Seresto Cat Halsband Anti-Vlooien Anti-Teken 38cm Katten 1 Stuk

van Seresto
Geneesmiddel
Seresto Cat Halsband Anti-Vlooien Anti-Teken 38cm Katten 1 Stuk
42,21 
+
Op voorraad!
Newpharma klantenbeoordeling: 4,7/5

Beschrijving

Behandeling en preventie van vlooien- en tekeninfestaties

Zie volledige beschrijving

Eigenschappen:
Halsband voor katten
Bevat imidacloprid en flumethrine als werkzame bestanddelen.
Grijze, geurloze halsband
Doos bevattende één enkele polyvinylchloride halsband van 38 cm, verpakt in een PETP/ PE plastic zakje

Helpt bij de behandeling en preventie van vlooieninfestaties (Ctenocephalides felis) gedurende 7 tot 8 maanden.
Beschermt de directe omgeving van het dier tegen ontwikkeling van vlooienlarven gedurende 10 weken.
Het product heeft een persisterende acaricide (dodende) werkzaamheid (Ixodes ricinus, Rhipicephalus turanicus) en afwerende (anti-voedende) werkzaamheid tegen tekeninfestaties (Ixodes ricinus) gedurende 8 maanden.
Het is werkzaam tegen larven, nymfen en volwassen teken.
Het is mogelijk dat teken die voorafgaand aan de behandeling reeds aanwezig waren op de kat, niet binnen 48 uur na het aanbrengen van de halsband gedood worden en vastgehecht en zichtbaar blijven. Daarom wordt aanbevolen om teken die al op de kat zitten op het tijdstip van aanbrengen, te verwijderen. De preventie van infestaties met nieuwe teken start binnen twee dagen na het aanbrengen van de halsband.

Naast de hierboven vermelde indicaties werd werkzaamheid aangetoond tegen Ixodes hexagonus en de niet-Europese tekensoort Amblyomma americanum.
Het product biedt een afwerende (anti-voedende) werking tegen de geïndiceerde teken, waarmee wordt verhinderd dat afgeweerde parasieten een bloedmaaltijd nemen, en indirect bijdraagt aan het verlagen van het risico op overdracht van door vectoren overgedragen ziekten.
In één laboratoriumstudie bij een klein aantal dieren is indirecte bescherming aangetoond tegen de transmissie van Cytauxzoon felis (overgedragen door Amblyomma americanum-teken) een maand na de behandeling, waardoor het risico op ziekten die door dat pathogeen worden overgedragen daalde onder de condities van die studie.

De werkzame bestanddelen:
- Imidacloprid is een ectoparasiticide dat behoort tot de klasse van de chloronicotinyl verbindingen. Chemisch kan de verbinding worden geclassificeerd als een chloronicotinyl nitroguanidine.
Imidacloprid is actief tegen larvale vlooienstadia, volwassen vlooien en luizen. De werking tegen C. felis begint onmiddellijk na het aanbrengen van de halsband.
Imidacloprid heeft een hoge affiniteit voor de nicotinerge acetylcholinereceptoren in het postsynaptische gebied van het centrale zenuwstelsel (CZS) van de vlo. De hieruit volgende remming van de cholinerge transmissie bij insecten leidt tot verlamming en dood.
Door de zwakke aard van de interactie met de nicotinerge receptoren bij zoogdieren en de vooropgestelde beperkte penetratie van de bloed-hersenbarrière bij zoogdieren, heeft het vrijwel geen effect op het CZS van zoogdieren. Imidacloprid heeft een minimale farmacologische activiteit bij zoogdieren.

- Flumethrine is een ectoparasiticide behorende tot de groep van de synthetische pyrethroïden.
Volgens de huidige kennis interfereren de synthetische pyrethroïden met het natriumkanaal van de membranen van de zenuwcellen, hetgeen resulteert in een vertraging van de repolarisatie van de zenuw en uiteindelijk het doden van de parasiet.
Uit onderzoek naar het verband tussen structuur en activiteit van een aantal pyrethroïden bleek interferentie op te treden met receptoren van een bepaalde chirale conformatie, hetgeen de selectieve activiteit tegenover ectoparasieten verklaart.
Deze stoffen bleken geen anti-cholinesterase activiteit te bezitten.
Flumethrine is verantwoordelijk voor de acaricide werking van het product en voorkomt ook de productie van vruchtbare eieren door zijn dodelijke effect op de vrouwelijke teken.
In een in vitro studie legden 5 tot 10% van Rhipicephalus sanguineus teken, blootgesteld aan een subletale dosis van 4 mg flumethrin/ l, eitjes met een gewijzigd uiterlijk (verschrompeld, dof en droog) wijzend op een steriliserend effect.

Beide werkzame bestanddelen worden traag en continu in lage concentraties uit het polymeer matrixsysteem van de halsband naar het dier afgegeven.
Beide werkzame bestanddelen zijn aanwezig in de vacht van de kat in acaricide/ insecticide concentraties gedurende de volledige werkzaamheidsperiode.
De actieve stoffen verspreiden zich vanaf de plaats van direct contact over het gehele huidoppervlak. Overdoserings- en serumkinetiekstudies bij de doeldieren hebben aangetoond dat imidacloprid de systemische bloedcirculatie kortstondig bereikte terwijl flumethrine meestal niet meetbaar was.
De orale absorptie van beide werkzame bestanddelen laag is en niet relevant voor de klinische doeltreffendheid.

Indicaties:
- Katten
- Voor de behandeling en preventie van vlooieninfestaties (Ctenocephalides felis) gedurende 7 tot 8 maanden
- Tegen tekeninfestaties (Ixodes ricinus, Rhipicephalus turanicus)

Contra-indicaties:
- Niet gebruiken bij kittens jonger dan 10 weken.
- Niet gebruiken bij overgevoeligheid voor de werkzame bestanddelen of één van de hulpstoffen.
- De veiligheid van het diergeneesmiddel is niet aangetoond bij doeldieren gedurende dracht of lactatie en aangezien er geen gegevens beschikbaar zijn, wordt het gebruik van het product niet aanbevolen bij drachtige of lacterende poezen.

Samenstelling:
Imidacloprid, flumethrine; titaandioxide (E171), zwart ijzeroxide (E172), dibutyladipaat, propyleenglycoldicaprylocapraat, geëpoxyleerde soyaboonolie, stearinezuur, polyvinylchloride

Actieve samenstelling:
Een halsband van 38 cm (12,5 g) bevat 1,25 g imidacloprid en 0,56 g flumethrine als werkzame bestanddelen.

Gebruiksaanwijzing:
Eén halsband per dier aan te brengen rond de nek
Katten krijgen een halsband van 38 cm lang.

Neem de halsband vlak voor gebruik uit het beschermende zakje.
Rol de halsband uit en zorg ervoor dat er aan de binnenkant van de halsband geen restanten zijn van de plastic verbindingsstukjes.
Breng de halsband aan rond de nek van het dier zonder die te strak aan te trekken (een ruimte van twee vingers tussen halsband en nek is aanbevolen).
Schuif het overtollige deel van de halsband door de lus en knip dit stuk af, op 2 cm na.De halsband dient gedurende de beschermingsperiode van 8 maanden continu gedragen te worden en verwijderd te worden op het einde van deze periode.
Controleer op regelmatige basis de strakheid en pas deze aan indien nodig, vooral bij snelgroeiende kittens.
Deze halsband is ontworpen met een veiligheidssluiting. In het onwaarschijnlijke geval dat een kat vast zou komen te zitten, zal de kat op eigen kracht de halsband kunnen verwijden om zo snel los te komen.

Voorzorgsmaatregelen:
In de regel worden de teken gedood en vallen ze van de gastheer af binnen 24 tot 48 uur na infestatie, zonder een bloedmaaltijd te hebben genomen. Een vasthechting van individuele teken na de behandeling valt niet uit te sluiten. Om deze reden kan, indien de omstandigheden ongunstig zijn, een overdracht van besmettelijke ziekten door teken niet volledig uitgesloten worden.
De halsband kan het best worden aangebracht voor het begin van het vlooien- of tekenseizoen.

Zoals bij alle producten met een langdurige topicale werking, kan tijdens periodes van bovenmatig seizoensgebonden haaruitval eventueel een tijdelijke lichte vermindering van de werkzaamheid plaatsvinden, door verlies van een deel van de actieve bestanddelen vastgehecht aan de haren. Aanvulling vanuit de halsband begint onmiddellijk, zodat de volledige werkzaamheid weer bereikt wordt zonder bijkomende behandeling noch vervanging van de halsband.
Voor een optimale controle van vlooien problemen in zwaar geïnfesteerde huishoudens kan het nodig zijn om de omgeving te behandelen met een geschikt insecticide.

Het product is bestand tegen water; het blijft werkzaam als het dier nat is.
Langdurig en intens contact met water, evenals intensief wassen met shampoo dient echter te worden vermeden, aangezien dit de werkingsduur van het product kan verminderen.
Studies tonen aan dat een onderdompeling in water of maandelijks wassen met shampoo de werkingsduur van 8 maanden tegen teken niet aanzienlijk verkort na herverdeling van de werkzame bestanddelen in de vacht, terwijl de doeltreffendheid tegen de vlooien geleidelijk vermindert vanaf de 5de maand.

Speciale voorzorgsmaatregelen te nemen door de persoon die het diergeneesmiddel aan de dieren toedient:
Bewaar het zakje met de halsband in de buitenverpakking tot gebruik.
Voorkom, zoals bij alle diergeneesmiddelen, dat kinderen met de halsband spelen of deze in hun mond stoppen.
Laat dieren die de halsband dragen niet in hetzelfde bed slapen als hun eigenaars, in het bijzonder niet bij kinderen.
Personen met een bekende overgevoeligheid voor flumethrine en imidacloprid, moeten contact met de halsband vermijden.
Alle resten of afgeknipte delen van de halsband onmiddellijk verwijderen.
Na het aanbrengen van de halsband de handen wassen met koud water.

Bijwerkingen:
In zeldzame gevallen kan er bij dieren die niet gewend zijn een halsband te dragen, milde gedragsstoornissen zoals krabben aan de toedieningsplaats worden waargenomen tijdens de eerste dagen na het aanbrengen. Zorg ervoor dat de halsband niet te strak zit.
Milde reacties op de toedieningsplaats zoals jeuk, roodheid en haarverlies kunnen voorkomen. Deze zijn gemeld als zeldzaam en verdwijnen doorgaans binnen 1 tot 2 weken zonder dat de halsband afgenomen moet worden.
In enkele gevallen wordt het tijdelijk verwijderen van de halsband aanbevolen, totdat de symptomen verdwenen zijn.

Inhoud:
1 stuk
Kenmerken:
Merk Seresto
Categorie Halsbanden
Reviews 0/5 (0 reviews)

Tekst verminderen


Dit is een geneesmiddel dat niet langdurig gebruikt mag worden zonder een medisch advies en dat buiten het bereik van kinderen bewaard moet worden. Lees de gebruiksaanwijzing zorgvuldig. Vraag uw dierenarts of apotheker om advies. Neem contact op met uw dierenarts als er bijwerkingen optreden.