Droge huid: hoe zorg je er goed voor?

Droge huid: hoe zorg je er goed voor?

19/09/2019

Veel mensen klagen dat ze last hebben van een zeer droge huid en dat is niet echt verrassend. De meesten onder ons hebben al eens een droge huid gehad, kampen er vandaag nog mee, of krijgen er vroeg of laat mee te maken.

Een droge gezichtshuid is een huid die te weinig water maar ook te weinig vetten heeft. De verhouding tussen vocht en vet is verstoord waardoor de huid geen beschermend laagje meer kan vormen tegen invloeden van buitenaf (kou, wind, vervuiling).

Hoe droger onze huid is, hoe zwakker de hydrolipidische laag is en hoe meer vocht onze huid verliest. Dat effect wordt nog eens versterkt door het feit dat onze huid blootgesteld wordt aan invloeden van buitenaf.

Een droge huid is ook erg vaak een geïrriteerde, dunne en doffe huid die gevoelig is voor kloven en oncomfortabel aanvoelt.

En naast deze ongemakken is de droge huid ook een huidtype waarop foundation en make-up niet altijd een vlekkeloos resultaat geven. Crèmes laten een wit laagje achter en zorgen voor een doffe en zelfs grijsachtige glans.

De droogste zones van ons lichaam zijn de zones waar de huid de meeste wrijving ondergaat en/of de plaatsen waar de huid het dikst is. De knieën, ellebogen en voetzolen zijn de droogste zones van ons lichaam, gevolgd door de armen en de benen. In zones waar de huid dikker is, wordt er minder water van de basis van de huid naar het oppervlak gevoerd. Wrijvingen zorgen ervoor dat de minimale hoeveelheid water die er zich bevindt ook nog eens verdwijnt.

Op de ellebogen, knieën en voeten zijn de symptomen van een droge huid duidelijk zichtbaar. De opperhuid ziet er mat uit, heeft een witachtige kleur en vormt erg snel schilfers. De huid is in slechte staat en heeft te weinig water. Ze is in feite een droge laag met een tekort aan vocht. Op de armen en benen komt het zelden zo ver maar ook hier zien we dezelfde symptomen : een doffe huid die door wrijvingen snel aangetast kan worden.

Mensen met een donkere huid hebben een dikkere huid dan mensen met een blanke huid die eerder een droog huidtype hebben. De ellebogen en de knieën hebben vaak een grijsachtige kleur en het minste schrammetje leidt tot een opvallend wit kloofje.

Dat fenomeen treedt hoofdzakelijk op tijdens de winter omdat de wrijvingen van de huid versterkt worden door de kleding die we dragen en omdat de droge lucht in onze woningen een uitdrogend effect heeft.

Het spreekt voor zich dat een droge huid erg kwetsbaar is. Ze is minder glad en houdt allerlei overbodige stoffen vast (stof, zeepresten, resten van wasgels, …). Een droge huid bevat minder water dus wordt haar metabolisme vertraagd, net als dat van de bacteriële flora die onze opperhuid beschermen tegen microben van buitenaf.

Bepaalde ziektes kunnen ook in verband worden gebracht met een droge huid. Denken we bijvoorbeeld aan xerosis, atopisch eczeem en psoriasis.

Gelukkig zijn de oplossingen relatief eenvoudig: de huid wassen met zachte verzorgingsproducten, hydrateren, hydrateren en nog eens hydrateren. Hiervoor zijn er een aantal uitstekende producten ontwikkeld die voor een schitterend resultaat zorgen.

Producten voor een droge huid zorgen voor een beschermend en hydraterend laagje dat het water in de opperhuid en haar glans laat behouden.

 

Aline LégipontAline Légipont - Hoofdapotheker

In 1996 met grote onderscheiding afgestudeerd aan de Universiteit van Luik in de richting farmaceutische wetenschappen. Verantwoordelijk voor het farmaceutische team van Newpharma.