiding afgestudeerd aan de Universiteit van Luik in de richting farmaceutische wetenschappen. Verantwoordelijk voor het farmaceutische team van Newpharma.