Eigenschappen: Bi-Orthox is een complex van vitaminen, oligo-elementen en plantaardige antioxidanten uit plantenextracten voor een optimale bescherming van de cellen.
Deze totaalformule brengt 2 soorten antioxidanten aan:
- Cofactoren van de endogene antioxiderende mechanismen: oligo-elementen zoals zink, mangaan, koper en selenium, evenals de vitaminen C en B2.
- Exogene antioxidanten (rutine, polyfenolen, luteïne, anthocyanen) uit plantaardige producten zoals groene thee, afrikaantje, druif en blauwe bosbes.
Bi-Orthox kan worden aanbevolen voor zijn beschermende en antioxiderende rol.
Bi-Orthox is bijzonder geschikt:
- Om celveroudering te voorkomen:
De druif helpt celveroudering bestrijden door de vorming van vrije radicalen tegen te gaan. Groene thee helpt gezond verouderen door het DNA van de cellen intact te houden.
- Om de huid te beschermen, onder meer bij blootstelling aan zonlicht:
Groene thee helpt de huid beschermen tegen oxidatieve schade veroorzaakt door de UV-stralen. De druif helpt een gezonde huid in stand houden.
- Om de ogen te beschermen:
Groene thee helpt de ogen tegen oxidatieve stress beschermen.
- Om oxidatieve schade te voorkomen (sporters, rokers, acute blootstelling aan vervuiling, blootstelling aan de zon).
De druif, blauwe bosbes en groene thee bevatten natuurlijke antioxidanten. Zink, mangaan, koper en selenium, evenals de vitaminen C en B2, helpen de cellen tegen oxidatieve stress beschermen.
Antioxiderente bescherming:
Onze leefwijze (chronische stress, slaapgebrek, intensief sporten, toxische stoffen, alcohol, tabak, geneesmiddelen) en ons vervuild milieu stellen ons in toenemende mate bloot aan aanvallen van buitenaf. Ons lichaam reageert op dezelfde manier op deze agressoren als tegen een infectie, door een ontstekingsreactie te ontketenen. Deze reactie veroorzaakt een overmatige productie van vrije radicalen, te wijten aan de activering van de macrofagen: wij noemen dit oxidatieve stress.
Deze overmaat wordt dikwijls slecht geneutraliseerd door ons enzymatisch en nutritioneel antioxiderend verdedigingssysteem, dat verzadigd raakt of weinig operationeel is. Een aangepaste toediening van supplementen zal deze tekorten aan antioxidanten dan helpen ondervangen, die zo schadelijk zijn voor ons welbevinden en onze gezondheid.
Vrije radicalen: vergift voor de cellen
Vrije radicalen zijn kleine, zuurstofbevattende moleculen met een vrijstaand elektron. Deze sterk reagerende moleculen zijn schadelijk zodra ze in overmaat worden geproduceerd of wanneer de verdedigingssystemen onvoldoende actief zijn.
Vrije radicalen hebben talrijke negatieve effecten:
- Beschadiging van eiwitten en enzymen.
- Beschadiging van de nucleïnezuren (DNA, messenger en transfer RNA), leidend tot stoornissen in de overdracht van de genetische boodschap en van de eiwitsynthese.
- Afbraak van collageen en elastine, wat het optreden van ouderdomsgebonden stoornissen bevordert (fibrose ensclerose).
- Agressie van de membraanlipiden met onder meer vrijstelling van arachidonzuur, voorloper van de PGE2 prostaglandines en van de leukotriënen, die betrokken zijn bij inflammatoire en allergische verschijnselen.
De klinische stoornissen die verband houden met een overmaat aan vrije radicalen zijn dus talrijk. Deze stoornissen zijn aanvankelijk zwak (vermindering van de algemene prestaties, snel vermoeid raken), maar ze kunnen leiden tot meer ernstige stoornissen zoals voortijdige veroudering, inflammatoire, degeneratieve en cardiovasculaire stoornissen, gewrichtsaandoeningen.
Accumulatie van vrije radicalen:
Twee processen zijn dikwijls samen aanwezig: overmatige productie en onvoldoende eliminatie:
- Overmatige productie stelt men vast bij agressie door toxische chemische stoffen of geneesmiddelen, bij intense blootstelling aan de zon, onder invloed van ioniserende straling (röntgenstralen, radioactiviteit) en van oxidatieve stress (sporters, overspanning, ischemie) en bij ontstekingsreacties.
- Onvoldoende eliminatie houdt verband met het tekort aan endogene of exogene beschermingssystemen.
Beschermingssystemen tegen vrije radicalen:
Ons lichaam bezit 2 belangrijke verdedigingssystementegen vrije radicalen: endogene bescherming en exogene bescherming.
De endogene bescherming wordt gewaarborgd door enzymen die belast zijn met de inactivering van de vrije radicalen: SOD en glutathion peroxidase, gekatalyseerd door koper, mangaan, zink, selenium. Elk tekort of chelatie van deze oligo-elementen (voedingstekorten, vervuiling, zware metalen, verzuring, stress, competitie ter hoogte van de spijsvertering) kan zich dan uiten door een minder doeltreffende verdediging.
De eogene bescherming wordt door vangende antioxdanten of scavengers verzekerd. Het gaat vooral om nutriënten die door de voeding worden aangebracht, zoals de vitaminen C en E, plantaardige antioxidanten, onder meer bètacaroteen en polyfenolen.
Voor de bescherming tegen vrije radicalen: supplementen met antioxidanten
De endogene bescherming kan worden ondersteund door de oligo-elementen mangaan, koper, zink en selenium, evenals vitamine B2. Zij werken als katalysatoren van de enzymen die de vrije radicalen vangen.
Een supplement van exogene antioxidanten zal eveneens doeltreffend zijn om de beschermingssystemen te ondersteunen. Zo beschermen vetoplosbare antioxidanten zoals de vitaminen
A en E, de celmembranen tegen lipidenperoxidatie, terwijl de wateroplosbare antioxidanten (flavonoïden, polyfenolen, resveratrol) het genetisch materiaal en de eiwitten beschermen.
Polyfenolen uit plantaardige producten: rutine, anthocyanes, resvératrol
De Japanse honingboom (Sophora japonica L.) werd vroeger als gele kleurstof gebruikt, met rutine als één van de pigmenten.
Blauwe bosbes is rijk aan pigmenten, anthocyanen genaamd. Rutine en anthocyanen zijn flavonoïden waarvan verschillende studies de antioxiderende eigenschappen erkennen. Samen met resveratrol uit de wijnstok werken zij door de overmatige vrije radicalen te binden en door de lipidenperoxidatie te beperken, die vaak de oorzaak is van gestoorde celfuncties. Deze synergie draagt ook bij tot het behoud van een optimaal gehalte aan gereduceerd glutathion, één van de belangrijkste endogene antioxidanten.
Luteïne:
Luteïne is een carotenoïde pigment dat in zeer hoge concentratie aanwezig is in het netvlies van het oog, in het bijzonder de macula, het gebied met maximale gezichtsscherpte. Samen met zeaxanthine vormt zij het beschermende maculapigment van het netvlies, dat potentieel gevaarlijke lichtgolven filtert en de rol van antioxidant vervult. Luteïne wordt niet door het lichaam aangemaakt en moet bijgevolg via de voeding worden aangevoerd. Luteïne is aanwezig in bladgroenten en in hoge mate in het afrikaantje (Tagetes erecta).
Studies hebben het antioxiderende potentieel van luteïne bevestigd, meer in het bijzonder het beschermende effect tegen het blauwe licht van schermen, dat door dit pigment uitgefilterd wordt. Luteïne zou bijgevolg de visuele prestaties verbeteren bij personen die langdurig blootgesteld zijn aan het licht van computerschermen, maar ook bij personen zonder oogaandoeningen. Talrijke studies wijzen op een verband tussen tekort aan luteïne en risico op leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Zo zou de inname van luteïne het risico op ontwikkeling van leeftijdsgebonden maculadegeneratie kunnen beperken of de progressie van de ziekte vertragen.
Gemethyleerde vitaminen B9 en B12:
In hun gemethyleerde vorm zijn de vitaminen B9 en B12 donoren van methylgroepen. Op die manier nemen zij deel aan talrijke transmethyleringsreacties die bijvoorbeeld betrokken zijn bij de homocysteïnecyclus of in de epigenetische mechanismen.
Foliumzuur, de klassieke vorm van vitamine B9, is de precursor van tetrahydrofolaat (THF), dat biologisch niet actief is. Om door het lichaam in de methyleringsreacties gebruikt te worden, moeten vitamine B9 en THF omgezet worden in methyltetrahydrofolaat (MTHF). Welnu, verschillende vrij frequente mutaties kunnen het gen aantasten van het enzym 5, 10-methyleen tetrahydrofolaat reductase (MTHFR) dat de omzetting katalyseert van foliumzuur in het actieve MTHF. Bij personen die drager zijn van een mutatie van het MTHFR-gen kunnen de folaten niet in hun totaliteit gebruikt worden door de cellen. Gevolg hiervan is een verhoging van de homocysteïnespiegel, problemen van sluiting van de neurale buis, complicaties tijdens de zwangerschap, neurologische stoornissen of zelfs kanker Vandaar het belang om rechtstreeks de actieve vorm in te nemen (gemethyleerde vitamine B9).
De gemethyleerde vorm van vitamine B12 (methylcobalamine) is de natuurlijke en in de voeding overheersende vorm (eieren, zuivelproducten). Zij is, samen met adenosylcobalamine, één van de twee vormen van vitamine B12 die rechtstreeks door ons lichaam gebruikt kunnen worden. De andere vormen moeten eerst gemetaboliseerd worden om actief te worden en een rol als co-enzym te vervullen. Vitamine B12 neemt immers deel aan de transferreacties van koolstofgroepen.
Er bestaat een interactie tussen het metabolisme van vitamine B9 en dat van vitamine B12, aangezien vitamine B12 een cofactor is van methionine synthase dat werkzaam is op het raakvlak tussen de folaatcyclus en de methionine- en homocysteïnecyclus.
Methionine synthase katalyseert de methylering van homocysteïne naar methionine, en maakt tegelijk de regeneratie van THF mogelijk.
Meerdere publicaties tonen aan dat de gemethyleerde vitaminen B9 en B12 een betere biologische beschikbaarheid vertonen dan hun andere vormen. Klinische studies hebben zo aangetoond dat er er in de weefsels een lager verbruik van vitamine B12 was en een hogere urinaire uitscheiding bij de toediening van supplementen met de vitamine B12 vorm, vergeleken met andere vormen zoals de gemethyleerde vorm.
Indicaties: - Om celveroudering te voorkomen
- Om de huid te beschermen, onder meer bij blootstelling aan zonlicht
- Om de ogen te beschermen
- Om oxidatieve schade te voorkomen (sporters, rokers, acute blootstelling aan vervuiling, blootstelling aan de zon)
Contra-indicaties: - Afgeraden voor kinderen en adolescenten
- Afgeraden voor zwangere en borstgevende vrouwen
Samenstelling: Vitamine C, extracten van groene thee (Camellia sinensis (L.) Kuntze) en de honingboom (Styphnolobium japonicum (L.) Schott), antiklontermiddel: calciumfosfaat; zinkgluconaat, extract van ui (Allium cepa L.), extract van blauwe bosbes (Vaccinium myrtillus L.), vulstof: mono- en diglyceriden van vetzuren; vitamine E, natriumseleniet, extract van druif (Vitis vinifera L.) [sulfieten], vitaminen B2, B6, B9 et B12, vitamine A, kopergluconaat, trans-resveratrol van plantaardige oorsprong, mangaancitraat
Capsule: visgelatine, kleurstof: ijzeroxide
Allergenen: sulfi eten, vis
|
/1 capsule |
/2 capsules |
%VWR* |
Uittreksels uit: |
|
|
|
Groene thee |
60mg |
120mg |
- |
Waarvan polyfenolen |
30mg |
60mg |
- |
Sophora uit Japan |
50mg |
100mg |
- |
waarvan rutine |
25mg |
50mg |
- |
Bosbes |
8mg |
16mg |
- |
Waarvan anthocyanines |
2mg |
4mg |
- |
Druif |
6mg |
12mg |
- |
Waarvan polyfenolen |
5,6mg |
11,25mg |
- |
Luteïne |
5mg |
10mg |
- |
Trans-resveratrol |
2,5mg |
5mg |
- |
Zink |
5mg |
10mg |
100% |
Mangaan |
0,5mg |
1mg |
50% |
Koper |
0,5mg |
1mg |
100% |
Selenium |
27,5μg |
55μg |
100% |
Vitamine B2 |
0,7mg |
1,4mg |
100% |
Vitamine B6 |
0,7mg |
1,4mg |
100% |
Gemethyleerde vitamine B9 |
100μg |
200μg |
100% |
Gemethyleerde vitamine B12 |
1,25μg |
2,5μg |
100% |
Vitamine A |
400μg |
800μg |
100% |
Vitamine C |
100mg |
200mg |
250% |
Vitamine E |
6mg |
12mg |
100% |
* Voedingswaardereferenties
Cafeïnegehalte minder dan 12 mg voor 2 capsules
Gebruiksaanwijzing: 2 capsules per dag
Inhoud: 60 capsules
Kenmerken:
Merk |
Nutergia
|
Categorie |
Gezicht
|
Reviews |
4.6/5 (75 reviews)
|
Tekst verminderen