> > > Hoe kies je de juiste zonnebrandcrème ?

Hoe kies je de juiste zonnebrandcrème ?

23/04/2018

Hoe lichter de huid, des te gevoeliger deze is. Hoewel dit basisprincipe juist is, volstaat het niet om de zonnebrandcrème te vinden die volledig is aangepast aan je huidtype. Dit is de reden dat fabrikanten veel meer informatie op de zonnebrandverpakkingen weergeven.

De taal die op de verpakking wordt gebruikt, blijft op zijn zachtst gezegd specifiek. Cosmetische merken pakken met dure technische termen uit, zoals SFP en UV-index. We zullen hieronder elk van deze termen ontcijferen zodat je de zonnebescherming kunt kiezen die het beste bij je huidtype past.

 STAP 1: identificeer je fototype
 STAP 2: interpreteer de zonbeschermingsfactor
 STAP 3: vind de factor die bij je fototype past
 SAMENVATTING

Stap 1: identificeer je fototype om het belang van zonnebescherming te begrijpen

Het doel van effectieve zonbescherming is om de huid te beschermen tegen schadelijke zonnestraling, zoals een totale bescherming dat zou doen. Als deze niet overeenkomt met je huidtype, dan zal het niet afdoende zijn. Om het beter te begrijpen moet je weten dat er zes fototypes zijn die de belangrijkste groepen algemene fysieke kenmerken weergeven:

Fototypes Kenmerken Beschermingstijd zonder zonbescherming
I Zeer lichte huid met sproeten
Zeer lichte ogen
Ros of blond haar
max. 5 tot 10 minuten
II Lichte huid met enkele sproetjes
Blauwe, groene of grijze ogen
Blond of lichtbruin haar
max. 10 tot 20 minuten
III Licht getinte huid
Bruine of grijze ogen
Bruin haar
max. 20 tot 30 minuten
IV Getinte huid
Bruine ogen
Bruin of zwart haar
max. 40 minuten
V Donker getinte huid
Donkere ogen
Zwart haar
max. 60 minuten
VI Zeer donkere huid
Donkere ogen
Zwart haar
max. 90 minuten

Stap 2: de SPF-aanduiding interpreteren

Om te bepalen welke zonnebrandcrème of spray je huid tegen de zon kan beschermen, moet je kijken naar de beschermingsfactor die met een cijfer op het etiket wordt aangeduid, bijvoorbeeld SPF 50. SPF staat voor Sun Protection Factor (Zonbeschermingsfactor).

Hoe hoger de beschermingsfactor, des te sterker is de bescherming van de zonnebrandcrème tegen UV-straling en des te beter is je huid dus beschermd. Daarom zal een crème met factor 30 veel beter beschermen dan een factor 15. Die laatste zal zelfs als bijna nutteloos worden beschouwd voor een zeer lichte huid.

Wat zeggen de gezondheidsautoriteiten?

In 2006 heeft de Europese Commissie een lijst met aanbevelingen opgesteld voor fabrikanten van zonnebrandproducten. Het doel is om de informatie op etiketten universeel te maken zodat consumenten ze beter kunnen vergelijken om een betere keuze te maken.

 • Laag beschermingsniveau: SPF van 6 tot 10
 • Gemiddeld beschermingsniveau: SPF 15, 20 en 25
 • Hoog beschermingsniveau: SPF 30 en 50
 • Zeer hoog beschermingsniveau: SPF 50+

Het is belangrijk om de uitdrukking “totale bescherming“ op producten te negeren. Ervan uitgaande dat geen enkele crème 100% van de UV-stralen van de zon filtert, is deze benaming tegenwoordig dan ook verboden.

Stap 3: Zoek de SPF die met je fototype overeenkomt

Met uitzondering van het specifieke geval van zonnebrandcrème voor baby's, is het verband tussen de huidtint en de zonbeschermingsfactor bewezen. Hoe meer lichte fysieke kenmerken je hebt (huid, ogen en haar), hoe hoger de SPF die je nodig heeft.

Opgelet: ook de context beïnvloedt de mate van becherming 

Dit raster moet echter genuanceerd worden. De omstandigheden kunnen immers ook een rol spelen. Zo is weerspiegeling een factor die de snelheid van de werking van UV-straling verhoogt. Daarom is het belangrijk om op besneeuwde skipistes of op open zee een hogere bescherming te gebruiken, zelfs voor donkere huidtypes.

 • tijdens het skiën of op zee = maximale weerspiegeling
 • maximale weerspiegeling = maximale beschermingsfactor voor iedereen, zelfs voor de donkere huidtypes!

Welke bescherming voor welk fototype, afhankelijk van de zonnestraling

De volgende tabel geeft de SPF-indexen weer met betrekking tot elk fototype en de mate van zonnestraling waaraan de huid wordt blootgesteld.

Fototype Mate van zonnestraling
 

zonnebescherming

zonnebeschermingzonnebescherming

zonnebeschermingzonnebeschermingzonnebescherming

I Hoge bescherming (SPF30-30+) Zeer hoge bescherming (SPF 50-50+) Zeer hoge bescherming (SPF 50-50+)
II Gemiddelde bescherming (SPF 15-20-25) Hoge bescherming (SPF30-30+) Zeer hoge bescherming (SPF 50-50+)
III Lage bescherming (SPF 6-10) Gemiddelde bescherming (SPF 15-20-25) Hoge bescherming (SPF30-30+)
IV Lage bescherming (SPF 6-10) Gemiddelde bescherming (SPF 15-20-25) Hoge bescherming (SPF30-30+)
V Lage bescherming (SPF 6-10) Lage bescherming (SPF 6-10) Gemiddelde bescherming (SPF 15-20-25)
VI Lage bescherming (SPF 6-10) Lage bescherming (SPF 6-10) Gemiddelde bescherming (SPF 15-20-25)

Hoe zit het met specifieke zonbeschermingscrèmes?

Wat betreft pure zonbescherming, hangt de te gebruiken factor niet af van het geslacht. Het maakt niet uit of je een man of vrouw bent, het is de huidskleur die de juiste zonnefactor bepaalt. Daarentegen bestaan er ook meer specifieke crèmes die leeftijds- en geslachtsgebonden zijn. Een doelgerichte zonnebrandcrème zal dus beter inspelen op de huidbehoeften, of je nu een vrouw, een man of een kind bent.

De voordelen van geslachtsgebonden zonnebrandcrème

Eerst en vooral is de opperhuid (dus de buitenste huidlaag) van mannen veel dikker dan die van vrouwen. Echter, de werking van de geslachtshormonen heeft ook een belangrijke invloed op de huid. Zo is de vrouwelijke huid vaak zachter en soepeler dankzij het oestrogeen.
De mannelijke huid scheidt van nature meer talg af, doordrenkt met testosteron. Daarom is de mannelijke huid vetter en wordt ze snel gevoelig bij een dagelijkse scheerbeurt.

 • Zonnebrandcrème voor het gezicht voor mannen voldoet aan de behoeften van een gevoelige huid.
 • Een zonnebrandcrème voor het gezicht voor vrouwen is uitermate hydraterend.

De voordelen van leeftijdsgebonden zonnebrandcrème

Met de jaren worden de rollen omgedraaid en wordt het nadeel van de een het voordeel van de ander. Na het vijftigste levensjaar komen de voordelen van testosteron bij mannen naar voren. De dikkere hydrolipidenfilm van mannen beschermt de huid immers tegen het verouderingsproces en een droge huid.

Kinderen - en dan vooral in het geval van zonnebrandcrème voor baby's – zijn een speciaal geval. Hier is het belangrijk om de gevoelige huid van de allerkleinsten te beschermen, zonder te kijken naar hun fototype en zonder enig onderscheid te maken. De bescherming moet dan ook voor iedereen maximaal zijn.

 • Zonnebrandcrème voor kinderen is verrijkt met hydraterende ingrediënten en is waterproof.
 • Een anti-aging zonnecrème bevat hydraterende ingrediënten.

De voordelen van de verschillende texturen

Als je twijfelt tussen een crème, een lotion of een spray, dan is de keuze eenvoudig: het gaat allemaal om het gemak bij het aanbrengen van het product. De voorgestelde textuur is dan in overeenstemming met het desbetreffende deel van het lichaam.

 • De crème is bedoeld voor het gezicht en komt daarom in kleine porties uit de tube.
 • De spray maakt het door de druppeltextuur gemakkelijker om de zonnebrandbescherming bij anderen aan te brengen, zoals bijvoorbeeld bij baby's. 
 • De gel en zonneolie, die vloeibaarder zijn dan een crème, zijn ideaal en gemakkelijker om jezelf en grote delen van de huid, zoals armen en benen mee in te smeren.
 • Aftersun kalmeert en hydrateert de huid.

De voordelen van hypoallergene zonnebrandproducten

Als je last hebt van pigmentvlekken of als je huid vaak verbrandt, dan is het belangrijk om niet zuinig om te springen met je zonnebrandcrème! Je hebt dan een totale zonbescherming nodig. Maak er een gewoonte van om bij zonnig weer een T-shirt en hoedje te dragen en hypoallergene zonneproducten met een zeer hoge beschermingsfactor te gebruiken:

Dit geldt uiteraard ook als je allergisch bent voor de zon. Je arts heeft je waarschijnlijk corticosteroïden voorgeschreven. Let op, cortisol en de zon gaan niet goed samen. Smeer je altijd 's avonds in met je medicinale zalf zodat de crème niet in direct contact met de zon komt; anders kan er pigmentverkleuring optreden. Denk eraan om je huid overdag te beschermen met een factor SPF 50+ en geef de voorkeur aan schaduw wanneer de zon op haar sterkst is.

Ontdek aan de hand van onderstaand schema welke zonnebrandcrème het beste bij jou past:

zonnecreme keuze

Aanbevolen producten