Belgen en hun nachtrust: een studie waarvoor u de ogen niet kan sluiten! (Enquête januari 2017)

Belgen en hun nachtrust: een studie waarvoor u de ogen niet kan sluiten! (Enquête januari 2017)

03/06/2017

Newpharma heeft een grote studie bij ruim 2.300 medeburgers van alle geslachten en talen gerealiseerd. Die enquête maakt het mogelijk een stand van zaken van onze nachtrust op te stellen, met een eerder alarmerende vaststelling.

Slechts 10% van de Belgen gelooft dat ze voldoende slapen, driekwart van hen lijdt aan slapeloosheid, en een derde van de bevraagde bevolking geeft niettemin toe niets te ondernemen om de situatie te verhelpen.

Newpharma onthult:

  • Het profiel van de Belgische slaper
  • De belangrijkste slaapstoornissen
  • Middeltjes om beter te slapen

Het profiel van de Belgische slaper

Meer dan een Belg op twee (54%) denkt niet voldoende te slapen... terwijl 35% is van mening dat hun rusttijd min of meer voldoet, afhankelijk van de nacht. Een luttele 10% van de respondenten denkt voldoende uren te slapen.

 

Vind je dat je elke nacht voldoende slaapt?

Belgen en hun nachtrust: een studie waarvoor u de ogen niet kan sluiten! (Enquête januari 2017) - 1

Zo zegt een derde van de bevolking minder dan 5 uur (!) te slapen, terwijl 65% dit aantal tussen de 5 en 9 uur per nacht schat.

 

Hoeveel uur per nacht slaap je gemiddeld?

Belgen en hun nachtrust: een studie waarvoor u de ogen niet kan sluiten! (Enquête januari 2017) - 2

Nauwelijks 4% van de Belgen verklaart geen slaapproblemen te hebben. Daartegenover staat dat ruim een derde (36%) van de 2.323 deelnemers aan de enquête verklaart elke nacht problemen te hebben!

 

Ondervind je moeilijkheden bij het slapen?

Belgen en hun nachtrust: een studie waarvoor u de ogen niet kan sluiten! (Enquête januari 2017) - 3

De belangrijkste slaapstoornissen

Onder deze verpletterende meerderheid van 96% van de bevolking die niet op een volledig verkwikkende slaap kunnen rekenen is bijna driekwart (73,62%) slachtoffer van slapeloosheid, lijdt 9,54% aan narcolepsie (een chronische aandoening waarvan de symptomen slaapproblemen en plotse slaperigheid overdag zijn) en heeft 4,94% last van rusteloze benen (een neurologische aandoening die een onweerstaanbare drang tot bewegen veroorzaakt en die zich vooral ’s avonds en ’s nachts voordoet, en zo het inslapen bemoeilijkt).

 

Van welke slaapproblemen heb je het meest te kampen?

Belgen en hun nachtrust: een studie waarvoor u de ogen niet kan sluiten! (Enquête januari 2017) - 4

Hoewel de redenen voor deze stoornissen erg uiteenlopend zijn schrijft meer dan de helft van de respondenten deze toe aan zorgen van psychologische of psychiatrische aard (stress, migraine, angst, enz.). Bijna 15% wijt hun slaapprobleem aan fysieke klachten (rugpijn, prikkels in de benen, knarsetanden, enz.), en meer dan 10% aan zijn of haar levensstijl (te rijkelijk eten, tv kijken in de slaapkamer, PC of smartphone gebruiken voor het slapengaan, enz.). 6% van de Belgen wijt zijn slaapgebrek dan weer aan zijn omgeving.

 

Wat is volgens jou de belangrijkste oorzaak van je slaapproblemen?

Belgen en hun nachtrust: een studie waarvoor u de ogen niet kan sluiten! (Enquête januari 2017) - 5

Middeltjes om beter te slapen

Wat echt verontrustend is bij deze enquête is dat 32,95%, ofwel exact een derde van de ondervraagden die zegt aan slaapstoornissen te lijden, verklaart niets te doen om dit te verbeteren!

Van zij die de situatie wel aanpakken neemt 35,92% voornamelijk zijn toevlucht tot de orale inname van middelen die helpen met inslapen. Van hen gebruikt 46,99% medicijnen of slaapmiddelen op voorschrift; 32,52% middelen op plantaardige basis (meidoorn, passiflora, enz.); en 10,43% vrij verkrijgbare medicijnen en slaapmiddelen.

11,57% van de respondenten verkiezen aan hun fysiek en psychologisch welzijn te werken door aan sport, yoga of relaxatie te doen, of door een psycholoog te raadplegen. Nog 10% probeert zijn levensstijl te verbeteren, en net geen 5% zegt concrete maatregelen te nemen met betrekking tot hun omgeving.

 

Wat doe je om je nachtrust te bevorderen?

Belgen en hun nachtrust: een studie waarvoor u de ogen niet kan sluiten! (Enquête januari 2017) - 6

 

Wat voor soort orale producten gebruik je het meest om je nachtrust te bevorderen?

Belgen en hun nachtrust: een studie waarvoor u de ogen niet kan sluiten! (Enquête januari 2017) - 7

Van de Belgen die zeggen geen middelen te nemen om te slapen, zou de meerderheid (52,28%) wel bereid zijn om plantaardige middelen in te nemen. Opmerkelijk is dat daarna de vrij verkrijgbare medicijnen en slaapmiddelen (16,60%) volgen, daarna de kruidenthees (9,34%) en tot slot de medicijnen en slaapmiddelen op voorschrift. Slechts 7,95% van de ondervraagden staat eerder weigerachtig tegenover de inname van producten langs orale weg.

 

Wat voor soort orale producten zou je overwegen om te gebruiken voor je nachtrust?

Belgen en hun nachtrust: een studie waarvoor u de ogen niet kan sluiten! (Enquête januari 2017) - 8

Met betrekking tot andere middelen ter verbetering van de slaap, verklaart bijna een Belg op vijf al van matras veranderd te zijn en zijn toevlucht genomen te hebben tot essentiële oliën; 13,78% zegt voor een orthopedisch kussen gekozen te hebben en 11% neemt zijn toevlucht tot Bachbloesems. Tot slot gebruikt 10% oordopjes en 7,5% relaxerende sprays.

 

Welke oplossing gebruik je het meest om je nachtrust te bevorderen ?

Belgen en hun nachtrust: een studie waarvoor u de ogen niet kan sluiten! (Enquête januari 2017) - 9

Homepage van uw online apotheek