Heeft u last van een tekort aan essentiële vitaminen?

Heeft u last van een tekort aan essentiële vitaminen?

20/09/2019

Vitaminen zijn voedende bestanddelen die cruciaal zijn voor de goede werking van ons lichaam. Aangezien we zelf geen vitaminen kunnen aanmaken (met uitzondering van vitamine D dat door onze huid aangemaakt kan worden onder invloed van ultraviolette straling en vitamine K dat door onze darmen aangemaakt wordt) moeten we ervoor zorgen dat we dagelijks voldoende vitaminen binnen krijgen.

Een gezond en evenwichtig voedingspatroon is de beste manier om voldoende vitaminen op te nemen. Helaas is dat niet altijd zo eenvoudig vanwege onze drukke levensstijl, een toenemend aantal geraffineerde voedingsmiddelen en de massaproductie van onze voeding.

De enige manier om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitaminen binnen te krijgen, is door te kiezen voor voedingssupplementen die aan onze persoonlijke behoeftes zijn aangepast.

In onze streken komt het zelden voor dat gezonde personen te maken krijgen met een hoog vitaminetekort dat tot ziekte kan leiden. Het gebeurt wel vaak dat bepaalde personen een gebrek aan bepaalde vitamines hebben. Denken we bijvoorbeeld aan zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, kinderen in volle groei, oudere personen, vegetariërs, veganisten, flexitariërs maar ook personen die intensief sporten.

De eerste symptomen die we kunnen vaststellen zijn vermoeidheid, een grotere vatbaarheid voor verkoudheden, een vale huid, gebroken nagels en haaruitval (onze haren zijn een zeer belangrijke weerspiegeling van onze algemene gezondheid). Soms merken we in eerste instantie helemaal niets omdat een vitaminegebrek zich pas na enkele maanden gaat manifesteren.

Welke zijn de meest voorkomende tekorten?

Uit de voedselconsumptiepeiling 2014-2015 kwamen de volgende resultaten naar voren:

%met risico op tekorten

% mannen

% vrouwen

Vitamine A

21-31%

14-31%

Vitamine B1

81%

81%

Vitamine B2

63%

62%

Vitamine B6

80%

77%

Foliumzuur B9

63%

84%

Vitamine C

73%

78%

Vitamine D

95%

77%

Belgische Nationale Voedselconsumptiepeiling - inname uit supplementen inbegrepen. De Ridder K, Bel S, Brocatus L, Cuypers K, Lebacq T, Moyersoen I, Ost C & Teppers E. De consumptie van voedingsmiddelen en de inname van voedingsstoffen. In: Bel S, Tafforeau J (ed.). Voedselconsumptiepeiling 2014-2015. Rapport 4. WIV-ISP, Brussel, 2016.

Wat zijn de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden?

De onderstaande tabel vermeldt de voedingsaanbevelingen (ADH of aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) voor vitaminen bij volwassen mannen en vrouwen die geen specifieke behoeftes hebben.

Vitaminen

 

 

ADH-AH

Vitamine A

retinol + β-caroteen

µgRE/dag

800

Vitamine B1

thiamine

mg/dag

1,1

Vitamine B2

riboflavine

mg/dag

1,4

Vitamine B3

nicotinezuur

mg/dag

16

Vitamine B3

nicotinamide

mg/dag

16

Vitamine B5

pantotheenzuur

mg/dag

6

Vitamine B6

pyridoxine

mg/dag

1,4

Vitamine B8

biotine

µg/dag

50

Vitamine B9

foliumzuur

µg/dag

200

Vitamine B12

cobalamine

µg/dag

2,5

Vitamine C

ascorbinezuur

mg/dag

80

Vitamine D

calciferol

µg /dag

5

Vitamine E

tocoferol

mg/dag

12

Vitamine K

fyllochinon

µg /dag

75

 

Het spreekt voor zich dat u tijdens een ziekte of medicijnenbehandeling best het advies van uw arts vraagt. Hij zal bloed trekken om het grondig te kunnen testen en u het juiste voedingssupplement of geneesmiddel voor te schrijven.

Wat gebeurt er als ik te veel vitaminen inneem?

De doseringen in de voedingssupplementen die in de apotheek verkocht worden, houden rekening met de inname van vitaminen via de dagelijkse voeding. De maximaal toegestane hoeveelheid in de voedingssupplementen die in de apotheek verkocht worden, is steeds lager dan de veilige bovengrens. Het is dus volstrekt ongevaarlijk om gedurende een lange periode vitaminen in te nemen. U dient echter wel steeds de gebruiksvoorschriften te volgen.

Er bestaan twee soorten vitaminen: in water oplosbare vitaminen die ons lichaam via onze urine verlaten als ze niet gebruikt worden en die meestal geen problemen vormen en in vet oplosbare vitaminen (A, D, E en K) die we in ons lichaam opslaan en die bij een overdosering voor problemen kunnen zorgen.

De meest voorkomende vorm van overdosering is het overmatig gebruik van geneesmiddelen met een hoge dosis vitamine D.

Om een te hoge inname van vitamine A te vermijden, wordt in voedingssupplementen meestal bètacaroteen gebruikt. Bètacaroteen is een precursor voor vitamine A want het lichaam zet enkel de noodzakelijke hoeveelheden bètacaroteen om in vitamine A.

Vitamine K mag enkel gebruikt worden onder medisch toezicht (de inname dient nauwlettend opgevolgd te worden en is af te raden indien uw arts u antistollingsmiddelen heeft voorgeschreven).

Bovenstaande aanbevelingen gelden voor kinderen en volwassenen in een goede gezondheid. In geval van ziekte of een specifieke behoefte kan enkel een gezondheidsdeskundige vaststellen wat u echt nodig heeft.

 

Heeft u last van een tekort aan essentiële vitaminen? - Pharmacie en ligne - 2Aline Légipont - Hoofdapotheker

In 1996 met grote onderscheiding afgestudeerd aan de Universiteit van Luik in de richting farmaceutische wetenschappen. Verantwoordelijk voor het farmaceutische team van Newpharma.

Aanbevolen producten