Griep: Newpharma brengt je op de hoogte

Griep: Newpharma brengt je op de hoogte

15/01/2025

De griep is een acute en besmettelijke luchtweginfectie, veroorzaakt door de griepvirussen Influenza A en B. Influenza A is verantwoordelijk voor epidemieën en wereldwijde pandemieën, terwijl Influenza B meestal lokale epidemieën veroorzaakt.

Omdat deze virussen voortdurend muteren, verschijnen er elk jaar nieuwe varianten. Deze virussen infecteren de bovenste luchtwegen (neus, keel, bronchiën) en zelden de longen. Ze verspreiden zich zeer gemakkelijk door direct of indirect contact met besmette oppervlakken (handen geven, besmette voorwerpen), maar ook door het inademen van microdruppels die worden uitgeademd door zieke personen die hoesten, niezen of luid spreken.

Tijdens een griepepidemie zullen veel mensen besmet raken. Deze seizoensgebonden epidemieën komen elk jaar wereldwijd voor. De epidemische periode duurt ongeveer 8 weken.

Hoe herken je de griep?

De griep wordt meestal gediagnosticeerd op basis van de aanwezige symptomen, vooral wanneer deze voorkomt in een epidemische context.
Soms kan, op verzoek van de arts, een analyse van de ademhalingssecreties ook het griepvirus aan het licht brengen.
De besmettelijke periode begint 2 dagen voor het optreden van de symptomen en duurt tot 7 dagen na het verschijnen ervan.

De symptomen verschijnen meestal 1 tot 3 dagen na besmetting met het virus. De infectie duurt doorgaans een week en wordt gekarakteriseerd door verschillende symptomen, die van persoon tot persoon kunnen variëren:

  • Hoge koorts, meestal plotseling ontstaan
  • Rillingen
  • Extreme vermoeidheid
  • Een algemeen gevoel van onwelzijn
  • Spier- en gewrichtspijn
  • Hoofdpijn, al dan niet gepaard met pijn rondom de ogen
  • Droge hoest die kan overgaan in een slijmhoest
  • Keelpijn
  • Een verstopte en/of loopneus
  • Misselijkheid en/of braken
  • Verminderde eetlust

In de meeste gevallen geneest de griep vanzelf binnen enkele dagen met gematigde symptomen. De griep kan complicaties veroorzaken, zoals ontstekingen van de luchtpijp en bronchiën, of zelfs longontstekingen. Zelden kan het leiden tot ernstige complicaties, deze treden vooral op bij de meest kwetsbare bevolkingsgroepen.

Wie loopt het meeste risico?

Iedereen kan de griep krijgen, maar sommige mensen zijn kwetsbaarder en lopen een groter risico om ernstigere symptomen te ontwikkelen. In sommige gevallen kan een ziekenhuisopname noodzakelijk zijn.
De risicogroepen zijn de volgende:

  • Zuigelingen en jonge kinderen (< 2 jaar)
  • Zwangere vrouwen
  • Volwassenen ouder dan 65 jaar
  • Personen met chronische ziekten (diabetes, hart- of ademhalingsziekten, ...)
  • Personen met een verzwakt immuunsysteem
  • Personen met ernstig obesitas

Het medisch personeel en de mensen die in hetzelfde huishouden wonen als een kwetsbaar persoon, kunnen ook gevraagd worden zich te laten vaccineren.

Behandeling: Wat te doen als je de griep hebt?

Er is geen specifieke behandeling voor de griep.
De meeste mensen die besmet zijn met de griep herstellen met een symptomatische behandeling: koortswerende geneesmiddelen (bij voorkeur paracetamol), hoestremmers indien de hoest hinderlijk is, voldoende hydratatie en rust.
Rust nemen, fysieke inspanning vermijden en voldoende drinken zijn essentieel bij de behandeling van de griep.

Neem contact op met je arts als je symptomen verergeren of langer dan 7 dagen aanhouden, als de koorts langdurig hoog blijft ondanks het gebruik van koortsverlagende geneesmiddelen, als je moeite hebt met goed ademen, als je uitgedroogd bent of als je tot een risicogroep behoort.

Preventie:

Er zijn verschillende preventieve maatregelen die essentieel zijn om jezelf tegen de griep te beschermen:

  • Jaarlijkse vaccinatie: wordt aanbevolen voor de mensen die het meeste risico lopen, om het risico op complicaties te verminderen.
    Voor meer informatie kan je de volgende links raadplegen: Griep
  • Hygiënemaatregelen: een optimale hygiëne helpt om mogelijke besmetting te voorkomen en/of andere mensen te beschermen:
    o Was je handen regelmatig met zeep of een alcoholoplossing
    o Vermijd je gezicht aan te raken nadat je oppervlakken hebt aangeraakt die mogelijk besmet zijn
    o Snuit je neus in wegwerpzakdoekjes en gooi ze na gebruik weg
    o Hoest en nies in je elleboog
    o Ventileer je huis of werkplek regelmatig
    o Draag een masker in drukbezochte plaatsen (winkelgalerijen, supermarkten, openbaar vervoer,...) of wanneer je symptomen hebt om anderen te beschermen
  • Ondersteuning van het immuunsysteem: een uitgebalanceerd en seizoensgebonden dieet, rijk aan vitamines en mineralen, regelmatig lichaamsbeweging, zorgen voor een goede nachtrust, stress verminderen en, indien nodig, het gebruik van voedingssupplementen... zijn allemaal mogelijke oplossingen om ons immuunsysteem te optimaliseren, zodat het zo effectief mogelijk is tegen externe aanvallen zoals virussen.

Vitamines en sporenelementen:

Het innemen van voedingssupplementen die vitamine C, vitamine D, zink en/of magnesium bevatten, helpt ons lichaam zich voor te bereiden op de winter door onze afweer te ondersteunen.
Vermoeidheid komt soms voor in deze periode van het jaar, wat ons immuunsysteem verder verzwakt. Denk aan ginseng of magnesium, twee bondgenoten in de strijd tegen vermoeidheid.

Vitamine C heeft antioxiderende eigenschappen en beschermt de cellen tegen oxidatieve stress, bevordert de opname van ijzer en speelt een rol in de collageensynthese. De belangrijkste rol is het ondersteunen van de immuunrespons en bijgevolg het goed functioneren van de afweer van het lichaam.

Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, wordt niet gesynthetiseerd of opgeslagen door ons lichaam. Het dient daarom dagelijks via onze voeding worden aangevoerd, bijvoorbeeld via bessen, citrusvruchten, kiwi’s, paprika’s, kool, enz.

Een aanvulling met vitamine C kan nodig zijn vanaf de herfst. De combinatie met vitamine D, zink en/of probiotica verhoogt onze weerstand tegen ziekteverwekkers.

Probiotica dragen ook bij aan de preventie van griep door het immuunsysteem te ondersteunen, ontstekingen te verminderen en een gezond darmmicrobioom te behouden.

Fytotherapie biedt een natuurlijke benadering om de immuniteit te versterken. Plantenremedies zijn vaak rijk aan bioactieve stoffen zoals polyfenolen, flavonoïden en antioxidanten, die de natuurlijke afweer van het lichaam tegen ziekteverwekkers versterken.

  • Echinacea heeft immunostimulerende, antischimmel-, antibacteriële en antivirale eigenschappen.
  • Cipres en echinacea kunnen zowel preventief als bij de behandeling van griepachtige symptomen helpen:
  • Acerola wordt traditioneel aanbevolen voor het goed functioneren van het immuunsysteem, om vermoeidheid te verminderen en om te helpen bij het bestrijden van oxidatieve stress.
  • Paddenstoelen zoals Reishi, Shiitake en Maïtake zijn zeer rijk aan bèta-glucanen (polysachariden) die een belangrijke rol spelen bij het versterken van het immuunsysteem.

De bèta-glucanen kunnen direct in contact komen met immuuncellen in de wanden van de dunne darm, wat ons immuunsysteem zou stimuleren.

Shiitake wordt ook aanbevolen om bepaalde winteraandoeningen zoals verkoudheden, griep en bronchitis te bestrijden.

  • De vlierbes heeft krachtige antioxiderende, ontstekingsremmende en anti-infectieuze eigenschappen voor de bovenste luchtwegen. De vlierbes wordt aanbevolen om de symptomen van een verkoudheid te verlichten, vanwege de vochtafdrijvende effecten op bronchiale afscheidingen in geval van een verkoudheid, griep of hoest met slijm, en om de natuurlijke afweer van het lichaam te ondersteunen en het te helpen weerstand te bieden tegen externe factoren van buitenaf.
  • Propolis, een harsachtige stof geproduceerd door bijen, wordt ook aanbevolen voor ons immuunsysteem. Het wordt vooral aangeraden in de winter om luchtweginfecties te voorkomen.

Aromatherapie biedt ook een natuurlijke benadering om de immuniteit te versterken:
Verschillende essentiële oliën kunnen worden aanbevolen om het immuunsysteem te ondersteunen of te stimuleren. Ze kunnen oraal, via inhalatie, diffusie of geurverspreiding worden gebruikt vanwege hun diverse eigenschappen: antiviraal, immunostimulerend, ontstekingsremmend, antiseptisch, enz.

Bij griep kunnen ze helpen de virale belasting te verminderen, de natuurlijke afweer van het lichaam te stimuleren of symptomen zoals verstopte neus, hoest of vermoeidheid te verlichten.
Essentiële oliën kunnen dus ook therapeutisch worden aanbevolen.
Ter preventie kunnen de volgende essentiële oliën worden aanbevolen voor hun eigenschappen: Ravintsara, Eucalyptus radiata of Tea tree olie.

Sommige plantknoppen, die worden gebruikt in de gemmotherapie, hebben ook eigenschappen die het immuunsysteem ondersteunen.

Conclusie

De behandeling van griep is gebaseerd op een globale aanpak die preventie, symptoombestrijding en gepersonaliseerde opvolging combineert.
Bij het gebruik van voedingssupplementen of medicijnen is het belangrijk aandacht te besteden aan de voorzorgsmaatregelen en eventuele contra-indicaties.

Onze apothekers bij Newpharma staan klaar om al uw vragen te beantwoorden via telefoon, chat, e-mail of een teleconsultatie.

Griep: Newpharma brengt je op de hoogte - Online apotheek - 1
Marie H.
Apotheker
Afgestudeerd in de farmaceutische wetenschappen (ULiège, 2013) en adjunct apotheker bij Newpharma sinds 2018. Ze is gespecialiseerd in advies voor moeder en kind en kan zo ze deskundige ondersteuning bieden aan gezinnen.
Aanbevolen producten